Селяните, проблемът на водачите с регистрации С, СА,СВ?

Блъснатите тинейджъри, накараха ли ни да се замислим как шофираме?
12 май 2019 16:50,
215
Селяните, проблемът на водачите с регистрации С, СА,СВ?
Снимка: Павел Гълъбов

Събота е, ден на равноапостолите "Свети Кирил и Методий". Решавам да изкарам един следобед с роднини и техните деца. Паля колата, регистрацията ми е PA, селянин съм!, потеглям из разнебитените софийски улици и пристигам благополучно в китно кафенце на столичния квартал "Бенковски". Няколко часа минават просто и безгрижно в разговори и детски игри. Щастливи сме, почивен ден е все пак.

Още по темата

Кола помете тинейджъри до Герена в София

Селянинът и неговите племенници софиянки, решават да се върнат в по-централната част на града, за да се разходят в учудващо добре поддържания парк около Герена. Да, точно тук преди няколко дни се случи трагедия с блъснати тинейджъри, кръстовищата са опасни за българския шофьор, той не може да кара с предвидената по закон скорост, под достойнството му е май...

РА тръгва, колата с деца СВ го следва, изчакваме се, не форсираме на светофари, пропускаме и другите "селяни", които искат да ни задминат, нямаме проблем с това, че сме изпреварени. Стигаме до прословутото кръстовище до Герена... тук се появява човекът със софийска регистрация и страшен проблем и нетърпимост към "чуждоземците-селяни". От крайна лява желае да мине в крайна дясна лента, където съм аз селянинът, спътниците ми трябва да го задминат, защото най-нахално е спрял в средната лента и се опитва да се набута пред мен. Минава на милиметри от предната ми брония, определено желае конфликт, безпардонен и готов за убийства на пътя е...

Слизам, за да посъбеседваме, господинът реши, че не съм коректен, а и най-важното – селянин съм и не мога да си карам, цитирам го - "като на село!". Господине, Пазарджик е град, но, да, уцелихте, селянин съм – горд с най-красивото място на света – Паталеница.

Признавам си, че ми вдигна нервите, попитах го дали иска да се повтори трагедията с тинейджърите от преди няколко дни, замисли се, наистина май не беше прав да кара агресивно и нахално. Уви, мисловният процес рядко се среща на пътищата у нас. Винаги някой друг ни е виновен. Винаги сме невинни до доказване на противното, но с омърсена от убийство душа по-леко ли се живее?

Зад вас, господине, имаше деца, вие сте потенциален убиец на пътя, и не сме виновни затова ние - селяните, най-големият проблем на "софиянци". Живеем тук, стараем са да заобичаме София, знаем какво ни дава и къде може да сме, ценим живота и труда на другите, защото знаем какво е да израснеш с магаре, тютюн и царевица, знаем как да убиваме змии, прасета и кокошки, но не искаме да живеем с проядени души от убийството на човек.

Хора, успокойте се на пътя, бъдете по-добри, не забравяйте, че в колата срещу вас винаги има човешко същество, което заслужава да живее.

П.С – защо съм замаскирал част от номера на шофьора ли, защото си призна, че "всички в София сме от някъде", радвам се, че мисловната дейност се е осъществила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
32
 
! Отговори
До iceblast88 преди 4 години
Казваш. че от тримата шофьори, които са наказани за 2018-та за нарушение, което всеки ден се извършва по хиляда пъти, един или двама не са си платили глобата. А за останалите около 365 000 нарушения и че няма наложена глоба за тях нищо не пишеш. Явно наистина ти е сложна ситуацията. Втренчил си се в сламката и не виждаш гредата. Неплащането на наложените глоби е незначителен проблем и по-лесно се решава. Истинският проблем е в неналожените глоби, които са милион пъти повече от неплатените глоби.
157
1
 
33
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До До iceblast88Ти явно не разбираш, аз ти казвам същото, но явно ти е сложно. Сега се пишат глоби за щяло и нещяло, а дали се плащат е тема на друг разговор. Масово не се плащат и това е проблем. Водачите остават ненаказани и от там масово дисциплина няма, а от там и повече ПТП-та. Просто за да има ефект присъдата не трябва да е глоба от която да се бяга, а да си изработиш под надзор дължимото. Така няма да има измъквания от типа - социално слаб, безимотен, без доходи и тн.!
156
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой би ли ми разяснил приликите и разликите между варненски и софийски селияндури или там каквито и да са по области.
155
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Силияндуризмът гласи че вината никога не е в силияндура а около му. Тоест, виновни са буквите на регистрационните номера, пътищата, локвите, другите шофьори, дърветата и основно природата. Селияндуризмът у нас е във всичко и в повечето от нас, да кажем 85%, и трябва винаги да му се намери буфер за да е щастлив и да въди още повече силияндуризми. Съдбата обаче няма да го помилва - напротив!
154
2
 
32
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Статия написана и измислена в съседната стая на редакцията за да "бере" коментари.Защо още се вързвате на плоските номера на тоя сайт
153
1
 
32
 
! Отговори
До iceblast88 преди 4 години
Ти не схващаш ли? 1 глоба при 1 милион нарушения, означава, че няма глоби. Просто е. Какво се прави при тази една санкция на 1 милион нарушения, няма никакво значение.
152
1
 
