Брюксел предрече стабилен растеж на България

Анализът показва запазване на високи цени на храните
7 май 2019 18:40,
124
Брюксел предрече стабилен растеж на България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската икономика ще расте стабилно, се казва в пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, публикувана днес.

Още по темата
Според анализа, въпреки намалялото външно търсене, недостига на работна ръка и предпазливостта на потребителите, темповете на икономически растеж ще се възстановят, както и износа. Бюджетът ще остане на излишък, а държавната задлъжнялост - ще намалява. Европейските фондове ще продължат да са двигател на публичните инвестиции.

Европейската комисия отбелязва, че заради намалелия износ за Русия и Турция, българските производители са претърпели загуби, но смята, че тази година те ще се възстановят, дори количествата за традиционни пазари да продължават да спадат.

Софиянци взимат средно над 1600 лв., най-зле във Видин

Прогнозата на Европейската комисия е за растеж на икономиката от 3,3% тази година и 3,4% през 2020 г, но България няма да успее да се върне на нивата от 2017-а, когато БВП нарастна с 3,8 на сто.

Анализът също предрича запазване на високи цени на храните поне до средата на годината, както натиск върху потреблението и икономиката заради скъпата енергия. Еврокомисията предупреждава за известна несигурност за бюджета поради неяснотата дали правителството ще направи планирани разходи, сред тях основно за купуване на ново въоръжение за армията.

Новините са добри и за ЕС като цяло, като се предвижда, че през годината всички икономики ще растат, макар и по-бавно и никъде няма да има рецесия. Заради глобалната несигурност обаче Европа ще разчита повече на вътрешна динамика, отколкото приходите от световната търговия да растат.

Приходи, доходи, растеж... още 40 години ще догонваме ЕС

"Забавянето на глобалния растеж и на световната търговия, заедно с голямата несигурност по отношение на търговските политики, влияе отрицателно на перспективите за растеж на брутния вътрешен продукт през 2019 г. и 2020 г.", се казва в икономическия анализ на Европейската комисия.

ЕС очаква проблеми заради нарастващото противопоставяне между големи пазарни сили, както и заради отслабването на търсенето в Китай и евентуално въвеждане на нови протекционистични ограничения в САЩ. Остават и рисковете от излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

В Брюксел се надяват, че 2020 г ще е по-добра от тази и прогнозират растеж на БВП в еврозоната от 1,5 на сто при 1,4% за тази. Финансовият еврокомисар Пиер Московиси съобщи, че по-добрата прогноза се дължи отчасти и на по-големия брой работни дни, който ще има догодина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потупвания по рамото само и само да изберем пак Герб и да си построят още частни асансьори за жълти стотинки. Явно сме наистина много глупави, щом все по един и същ начин ни лъжат толкова години управниците.
20
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 4 години
България предрече крах на Брюксел!
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с това привет от германия бее, не ми се прави на учтив паррцал! Стига си защитавал мутрата мафиот борисов!
18
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия от брюксел здраво си защитават марионетката мафиот Борисов!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия и другите западни страни които произвеждат автомобили предстои едно грандиозно преструкториране и трансформация в производство на електро автомобили и такива на алтирнативни енергоизточници, което ще доведе до значително намаляване на персонала зает директно в производството. Това ще предизвика огромно раздвижване на пластовете и отпадане от работния процес на най-неатрактивтите дейности, което ще доведе до "желаното" подобряване на демографския проблем на Радев !
16
1
 
20
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
ГОСПОДАРИТЕ убеждават робите, че са добре!
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната пропаганда, лозунги, големи думи, цветя и балони, знамена ... а като погледнеш пак една дупка, дупката на Европа.Нищо не се е променило вече 60г ... само имената, партии и организации с различни имена.Продължавайте да си носите розовите очила
14
14
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Много е мижав растежа на ЕС като цяло САЩ и особено Китай имат много по-висок растеж на БВП.САЩ и Китай са с едно правителство един президент, законодателство и устройство на държавите си, а европейският съюз всяко правителство гледа кое ще му е най - удобно за държавата. Аз мисля, че вместо само да мрънкате ЕС туй, ЕС унуй, стягате си дисагите и на оборот към вашата Русия.
13
1
 
15
 
! Отговори
:)) преди 4 години
20% ДДС за всички храни, както и детските стоки в България! :))
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откак сме в ЕС сме здраво заталашени, заедно с почти всичкиостанали членки.
11
14
 
2
 
! Отговори
До №8 преди 4 години
Каква ресеция те гони бе, в близките години няма да има икономически трусове, спрете да сте такива песимисти и да очаквате само лошо да се случва в света и в животите Ви !
10
18
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
България отдавна щеше да се оправи , ако ги нямаше българските рубладжии в парламента ,които умишлено прахосваха и крадяха парите давани от ЕС ,само и само да угодят на Путин защото Путин не иска България да е добре икономически ! България започна да взима помощи от ЕС много преди да стане член на ЕС , оп преди 20 г. получавате помощи ,но рубладжиите изпълняват заповеди от Москва ! Докато не ги изгоните или унищожите ,бял ден няма да видите !
9
0
 
11
 
! Отговори
:)) преди 4 години
20% за всички храни, както и детските стоки! :))
8
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да му мислят тези които реват, че населението на България намалява !Идва времето когато на Запад ще започне рецесия, а това неминуемо ще доведе до връщането на гастарбайтери в България !Тогава квиченето ще е още по-голямо и пак "меките китки" ще са виновни на "яките топки" - разбирай Радев, Нинова и цялата русофилска *** !
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото, което може да се предрече със сигурност, е че ще прдължаваме да сме стабилно закотвени на дъното на съюза.
6
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ганюПак не си си взел хапчетата.
5
4
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
спрат ли ни европарите и парите от емигранти сме свършени за седмицатогава ще ни се притече на помощ големия брат от изток и ще ни оправипроблема у нас е че сме прекалено зависими от отвън и не се инвестира дългосрочно в квалифициране на работна ръка на много високо конкурентно на развитите ниво
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е мижав растежа на ЕС като цяло САЩ и особено Китай имат много по-висок растеж на БВП.
3
1
 
20
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Да не се е споминала оная дето ни хвали все ми се струва , че с такъв растеж вечно ще сме безнадеждно изостанали.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На цифри растем като икономика, но намаляваме като население.И това предрича растеж ?!Че то след 10 години бразилците ще са мнозинство, а както знаем те нямат основна заслуга за БВП.