"Тих" скандал около картината, подарена на папа Франциск

Деян Вълков или Илияна Иванова - кой всъщност е авторът?
Обновена: 12 май 2019 14:03 | 12 май 2019 13:45, Петя Славова
83

Снимка: Facebook

12
Историята на картината, която бе подарена на папа Франциск по време на неговото гостуване у нас, не е съвсем ясна. Това показва любопитен коментар в социалните мрежи, дошъл от страницата за изкуство "A companion to contemporary art". Според написаното художникът Деян Вълков не е авторът на творбата, както бе съобщено официално, а Илияна Иванова. До този момент Вълков не е коментирал написаното. Предлагаме публикуваният пост без редакция:

"Как е била нарисувана и поръчана картината за Папата, която критикувахме остро вчера - научаваме от нейната авторка. Произведението НЕ е от Деян Вълков, както бе обявено официално. Било е поръчано на него, но той от своя страна, поръчва на друг - на Илияна Иванова. Тя обяснява и защо композицията и небето изглеждат така зле - скованата и неартистична "композиция" ѝ била зададена, без право да мръдне, а накрая "поръчителят" "довършил" картината като добавил и двата жълтеникакви облака и други "топли цветни" петна, които най-вероятно са съсипали не само гамите, но и усещането за цялостност. След това съобщил само своето име на медиите.

Кой е Деян Вълков, позволил си да постъпи така? В Интернет фигурира с шаблонна биография - имал самостоятелни изложби тук, тук, тук и там... Всъщност, основните му изложби в чужбина са в български културни центрове , където най-често се ходи с връзки. Някой ден трябва да анализираме и тези изложби, защото явно няма кой друг да го направи.

Но ето това е истината, прочетете по-долу, не става дума за подигравка с Папата от страна на нашата Патриаршия. Подигравката е с всички нас, както и с вярата на много хора, от един "артист", ухажван от културните ни центрове в чужбина, кой знае по каква причина. Получил тази безценна поръчка, той се е подиграл и с поръчителите си - Патриаршията и ги е поставил в нелепа и унизителна ситуация. От нас - поздравления към авторката за искреността и за това, че намери кураж да каже истината! Ще очакваме нейни произведения, неопетнени от "поръчители". Ето и нейните думи:

"Та по темата,автора на картината , която Светият синод подари на нашия почетен гост Папата съм аз. Като "автор" е най-общо казано. Работата ми беше поръчана декември,аз нямах никаква идея ,че ще е подарък и то на такова ниво. Истината е ,че бях в тежък за мен и семейството ми момент и нямах желание за поръчки. Също не са ми любими точно този тип,в които нямам право на лична естетика,но се опитвам да го приемам като работа.

В случая ,работата трябваше да е по-суха,за моят вкус и с не голяма свобода в композицията. Мисля,че можеше да изглежда и по-добре,ако знаех за кой е. За това, че ще се подарява , разбрах 3-4 дни преди събитието,като не ми стана напълно ясно как ,защо...поръчителят ми,друг художник -"приятел" , каза, че е настоявал да ми спомеменат името,което по-късно се оказа неистина.Той има, бегло за мен участие в картината,много държеше да не завършвам небето за да вкарал -"да полее нещо топло",направил е два облака,явно не е самоцелно. Както и да е...опитвам се да дам повече яснота,явно бях ползвана за реклама на друг автор. Надявам се да си взема урок. Дадох си сметка,тези дни , че я работих през тези четиридесет дни от кончината на брат ми,а е подарък за чист, надявам се човек , нека и моите мисли са по-чисти в тази посока."


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо ново под слънцето: Чираци рисуват за майстора, после стават и те майстори.
Суетата на тази художничка е забулила ума й за наученото по История на изкуството.
70
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"" основните му изложби в чужбина са в български културни центрове , където най-често се ходи с връзки ... ""
..............

накратко ... родните политикани са дали поръчката на придворния художник, който от своя страна е дал поръчка на истински художник, защото всичко в българската политическа система е базирано на връзки и лични познанства.
имаше един подходящ разказ на Чудомир за един точно такъв 'художник'
69
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде бе холан, тя и без това отдавна е захвърлена склада на Ватикана при другите непотребни вещи. Папата няма да я окачи в спалнята си, я!
68
0
 
15
 
! Отговори
тр преди 2 месеца
не съм художник,но тия жълти облаци ми изглеждат нелепо!
67
0
 
16
 
! Отговори
ха преди 2 месеца
С тия жълти облаци този цапарник направо утепа кокошките.
66
10
 