31
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До До iceblast88То и сега се пишат глоби ама масово не се плащат.Друго си е трудово изправителен лагер където половината ти дневна заработка да отива за издръжката ти,другата половина за издръжка на надзорниците ти.Не е нормално потърпевшите и техните близки да те издържат чрез данъците си в затвора и ти по цял ден да лентяйстваш.Ако има реални присъди (няма вратички за условна или помилване) точно на 100-ния такъв случай всички сте станат дисциплинирани.Да пак ще има сгафили, но много по малко
151
0
 
32
 
! Отговори
До 163 преди 4 години
Няма такъв член 89 в Закона за движение по пътищата и в Правилника за прилагането му и изобщо няма такъв текст в закона. Има нещо подобно, но има и условия.
150
0
 
33
 
! Отговори
До iceblast88 преди 4 години
Никога и никъде по света огромните наказания не са спряли нарушителите и престъпниците. Спира ги единсвено неизбежността на наказанието при всяко нарушение (престъпление). Какво от това, че както ти искаш в закона пише 20 години затвор, когато от 1 милион такива нарушения се наказва само за едно? Много по-добре е 1 милион глоби по 100-200 лева.
149
1
 
35
 
! Отговори
ДО7ТЕ МИЛИОНА СЕЛЯНИ преди 4 години
Чл. 89. На платно за движение с повече ленти в една посока извън зоните за престрояване се използва за движение най-дясната свободна лента!!!!!!!!!!!!!!!!!!п.с. ...а на зелено се потегля!!!!
148
0
 
34
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 35Хората си взимат кола на лизинг за да им се признава разхода или защото само така могат да си позволят ново МПС. Никои не е примрял за регистрация С,СА или СВ и да плаща данъци за място на което не му стъпва кракът. Колкото до това защо в София има толкова МПС-та с други регистрации - сърдете се на централизацията - Държавата те задължава да отидеш в София за да свършиш нещо, не сме заритали да пътуваме 300-400 км в едната посока за един лист А4 с един подпис и печат, задължават ни!
147
0
 
32
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Причината много водачи на които мястото им не е на пътя да са там е корупцията и калпави закони! Просто масата от тези проблемни водачи мястото им не е зад волана и никога не е трябва да вземат книжка! А това с регистрация С, СА, СВ - най много МПС-та са с тази регистрация и затова се вижда най много при тях. Във всички градове и села има ***. Първоизточника на проблема си остава обаче навсякъде държавните институции!
146
1
 
35
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Каквато и да е регистрацията, манталитета на шофиране в България е пряк резултат от ширещата се корупция и некадърност в КАТ, Полиция и всички контролни органи. Когато за каране в нетрезво състояние се вкарва за 20 години в трудово изправителен лагер без право на помилване, ще изчезнат пияните водачи. Когато за блъснат пешеходец на пешеходна пътека има само една присъда и тя е доживотен затвор без право на помилване, тогава водачите ще станат далеч по дисциплинирани. Но при ширеща се свободия?
145
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За хората, които пишат без да знаят.Номерата на автомобилите С, СА и СВ, все още не означават, че собственика и шофьора са от град София. На територията на Столична община има още три града и 34 села и техните автомобили са с същите букви отпред в номера. Отделно, че е доста вероятно този, с който комплексирания писал това, се е засякъл на пътя, да е довчерашен негов съселянин. В крайна сметка всеки нормален човек знае, че има хора всякакви както в София, така и в провинцията и е "умно" да се
144
10
 
36
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Статия за провинциалисти с комплекси, писана от комплексиран провинциалист. Добре, че повечето хора са в провинцията са нормални хора, както и повечето софиянци.
143
6
 
39
 
! Отговори
Шуменка преди 4 години
До АнонименПалячо, кандидат гражданино, оти се правиш на по-умен от колкото си ?Добре, че са селяните и провинцията да ви бършат задниците, че сте един град смехономика паразитиращ върху останалата част от държавата. Я кажи какво произвеждате в софето, че не се сещам този БВП от къде иде? И с чий данъци всичко първо при вас се ремонтира, строи и т.н. София е пълна с ***, които реално не произвеждат нищо, защото се правят на интелектуално трудещите се, което си е жива търтрйщина...
142
0
 
56
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Проблема не е в мястото по рождение или место-живеене,а е по-сложен.Той включва възпитание,произход,образование,семейна среда,културни интереси,образованието и възпитанието на родителите ,за които важи посоченото по-горе.Чувството за безнаказаност и пълно отсъствие на контролни органи или тяхната неефективност,граничеща с корупция.Като цяло това са прояви на такива същества,за които една близка позната използува определението "сплескани",не сплеснати.
141
1
 
43
 
! Отговори
млада учителка преди 4 години
Проблемът драги ми българи, е във чипа - бъгав софтуер, за хардуера да не говорим. Сменяйте чипа, както Ви каза дедо Цар. Поздрави от Джони пешеходеца и Лили Марлен !
140
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... тая статия е провокация да ви видят акъла. В западна европа като искам да се пристроя всички ми правят място - всеки се обърква и няма смисъл да пречим на човек който неможе да се ориентира добре в движението.
139
0
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селяните и гражданите не са проблем, проблема са селияндурите които се срещат в цяла България без изключение.