Нов живот за старите дрехи, даряваме все повече текстил

За трета поредна година продължава кампанията на БЧК
13 май 2019 09:30, Красимир Ангелов
9

За трета поредна година продължава кампанията на БЧК, която цели да се даде живот на старите дрехи. За този период даренията са нараснали почти двойно, а контейнерите са разположени в София, Пловдив, Варна и Перник. 

Още по темата
Какво се случва с дрехите след като попаднат в тях? По темата говорят Екатерина Борисова от БЧК и представителят на фирмата, работеща с Българския червен кръст - Антон Гичев.

2000 тона дрехи са събрани в специалните контейнери

"Инициативата стартира от Пловдив. През първата година имаше дарени над 300 000 кг дрехи, през втората бяха почти двойно, а миналата година завършихме с над 900 000", сподели Борисова.

Тя допълни, че целта на инициативата е да обедини обществото около дарителството и опазването на природните ресурси. И поясни, че дрехите, които не са в добро състояние, се рециклират за повторна употреба, а от останалите се прави бедствен резерв, който в случай на бедствия, аварии и кризи ще бъде раздаван целево на пострадало население.

"Практиката съществува в Западна Европа от повече от четвърт век. Имаме известно закъснение, но хубавото е, че този нов модел има почва у нас. Българите не обичаме да разхищаваме и това си проличава и по събраните количества дрехи, които се увеличават. Инициативата има много ползи - както екологични, така и социални", посочи Гичев пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Има контейнери на паркинга на Била на бул. България
5
0
 
4
 
! Отговори
Непозната преди 4 години
Лошото е, че няма контейнери във всички квартали. Аз живея в ж.к. Гоце Делчев, при нас и в съседните квартали няма контейнери за стари дрехи.
4
0
 
2
 
! Отговори
?!? преди 4 години
ДВА хиляди тона.. Кажи честно верно ли?!?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ъъъъ ама добре де, народа нали умира от глад?От къде пари за толкова дрехи?
2
0
 
2
 
! Отговори
ideq преди 4 години
И какво предлагаш? Как да се спре "безумието"?! Какво да правим с дрехите?
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това безумие да спре веднага ! - братята ги горят в печките та пушек се вдига в цяла София - по-свестните ги продават в маг втора ръка- а това рециклиране е гнусно и вредно - развъдиха се гъбички и бактерии Нелечими с никакви лекарства .