С 20 процента поскъпват куриерските пратки – заради ДДС

Освободени от данъка ще останат само услугите на "Български пощи"
13 май 2019 07:12, Елка Василева
73
С 20 процента поскъпват куриерските пратки – заради ДДС
Снимка: архив, Reuters

Обикновените пощенски услуги, които се предлагат от частните куриерски фирми, ще поскъпнат с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС.

Освободени от данъка остават единствено услугите на "Български пощи", което според засегнатите компании означава само едно - държавата се опитва да върне монопола на държавната компания, пише „Сега“.

Промяната е уредена с поправки в закона за пощенските услуги, които в момента се гледат в парламента. В същото време според някои информации Националната агенция за приходите (НАП) изненадващо е решила да търси от частните куриери ДДС за тези услуги и със задна дата. Така компаниите неочаквано се оказали данъчни нарушители, дължащи милиони левове ДДС на хазната.

Повече от 10 години в конкуренция с "Български пощи" частните куриери предлагат универсална пощенска услуга, която по Закона за ДДС е освободена от облагане за доставка. Става дума за писма до 2 кг, включително и препоръчани, както и на колети до 20 кг, които, за разлика от другите пратки, се доставят в срок от 3 дни и не се връчват лично на получателя, а в пощенската му кутия или в съответния офис на куриерската фирма. Сега обаче НАП твърди, че освободени от ДДС са единствено услугите на "Български пощи", но не и тези, предлагани от частните оператори.

Специално указание на НАП по въпроса няма. Че дължат ДДС за обикновените пощенски услуги, куриерските служби разбират в средата на април. Тогава са поканени на срещи в приходната агенция по повод данъчни ревизии, започнали във фирмите им в края на миналата година. Срещите са били провеждани поотделно с всеки един от частните пощенски оператори, като някои твърдят, че им е казано, че ще трябва да платят ДДС върху тези услуги за пет години назад, колкото е давностният срок. От НАП не са отговорили до момента на запитването на в. "Сега" дали това е вярно и защо след 13-годишна практика на освободени от ДДС услуги данъчните променят прочита на закона.

В общо писмо до министрите на финансите и на транспорта, до Комисията за регулиране на съобщенията и до парламентарната транспортна комисия три от големите компании в бранша настояват за съвместна среща. На нея те искат да обсъдят създалата се ситуация в по-широк кръг и да се намери "взаимно приемливо решение на проблема".  До момента отговор от ведомствата няма.

Междувременно в парламента се гледат поправки в Закона за пощенските услуги, внесени от Министерския съвет. Една от промените предвижда разграничаване на универсалната пощенска услуга на "Български пощи" от тази на частните оператори. Така в бъдеще ще е ясно, че за обикновените пощенски услуги, предлагани от куриерските фирми, ще се начислява ДДС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: пощески услуги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
ОтКухнята преди 4 години
Тука не става дума за монопол и Български пощи, както се опитват да го представят. Става дума за приходи, като си частна фирма ще плащаш ДДС. Така трябва да е. Няма нищо нередно. Има толкова сектори, печеливши от само себе си, които трябва да са държавни, част от националната сигурност, но това е друга тема.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИКВА ,ПАРИ НЯМА ДА ПОЛУЧИШНИНОВА ГРАБЕЖАЗА ТЕБ ВАЖИ СЪЩОТО
62
0
 
7
 
! Отговори
Борко преди 4 години
ДДС върху храните щяха да намалят, върху книгите, ама нищо не се чува. Отговорът - вдясно, в анкетата. Някои хора искат герб да съществува, някои хора искат другите хора да умират от глад, и да се самозапалват. Такива мерки ще има, защото има хора, които избират да живеят в зависимост, и които смятат че ще им изстине местенцето в администрацията или мястото на техен роднина. Психо.пати.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИКВА ,ПАРИ НЯМА ДА ПОЛУЧИШНИНОВА ГРАБЕЖАЗА ТЕБ ВАЖИ СЪЩОТО
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ НА КОМУНИСТИПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 75 ГОДИНИБЪЛГАРСКИ ПОЩИ НЕ СЪМ ПОЛЗВАЛ ОТ ГОДИНИ, НЯМА ДА ПОЛЗВАМ КАКТО И ДА ГИ БУТА ДЪРЖВАТА ДОЛУ ДЪРЖАВНИТЕ МОНОПОЛИ - БЕХ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАТИ ПО ЗАТВОРИТЕ
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРРР
58
0
 
