Показахме си военната мощ: "Кугър", "Спартан", "Гвоздика", Т-72

Близо 1000 души участваха в парада
Обновена: 6 май 2019 12:52 | 6 май 2019 12:30, Нели Христова
272

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Под аплодисментите на събралите се хора и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха знаменният взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и 10 представителни блока с бойните знамена - на Военната академия "Георги Стойков Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк - Смолян, от състава на Сухопътните войски, на ВВС, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Службата "Военна полиция".

След представителните блокове на парада прелетяха в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната военна авиация. Над площада минаха вертолети Ми-24 и "Кугър" - във формация "клин", военнотранспортен самолет "Спартан", учебни "Пилатус" и изтребители МиГ-29, също във формация "клин".

Преминаха бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270FB-6, бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando select и Guardian, брониран автомобил Sand cat, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152-мм оръдие-гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град" - наследник на легендарната "Катюша", 122-мм самоходна минохвъргачка Б1-10 "Тунджа", 122-мм самоходна гаубица 2С1 "Гвоздика", бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1, танкове Т-72, тактически ракетен комплекс "Точка", зенитно-ракетен комплекс "Оса", транспортно зареждащи машини на зенитни ракетни комплекси С-125 "Нева" /SA-3/ и С-200 "Вега" /SA-5/ и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 /SA-10/.

Този път на площада премина и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. Клубът за военноисторически реконструкции "Братя по оръжие" представи четириместна командирска кола "Кюбелваген Феномен Гранит-30" /от 1936 г./, 12-местен триосен камион "Щайер 640" /от 1940 г./ и 4-местен джип "Кюбелваген Фолксваген тип 82-КДФ" /от 1943 г./, както и мотоциклети "Цундап КС 750" /от 1942 г./, BMW R75 /от 1943 г./, BMW R12 /от 1940 г./ и BMW R35 /от 1940 г./.
За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. "Княз Александър I".

Сред присъствалите на парада бяха премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на политически партии, депутати, министри, висши военни, дипломати, ветерани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
7
 
22
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Русия през 14 век спаси Европа от азиатско робство!
115
7
 
21
 
! Отговори
КАНЬ преди 4 години
Честит празник на всички именници! Честит християнски празник! Слава на Иисуса! Константинопол е за християните! Косово е сръбски! Крим е руски! Славяните са най-велики! Македонците са българи! Мю,сюлманите са терористични сектанти! Руската Империя е велика! Комунизма е фалшиво бреме! България и Православието над всичко! КАЗАХ!
114
4
 
31
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
ГЕРБерастите съсипаха държавата ,както и армията.Ген.Тиква знае , че ако имахме силна армия ,нямаше вече 10 години да властва неговата Шайка от изменници и продажници.
113
7
 
29
 
! Отговори
мразя -ЕС, НАТО, САЩ преди 4 години
България е на ръба, ако не излезнем до две години от евроатлантическата примка, която ни е затегнала врата - България ще бъде обесена и ще бъде в историята!
112
24
 
5
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Днес шпицкомандите на *** и Кутев са много активни в Интернет. Молодци!
111
3
 
20
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
Повръщаше ми се като гледах шкембето и физиономията на русенския македонец.Това е най-голямото недоразумение в армията откакто имаме такава.Дебелия отдавна трябваше да е в затвора , а той си влачи шкембето на парад.Ужас.
110
18
 
5
 
! Отговори
Пич преди 4 години
"Повръща ми се от НАТО, ЕС и САЩ"Ами тогава марш към Евразия, да се прегръщаш с монголите и болшевиките! Хйаде - чамадан и на вокзал! Марш от България, родоостъпник.
109
7
 
37
 
! Отговори
ЕС, НАТО, САЩ преди 4 години
Резултатите на България:Армия - слабаИкономика - слабаСпорт - слабОбразование - слабоМедицина - слабаБъдеще - никакво
108
18
 
5
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Само пуделът на Решетников помрачи празника ...
107
4
 
16
 
! Отговори
Греб преди 4 години
За нас - суджука и терасата! За вас - патриотизма!
106
7
 
18
 
! Отговори
КЪДЕ ОТИВА БЪЛГАРИЯ преди 4 години
Повръща ми се от НАТО, ЕС и САЩ
105
6
 
15
 
! Отговори
ОНЗИ преди 4 години
Абе ОНЕЗИ каквото и да си мислите и приказвате БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ ЩЕ Я БЪДЕ защото до нея стои ВЕЛИКА РУСИЯ - АМИ ТОВА Е ГАДНИ *** ОТ гражданите за европейското развитие на ..... ВЕЛИКА РУСИЯ ВИНАГИ Е ДО БЪЛГАРИЯ И НИКОГА НЯМА ДА Я ИЗОСТАВИ В ТРУДНИ ЗА НЕЯ МОМЕНТИ !!! А онези парвенюта от ЕС вече ги видяхме !!! И този нашия боци много дебел е станал - вратлето му прилича на ж.п. траверса !?!?!?
104
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живков им го каза"Ти нямаш пари бе, какво ще решаваш бе?Решава тоя които има пари"Просто НАТО не дават пари на България защото е по-добре за тях да е слаба и бедна държава. Така и с валутния борд направиха валутен борд но с малко валута и пенсиите и заплатите са мизерни и най-ниски.
103
7
 
18
 
! Отговори
майорски преди 4 години
каквато държават такава и Армията такива ни и военните ..........такива ни и учените...такива ни и икономистите ...такъв ни и футбола ...такива ни и спортистите ....преди беше социялизъм ...но във всичко бяхме силни .... не най силни ... но силни ....сега е капитализъм ...и те го на ! ... Косово с полицията си ще ни превземе за 48 часа!
102
2
 
12
 
! Отговори
до 108 преди 4 години
Ами те излизат само на парада! Резервни части намират от бракуваните!
101
3
 
9
 
! Отговори
ГСГ преди 4 години
Тумбаците вземат пенсия и заплата, а вие коментирайте! Патриотизъм е имало до 1 св. война, но и тогава вече са започнали ерозиите в единството на българите, които по късно с политическите борби са ни докарали до днешното състояние! И тогава е имало шмекери, които са изклинчили от фронта и воювали в креватите на войнишките жени и по кафенетата! Авторът на ,,Един от първа дивизия" като видял каква смрад е в София, поискал да прекрати отпускът и да се върне на фронта в Македония!
100
4
 
17
 
! Отговори
Бабу преди 4 години
И аз съм минал "стаж" в армията и помня каква е била преди 89-та. Говорих принципно за това, че е жалко да си плюеш родината. А за политиците сме си виновни ние. Тези които гласуваме или по-скоро тези, които Не гласуват.
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не ми е ясно откъде намират резервни части за 40-50 годишни таралясници...
98
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БКП ОКРАДЕ ВСИЧКОНИНОВА ГРАБЕЖА И БОЙКО КРАДЕЦА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ
97
4
 
13
 
! Отговори
12345 преди 4 години
Да здравствует АК-47/АК-74 и друго руски техники. К'во стана, Европа, не знам какво си? Къде е натовското бря? Тези сме ги виждали преди 25 г.