Показахме си военната мощ: "Кугър", "Спартан", "Гвоздика", Т-72

Близо 1000 души участваха в парада
Обновена: 6 май 2019 12:52 | 6 май 2019 12:30, Нели Христова
272

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Под аплодисментите на събралите се хора и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха знаменният взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и 10 представителни блока с бойните знамена - на Военната академия "Георги Стойков Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк - Смолян, от състава на Сухопътните войски, на ВВС, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Службата "Военна полиция".

След представителните блокове на парада прелетяха в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната военна авиация. Над площада минаха вертолети Ми-24 и "Кугър" - във формация "клин", военнотранспортен самолет "Спартан", учебни "Пилатус" и изтребители МиГ-29, също във формация "клин".

Преминаха бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270FB-6, бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando select и Guardian, брониран автомобил Sand cat, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152-мм оръдие-гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град" - наследник на легендарната "Катюша", 122-мм самоходна минохвъргачка Б1-10 "Тунджа", 122-мм самоходна гаубица 2С1 "Гвоздика", бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1, танкове Т-72, тактически ракетен комплекс "Точка", зенитно-ракетен комплекс "Оса", транспортно зареждащи машини на зенитни ракетни комплекси С-125 "Нева" /SA-3/ и С-200 "Вега" /SA-5/ и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 /SA-10/.

Този път на площада премина и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. Клубът за военноисторически реконструкции "Братя по оръжие" представи четириместна командирска кола "Кюбелваген Феномен Гранит-30" /от 1936 г./, 12-местен триосен камион "Щайер 640" /от 1940 г./ и 4-местен джип "Кюбелваген Фолксваген тип 82-КДФ" /от 1943 г./, както и мотоциклети "Цундап КС 750" /от 1942 г./, BMW R75 /от 1943 г./, BMW R12 /от 1940 г./ и BMW R35 /от 1940 г./.
За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. "Княз Александър I".

Сред присъствалите на парада бяха премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на политически партии, депутати, министри, висши военни, дипломати, ветерани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината от това което го показахме е за пункта братче.
95
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИЗКАРАЙТЕ ПРАШКИТЕ И КОПИЯТА - МОЖЕМ ДА УПЛАШИМ НЯКОЯ ГАРГА
94
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Показахме си военната НЕмощ......
93
6
 
24
 
! Отговори
Йово преди 5 години
На 3 март ходих до ВИМ и гледах оръжията в музея. Днес същите ги видях и на парада. Мисля си че изкараха оръжията от музея за да направят пропагандата от типа "Каква мощна армия имаме" и да уплашим Руснаците. Но явно не успяхме. С хамарите които са по зле от бронираните хамари на някоя българска мутра, ние не можем да уплашим врабчетата камо ли руснаците да уплашим.
92
3
 
11
 
! Отговори
Мислъ преди 5 години
Мислъ че вместо тези хубави деца на снимката е по-добре да ни пазят от "лошата Русия"Джамбазки, Каракачанов, ББ, Цветанов, Цецка, Фидосова, Паси, Костов, Караянчева, Хубавото лиле..., Кирилов, Биков, Гърневски..., на втора редица сицки кметове, общинари, предприемачи, сицкото дето е пичелило обществени поръчки и фондове.В трета редица тея с хасиендите, милионерите от цесиите на КТБ.В 4-та собствениците на ВЕЦ, ТЕЦ, АЕЦ, перки, фотовол.като ги види враго, че се изпусне в панталонките ЧУДНО
91
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди имахме смелост да правим дори възродителен процес! Сега на един сополив мънгaл не можеш да извъртиш 2 шамара без да те натиснат БХК, папата и Хага! Обратното! През ден храбри роми натупат някой военен и полицай! Дори Спешна помощ не е толкова тероризирана, както армията...!!!
90
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия не в НАТО и е с по-слаба армия от нас, а ние преди да си нарежем ракетите и да си подарим танковете на бъдещите косовари - имахме армия от която всички трепереха! Защо си нарязохме ракетите?! Защо влезнахме в НАТО?! Защо си намалихме армията до 30 000?! Защо влезнахме в ЕС?! Какво спечелихме от това?! Нищо! Единствено излезнахме по света и видяхме че в другите държави не живеят по-добре от нас!
89
3
 
22
 
! Отговори
Стил преди 5 години
Кои две неща ми направиха впечатление, първо в публиката се открояваше още един блок генерали, достатъчни и за китайската армия и второ, войската марширува като пленници, тежко, с нежелание, а гвардейците все едно са инвалиди. От каде го взеха този мурафет, не знам, но не е в правилната посока.
88
3
 
6
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
Ахахахахахаха, пълен смях...
87
8
 
14
 
! Отговори
Godsend преди 5 години
От много години живея в Германия,никога не съм си позволил да хуля и плюя България. Хубава, лоша, тя е родината ни. На който не му харесва, просто я напуска, търси промяна, не се оставя държавата да определя животът му. Всеки държи животът си в собствените си ръце.Чета тук някъв бивш българин, много важно че мрази, просто буди съжаление, от тая омраза и енегативна енергия може захранва един град с електричество.
86
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
6 май парад, вехта техника и гордо наведени главиТака е при Суджуците - асансьори и тераси да има
85
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тонка! НАТО не може да опази командоса от Войводино! Има просто неща, които би трябвало да можеш да свършиш сам! Примерно в тоалетната и с жена си! Ако някой друг ще ги прави вместо теб, значи или си зле, или гей, или всичко!
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беззъби сме в момента наистина, България трябва да има много по-агресивна армия, аз лично мисля да се запиша в българската армия
83
3
 
21
 
! Отговори
gele преди 5 години
Техника от мойта младост когато имаше казарма и на тия гаубици съм служил, а войската наброяваше 100000 души.
82
4
 
5
 
! Отговори
КОС преди 5 години
КУГЕЛЧЕТО и мотора БМВ с МГ42 отпред колко *** болшевики е свалил малии
81
2
 
12
 
! Отговори
до Ба бу преди 5 години
Мога да те уверя, че почти всички които критикуват, са преминали стажа си в армията, виждат неща, които на друг не правят впечатление и го споделят! Но от уважение, действително трябва да похвалим усилията на момчетата и тук там момичетата! Това са възможностите!
80
5
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ШОВИНИСТ преди 5 години
нямам приятели турци и никога няма да имам
79
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DAA POKAZXME SI VOENNATA NEMOSCHT A KAKVA MOSCHT IMAXME EDNO VREME VSICHKI TREPEREXA OT NAS
78
7
 
25
 
! Отговори
до Бабу преди 5 години
Ако си се клел да защитаваш Родината и помниш каква армия имаше България най-малко ще ти е мъчно за тия продажници дето са една шепа хора с остаряла руска и американска техника.Танковете ги подариха на измислената държава БЮРМ,а ония ги нарязаха за скраб.По заповед на САЩ нарязаха ракетите.Сега гордите натовци пазят баната в Кабул и чистят тоалетните.
77
7
 
12
 
! Отговори
ИМАМЕ НУЖДА ОТ АРМИЯ преди 5 години
Спомнете си недоразумението което се случи през 1396г.Подзеняване, арогантност, високомерие, липса на дисциплина - това са грешките които аз констатирам. А и не ги виня нашите царе - няма как да вземеш насериозно някакви aнaдолcки cеляни, при положение че България е най-развитата държава в света. Платихме си скъпо и сега дойде време за разплата. Много български майки бяха разплакани, много деца откраднати, но всичко това ще бъде върнато обратно като бумеранг със страшна сила към кpивoглавите!!!