Родители от 25 града на бунт срещу Стратегията за детето

Настояват за пренаписване на документа
10 май 2019 09:22, Красимир Ангелов
170

Нов сериозен протест се очертава в българското общество, след като родители от над 25 града излизат на протест срещу проекта за Националната стратегия за детето до 2030 година. В събота те ще изразят недоволството по улиците на София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и още много други градове.

Още по темата
Протестиращите дори имат група във Facebook, където са се присъединили близо 80 000 души.

След първия им протест през април премиерът Бойко Борисов "замрази" документа. Сега родителите настояват той да бъде отменен и пренаписан заради текстове, които според тях дават правомощия на държавата да отнема деца от семействата.

Национална стратегия за детето няма да има! Решението на Борисов

"Целта на протеста е отмяна на тази стратегия и пренаписване на нова такава с участие на родителите. Нека да бъде стратегия за семейството. Целите на тази стратегия покриват единствено и само детето, няма никъде семейство", обясни един от протестиращите родители Олег Алексеев.

В студиото на "България сутрин" той подчерта, че настоящият документ не дава никакви насоки по отношение на насилието над децата. По думите му само поставя общи условия за това, че родителите могат да бъдат неспособни да дадат нужното на детето.

"Какво означава до 12-годишна възраст детето не трябва да бъде оставяно без надзор? Логиката на този документ е безумна", настоя Олег Алексеев.

Психологът Маргарита Бакрачева добави, че за да бъде нещо работещо и успешно, то трябва да бъде съобразено с конкретната ситуация в страната. Много е важна позицията не само на родителите, но и на Светия синод, смята тя.

"Родителите се чувстват притиснати, тъй като покрай сухото гори и мокрото. Чувстват се опрени до стената. Живеем в усещане, че никой не се грижи за нас. Имаме усещане за много задължения и няма кой да се погрижи за правата ни", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
63
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Браво на родителите, не на содомогоморската джендърска идеология!
14
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Израснах без стратегия.Тя се давашеза всяко провинение ,по шамарче и вучилище и вкъщи.Това е нейният естес-твен растеж и се получава общество.Протестът трябва да е насочен и срещуевропейският социален тренд,щотооттам диктуват на спявката "Закрилана детето",която да бъде закрита.
13
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно дете се ражда в дива форма и задача на родителят и обществото е да го окултури и възпита, за да стане личност в това общество. Малкото дете е до голяма степен диво животно и трябва да се дресира за да разбере нормите на поведение.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
8 ако прилатаме американският модел, отнетите деца веднага се дават на осиновители, до два месеца.
11
36
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички искат да се интегрират реално ромите, но когато се пишат закони, за да може да се отнемат деца, за които никой не се грижи, пищим. А той принципът ще е е един
10
41
 
6
 
! Отговори
34654567 преди 4 години
Изконно право на родителите е да избере начина на поведение на детето, нали? "Учи мама да не работиш" :D Много сте прости, наистина. Направете си децата мишки като вас...
9
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята е ясна, макар и скрита да се втълпи на децата, че имат само права и никакви задължения, родителят да няма право да каже и копче, защото ако го направи е насилие физическо или психическо, и като такова детето може да се отнеме. И още детето само си избира начин на поведение, дори ако щете и полово, и родителят няма право да му каже нищо.
8
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой ще се грижи за тях като ги изведат от семействата им? Къде са им кризисните центрове, къде са им учителите, възпитателите, медицинския персонал, битовите условия? Или държавата ще ги продава на осиновители? И кой ще гарантира, че осиновителите са качествени хора?
7
50
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Компютърният "бунтар", протестър и "анархист" е кибер-псевдореалия, която никаква я няма на измислените "протести" - такива "будители" дори не са чели каквото и да било, някой си там бил казал нещо си за "Стратегията за детето", и хайде "юруууш!" на врявата и тенджерния бунт.Поредната фалшива новина на БКП за 25-те "бунтовни" града; на практика ще излязат стотина родители на сутрешна разходка с дечицата и после ще вдигат врява, че ЧИЛИвизиите ги били отразили вяло.
6
59
 
3
 
! Отговори
34654567 преди 4 години
Не успях да прочета цялостно стратегията, но като цяло не видях нещо проблемно в това, което успях да прочета. От тия 80 000 в тази прословута фейсбук група надали има и 10%, които да са прочели стратегията, а от тях много малко са я разбрали. В България масово децата се възпитават с бой, а често и с побой и то системен такъв. Със сигурност децата на България имат по-голяма нужда от защита.
5
64
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз подкрепям документа. Всички видяхме какво си случки с ромката, която остави детето си без надзор и тоя се измъкна и умря. В Щатите ако оставиш дете без надзор ти го отнемат. Нали натам вървим? всички разполгаме с баби, които да гледат с удоволствие деца, ни никой не иска да поема отговорност.
4
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неспособните родители са онези, но за тях нищо не се казва, а продължават да раждат на по 12 години.
3
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитват се да въведат норвежката система ,където децата стават жертви !
2
3
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да бъдат отнети децата ви и как да бъдат превърнати в *** - това е същността й, но никой не смее да го изрече на глас!
1
76
 
4
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Простолюдието освен да протестира, друго не знае!