Българка проектира най-големия детски център в света

Много държа да работя у нас, каза арх. Симона Хаджиева
10 май 2019 11:00, Анисия Иванова
7

На брега на италианското езеро Маджоре в град Лавено-Момбело опустяла и порутена стои постройката на някогашната фабрика за керамика. От внушителното предприятие, разпростиращо се на 27 000 кв. м, днес е останала само бегла сянка.

Нов живот на огромното помещение вдъхва една българска студентка, която успява да впечатли италианците с проекта си за най-големия детски център на земното кълбо.

"Университетът ми дава право на избор и избрах да потърся нещо, което е интернационално - едновременно може да е дипломна работа и конкурс, който може да се изяви в чужбина. Не е просто детска градина, а детски център, който е предназначен и за възрастни. Едно семейство може да прекара ден или уикенд изцяло на територията на комплекса", обясни арх. Симона Хаджиева в "България сутрин".

Цели 4-5 месеца тя влага много труд върху проекта, който в крайна сметка е оценен подобаващо от университета ѝ. Проектът е ориентиран за деца от 0 до 16 години, но и с мисъл за възрастните. В конкурса са участвали специалисти от цял свят, но българката печели с оригинална концепция.

Симона е категорична, че иска да развива таланта и знанията си у нас, но преди това планира втора магистратура в чужбина.

"Иска ми се да видя друга култура и архитектура преди да мога да дам на България всичко, което съм научила. Много държа да се върна и да се боря за подобряването на средата", откровена е Симона пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
мда преди 4 години
До sante_dogАко съм завършил медицина и после запиша второ УНСС дали докато съм студент ще съм доктор?!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До sante_dogПростията и свободните съчинения са на особена почит в този сайт. Утре ще я поканят същата и ще обявят, че е физик светило от световна величина доказала в дипломната си работа струнната теория.
4
1
 
8
 
! Отговори
sante_dog преди 4 години
1. Ако е студентка - значи не е архитект (още). Както не бихте дали на недипломиран лекар да ви оперира, така не бихте дали на недипломиран архитект да проектира (освен за учебни цели). Има и законово ограничение.2. Проекта е конкурсен и това че е идея и концепция не значи че ще се реализира. Има нещо като бизнес план. Т.е. ако наинанието не е финасово изгодно - няма причина да се реализира.3. Браво на Момичето за старанието евентуално и таланта!
3
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проектирала била някакъв виртуален комплекс - смех.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това как се връзва с брътвежите на комунистите, че българина е некадъртен и за това червените бизнесмени не му плащат подобаващо?
1
9
 
5
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Хип...Хип...та ние съборихме ДЕТСКАТА АСАМБЛЕЯ НА МИРА и всичко пък сега ...голяма идея.