16
 
! Отговори
Срам преди 2 месеца
Скандал е, че толкова овчедушно беше посрещнат главата на еретическата общност, която иска да унищожи християнството, като го съедини с всички ереси и накрая с църквата на дявола.
65
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ахахаххаха
Творци с подизпълнители ;)))))
Оутсорсинг на изкуство... Докъде го докараха моралното разложение не е истина .....
64
0
 
10
 
! Отговори
бачо Рачо преди 2 месеца
Има един художник,който си продава картините на Битака,та си помислих че тая е от неговите.Същият стил и цветова гама.В голямата си част стените на копторите в Малашевци са украсени с негови произведения,така че мисля,че някой се е подиграл с Папата.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Д.Вълков е абстракционист и решава,че с такива поръчки няма да си губи времето.Чудя се как така с лекота дава задачата на друг художник с всичките рискове, познавайки го.Но в случая е отговорен поръчителя, който се съгласява да я връчи на папата..На негово място щях да си искам обратно парите.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Д.Вълков е абстракционист и решава,че с такива поръчки няма да си губи времето.Чудя се как така с лекота дава задачата на друг художник с всичките рискове, познавайки го.Но в случая е отговорен поръчителя, който се съгласява да я връчи на папата..На негово място щях да си искам обратно парите.
61
5
 
11
 
! Отговори
THE UNDERTAKER преди 2 месеца
Oт менте държава и менте народ,менте подарък .Бг страната на фалша и лъжата .Папата може да си я ползва за преграда на конюшнята си ,пълна импотентност от страна на художника ,някой сляп човек може да я нарисува по-добре!
60
8
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Тука за някакъв свят отец се говори....Свят,свят,колко да е свят?Пък и приживе станал светец,явно е от друго вероизповедание.
59
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая картина не трогна Папата но виж една уютна стаичка в някой балкански манастир с млади монаси ще го доближи до "бог"!
58
4
 
12
 
! Отговори
Корен от Тиква преди 2 месеца
Корумпирани и неграмотни управляващи.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За качествата професионално,нямам
право.Това е произведение на изкуството,което никой нама право да
пипа.Авторката по закон може да
разглоби от санкции този лигльо.Имаше
една мутра,дето дописваше статиите на
журналистите.Долна постъпка.На мен
ми харесва,дори без жълтото.
56
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
РУСКИТЕ ЧЕНГЕТА С РАСА ОПЛЮХА СВЕТИЯ ОТЕЦ И САМО СКАНДАЛИ ТЪСЯТ, ПО ЗАПОВЕД НА Н1АЛНИКА ИМ, ГЕНЕРАЛА ОТ РАЗВЕДКАТА ПАТРИАРХ КИРИЛ.
55
9
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ прекара папата преди 2 месеца
ПужарникарчитУ уж циливаше папската ръка НО НЕ СЕ ПОСВЕНИ ДА ГО ПРЕКАРА С ФАЛШИВА КАРТИНА!

Ще кажете не е така!
ДА ама НЕ !

Каквото каже Борисов това правят.
Така, че ....... не се смята.
Прекаран е папата!
54
2
 
29
 
! Отговори
Лошо Седларов, лошо! преди 2 месеца
Деян Вълков е абстракционист, за тези които го познават е ясно защо е дал поръчката на своя колежка. Със своето име е взел заданието но като не може да рисува реализъм или не е искал ...става така! Картината е бездарна! Срам ала Павел Митков.... нямам друго сравнение, да ме извинява Павел но е като мерна единица за КИЧ!
53
2
 
38
 
! Отговори
Тъпанар преди 2 месеца
До 49
"Да не можеш да изпълниш една толкова важна поръчка сам говори за творческа импотентност"

Абсолютно си прав! Но нима това не е мотото на държавата ни последните 30 г.? 90% от сферата на услугите и производството са посредници и прекупвачи и посредници и прекупвачи на посредниците и прекупвачите. Извиват ръцете на някой, който може да прави нещо, да го направи за 5 лв, а те после да го продадат за 105...
52
10
 
16
 
! Отговори
па_ПИЯ преди 2 месеца
Интересно, колко месеца ще давате храна на троловете с тоя папа! Папата дойде в БГ и видя, че за нас той е никой. Искаше да каже нещо, ама никой не го чу (и най-вероятно с право не го чухме). Подарили му картина, кво лошо?! Дали ЗАДАНИЕ на един "художник", близък до властта, а той дал на подизпълнител. Това е капитализмът- вземай парите и бягай.
И двамата х"хОдожницЕ" са с две, леви ръце и са плод на статутквото! Историята е като с ония дето ги евали преди 40 години, ма те се сетили сега.