10
 
! Отговори
КОС преди 4 години
БГ ПОЩИ фалира а СПИДИ пуска дори акции на борсата и е оценен на 1 милиард дори закупиха Рапидо минала година за милиони, а най лъжлива са СТАР ПОСТ имат договор за 50 милиона на година с МВР да им разнасят глобите 50 милиона срок 5 години са 250 милиона
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Български Пощи работят лелки и главно жени пред пенсия, защото там пари не им дават по мое наблюдение. Отделно са с допотопна техника, няма никакво развитие от 20 години насам. Не знам колегите по-долу какви услуги са ползвали, но само чрез БП съм пращал и получавал пратка София - Варна и обратно за под 48 часа.Ако ползвам алтернативите минимума е 2 дни в посока. Може и късмет да съм имал но все тая, всеки ползва каквото му е удобно и според цената.
56
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нивото на услугите в Български Пощи е отвратително. Все още водят отчетност на тетрадки с карирани листа, които самите те разчертават, съхраняват пратките и писмата в пълен безпорядък и всеки път се преравят от-до. Ако дойдат повече от трима клиенти за 10 минути и става паника. Наблюденията ми са за 1309 София, но вярвам, че почти навсякъде е така.
55
0
 
20
 
! Отговори
Пощите преди 4 години
Освен, че е пълно с кисели лелки по гишетата, които явно са претрупани от работа, пратките им закъсняват, пускат някакви хвърчащи листчета и с това си били свършили работата. Нито смс, нито нищо, Имейлите не работят, особено за международните пратки.Сигурен съм, че целта не е защита на БПощи, които не са никак български, а просто една допълнителна ниша, в която НАП иска да цоца пари към бюджета, тоест да се граби народа.
54
0
 
12
 
! Отговори
Трамкар преди 4 години
Тия политици, министерства, агенции и всякакви други постоянно се чудат как да изсмучат повече пари от народа.
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
държавата иска да изсмуче и последната капка кръв на хората
52
13
 
6
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Повечето дето плюят Български пощи изобщо не са ги и ползвали. Пратките си стигат до 3 дни. Можете да пратите и с наложен платеж. Ако искате експресна услуга можете да видите услугите на БУЛПОСТ към БП, който доставят до 1 ден и цените винаги са били равни на тези частниците. А пък за пратки в чужбина БП нямат никаква алтернатива като цени. За 8-9 лв пращаш до Америка и стига след 2 седмици, като повечето забавяне е на митницата в Ню Йорк. DHL ми искат 140 лв.. ***.
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
самата услуга предполагам ще е с ддс? т.е от 3лв за пратка ще стане 3.60 и накрая съответните Еконт/спийди ще си ги прибират от държавата защото ще са регистрирани по ддс?а нещо за крайните клиенти? нещо за мен като ползвател? аа има за мен сметката!
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Киру-ШарнираДържавни пощи?Не, мерси!Чакам пратка месец.Не идва и не идва.Ходя през ден през два да проверявам.Няма такава пратка, няма го и моето име.Пращам баща ми един ден да провери, че аз не можех тогава.Не гишето лелка от ния део още градят комунунизма. - А Ванчо, теб те познавам, ще ти я дам.Значи ако лелката не познава клиента, пратка няма!ПОБЕСНЯХ!Никога повече!Има Еконт, Спиди, Европът ... и т.н.
49
0
 
4
 
! Отговори
Будали до 51 преди 4 години
Виж ***, ако ти или твоят приятел ги плащате тези 20%, а не всички граждани, бокундерът може и 80% данък да слага. Не разбирам от написаното за какво ревеш?
48
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БудалиПалячо, имам приятел, който работи в разпределеителен център на Еконт.Не е на ръководен пост и получава 3900!Вярно бруто.Хем да има големи заплати, ама ако може всичко да е стотинки и друг да го върши.Е не става ***, не става!
47
2
 
20
 
! Отговори
Будали преди 4 години
Проспериращото управление на герберастите пак е останало без пари. Ще плащате 20% повече, за да може хвалипръцко да дава от свое име още пари, а и не само да дава.
46
1
 
29
 
! Отговори
46 преди 4 години
Не пишете глупости. Пощенска услуга се води и колет до 20 кг. изпратен и получен в офис на куриерската фирма, регистрирана като пощенски оператор - Еконт и Спиди. Това, което са подготвили ГРОБ ще доубие малките електронни магазини. Големите ползват "специални" цени за куриерската услуга и не им пука. Всичко пак ще бъде платено от малките, които и без това са с единия крак в гроба. Целта е ясна - целенасочено убиване на малкия и среден бизнес.
45
0
 
24
 
! Отговори
NN преди 4 години
Една и съща услуга от държана и частна компания, с и без данък! Някой май пак плаче за съд.