Показахме си военната мощ: "Кугър", "Спартан", "Гвоздика", Т-72

Близо 1000 души участваха в парада
Обновена: 6 май 2019 12:52 | 6 май 2019 12:30, Нели Христова
272

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Под аплодисментите на събралите се хора и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха знаменният взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и 10 представителни блока с бойните знамена - на Военната академия "Георги Стойков Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк - Смолян, от състава на Сухопътните войски, на ВВС, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Службата "Военна полиция".

След представителните блокове на парада прелетяха в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната военна авиация. Над площада минаха вертолети Ми-24 и "Кугър" - във формация "клин", военнотранспортен самолет "Спартан", учебни "Пилатус" и изтребители МиГ-29, също във формация "клин".

Преминаха бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270FB-6, бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando select и Guardian, брониран автомобил Sand cat, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152-мм оръдие-гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град" - наследник на легендарната "Катюша", 122-мм самоходна минохвъргачка Б1-10 "Тунджа", 122-мм самоходна гаубица 2С1 "Гвоздика", бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1, танкове Т-72, тактически ракетен комплекс "Точка", зенитно-ракетен комплекс "Оса", транспортно зареждащи машини на зенитни ракетни комплекси С-125 "Нева" /SA-3/ и С-200 "Вега" /SA-5/ и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 /SA-10/.

Този път на площада премина и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. Клубът за военноисторически реконструкции "Братя по оръжие" представи четириместна командирска кола "Кюбелваген Феномен Гранит-30" /от 1936 г./, 12-местен триосен камион "Щайер 640" /от 1940 г./ и 4-местен джип "Кюбелваген Фолксваген тип 82-КДФ" /от 1943 г./, както и мотоциклети "Цундап КС 750" /от 1942 г./, BMW R75 /от 1943 г./, BMW R12 /от 1940 г./ и BMW R35 /от 1940 г./.
За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. "Княз Александър I".

Сред присъствалите на парада бяха премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на политически партии, депутати, министри, висши военни, дипломати, ветерани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само нещо да попитам,в Смолян Алпите ли се простират та полка е ,,алпийски"?Все едно през комунизъма планинските подразделения ,да ги бяха кръстили ,,Кавказки" или ,,Уралски"!То бива натегачество ,ама пък чак толкова !!!
195
2
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Да, старо ни е оръжието.Да, подценявана ни е армията, подигравана и държана в мизерия, да не би случайно "някой пиян генерал" да погледне злобно къв родоотстъпниците...Но, важно е кой държи това оръжие, и за каква цел се бие.Дали за да е в "коалиция на желаещите" ,които се бият за чужда кауза, на чужда земя, или се бие за защита на бащин дом, семейство и деца...Пушката Манлихер е образец края на 19 век, но е носела всички наши победи, до 1945-та, срещу по-модерни и нови ...
194
6
 
3
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Жив да не бях!! Некъф Краз допотопен дърпа една ракета с мощност колкото китайска фойверка! Това било "мощ". Не бре, не ни коркайте!:) Ай наздраве!
193
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма мощ с тия руски кастрюли само се излагаме.
192
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я каква злоба към Русия.От малки дихателчета тук! И разбирачи от самолети!-:) А я ми кажете.Какво е усещането да държиш калашник?-:) Тишина нали? Не искате наша армия Щото трябва да служите! Леле леле-:) За това искате НАТО.Други да ни " пазят"! Те ни контролират! Не ни " пазят" деца! Вие сте " новите българчета" Леле леле!
191
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 211Лъжите от руската пропаганда не са "примери". Пълни лъжи!!! Пакистанците свалиха руското желязо а не обратното!
190
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мога да ти дам пример как МиГ-21 сваля Ф-16 блок 52. Беше съвсем наскоро. А ти си тръгнал да ми даваш примери на американски самолети при пълно технологично, числено и всякакво превъзходство. В условия на поддръжка и радиоелектронна борба срещу единични бройки на разни слаби държави. Нали ако се срещнат в равни условия и веднага се вижда за какво става дума. Индия и пакистан го доказаха.
189
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 209За ф-22 няма данни ама колко МиГ-а са свалени от Ф-15, Ф-16 и Ф-18 ИМА! Искаш ли ги??Даже и няма да се гавря, че да споменавам израелските Мираж 3 :)))) Глей къф съм добричък:))
188
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай ми пример Ф-22 да е свалял нещо.
187
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОхобохоЯ ми дай пример "музейния" Ф-16 да е свален от "модерния" МиГ -29??? Щото обратните примери ще ти напиша десетки:)
186
6
 
4
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Само ретро оръжия.Всичко е за скрап и музейни експонати.Какво НАТО?Дано не стане война,че с тия допотопни плякала и заря не става!Резил!Лошото е,че сега пак милиарди ще отидат за музейния Ф-16,вместо за Ф-35.Пак *** за България.
185
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 196Типични тролски измислици от 1001 нощ. МиГ-29 в цялата си история НИКОГА НИЩО НЕ СВАЛЯЛ.
184
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На "военна мощ" са забравили кавичките.
183
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблем за армията е липсата на експертен потенциал да направи ясна и точна сметка и стратегия какво ни е необходимо за да се изгради наново една боеспособна армия. Това означава армия която да е в състояние да води война за защита на територията самостоятелно с някой от съседите (не визирам македония защото е смешно) НАТО изобщо трябва да ги забравим. Все си мисля че двата най-големи проблема на българската армия са малкото пари за заплати, условия и развитие на войниците и липсата на експерти
182
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западното оръжие не струва и пет стотинки в реален бой. Да вземем пример от независима Турция и да си купим С-400 и руски самолети Су-57. Турците знаят по-добре от нас кое става и кое не понеже разполагат с всичко и имат база за сравнение.
181
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Армия от генерали не става.
180
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съветското оръжие си е много добро. Само да припомня че 91 година Иракската армия свали 3 самолета Ф-117 които се водеха най-модерните и секретни в целия свят. Тогава американците бяха твърдо убедени че никой не може да ги засече с радарите. Да ама руските радари работят на 1-2 ГХц не на 8 като западните и си ги виждаха прекрасно. Миг-29 и Миг-25 свалят по един СТЕЛТ Ф-117 а иракското ПВО сваля трети самолет. Можем да си припомним и сръбската армия как свали един Ф-117 и след това улучи още един
179
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес е ден на овчаря, но никой го не тачи! Хората искат гвоздики, тундри, гиацинти, кугар и спартак!
178
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1ние пък имаме генерали и министър на войната!
177
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 189Историята ни е свързана с Русия!--от кога? 74 години ли? защото аз за по-рано не се сещам, какво ни е "свързвало" някога в многовековната българска история?НИЩО общо НЯМАШ с раССия, пич ... ама нищо общо! общо има с гърци, с турци, с които си живял с едните над една ера, а с другите - вече над 600 г...с раСсия гока си живял бе, момче ? даже физически никога си нямал допир с нея!бегай - чемодан - вокзал - масква!