Над 400 души под ножа на НАП: Доходи нямат, харчат щедро!

Често в обясненията фигурират приятели и любовници
17 май 2019 09:00, Александър Попов
93
Над 400 души под ножа на НАП: Доходи нямат, харчат щедро!
Снимка: Булфото, архив

НАП ще провери над 400 души, които имат сериозни разходи, а в същото време при данъчните да има данни за техните доходи.

Всеки, придобил стоки за над 30 хил. лв., които не фигурират като получатели на доходи в техните системи и които не са платили и лев данък през 2018 г., ще трябва да дават обяснения пред инспекторите.

"В тези проверки често се оказва, че приятели и любовници са в основата на обясненията. Проверките не вменяват априорна вина, не приемат, че някой е разбойник до доказване на противното. Но в момента има видима диспропорция - нула лева доход и висок разход, който трябва да се обясни", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров, цитиран от "24 часа".

Доста често след това се назначава ревизия, при която се търсят и доказват доходи и разходи за 5 години назад.

В "черния списък" за проверка влизат още политици и техните половинки, повечето от които станаха публично известни около т.нар. Апартаментгейт.

Искането те да бъдат проверени дошло от КПКОНПИ - Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Според запознати списъкът съдържа 50 имена, сред които освен министри, зам.-министри, настоящи и бивши депутати има кметове, общински съветници и дори общински чиновници.

Проверките покрай разкритията обаче ще са поне двойно повече, тъй като ще се отнасят до доходите и разходите и на половинките и непълнолетните деца на политиците, от списъка, обясниха техниката инспектори.

НАП е поискала да се ускори събирането на информация от колегите си в чужбина за скъпи придобивки, главно имоти в чужбина, както и за открити банкови сметки от проверяваните. От 2017 г. българските данъчни са част от автоматичния обмен на данни с държавите от ОИСР и с още 30 юрисдикции, основно офшорни зони.

На проверка ще бъдат подложени и собственици на къщи за гости, построени със средства по селската програма, около които също възникна скандал.

За всички от набелязаните за проверка лица вече е поискана информация и за техните пътувания в чужбина- от митници, летищни власти, хотели, компании за наемане на автомобили и др. Причината за това е, че честите частни пътувания в чужбина са един от критериите, по които всеки бива оценяван като рисков.

Сигнал за повишено внимание от страна на инспекторите е и деклариране на големи заеми, особено от близки и приятели зад граница, защото много често тези пари служат като алиби за харчове, които превишават доходите.

Данъчни инспектори ще дойдат "на гости" при фирми, обявили, че са на загуба, но техните собственици декларират високи доходи.

Според законите у нас всеки български гражданин е длъжен да декларира притежавана от него недвижима собственост, като посочи държавата, адреса, вида и датата на придобиване на имота. Ако получава доходи от него, също е длъжен да ги обяви. Всеки облагаем доход от чужбина също трябва да бъде деклариран пред българските данъчни власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
затвор трябва
80
4
 
14
 
! Отговори
ПЕТРОВА преди 4 години
ПРЕДИЗБОРНО И ПОСЛЕ МЪЛЧАНИЕ. ТОВА ВЕЧЕ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ. АМИ ТЕ ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПРОВЕРЯТ.
79
2
 
8
 
! Отговори
Joko преди 4 години
НАП само си точи зъбите.. Крайно време е да си наточи и ножът.
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама не смеят да влязат в махалите, нали... щото там с едни държавни помощи какви палати строят някои. Обаче се искат топки...
77
1
 
4
 
! Отговори
Просто мнение преди 4 години
Наблюдавам, че тези, които пишат статии в този сайт използват лексика, която по-скоро провокира читателя. Какво означава израза "под нож"? Има едно много просто правило в административното право - ти си правиш какво си знаеш, те си проверяват не как те знаят. Проверяват по правила. Отворете сайта на произволен районен съд. Ще се очудите колко наказателни постановления отпадат.
76
0
 
21
 
! Отговори
Бойко преди 4 години
Има и нападжийчета къде харчат яко. Тях кой ще ги провери?
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
400 ли?!?... Доста повече са, ама надлежните органи се правят , че не виждат. А пък от "сивия" сектор - де декларират че все са на минус , а пък непрекъснато щъкат в чужбина , сменят лъскавите БМВ-та и Мерцедеси като носни кърпи - какво ще кажат за тях? Достатъчно е да спретнат една проверка на всички със премиум автомобили от висок клас - та да видите тогава. Скоро една софийска мутра прави кръщене за бая пари - с чалга певици и т.н. Защо не ги проверяват тия от СФ хайлайф - отде такива пари
74
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аа, НАП има нужда от сигнали от други инстанции за да се задейства,така ли?Е ние за какво тогава им плащаме заплати на тези търтеи,за да си бъркат в носа и да гонят само дребните риби ли?Друг е въпросът че държавата трябва да стимулира НАП-аджиите да разкриват нарушения,като им привежда процент от разкритата сума.Ако те ще вкарат в хазната примерно 2 млрд лева,е нормално 10% да са за тях.За да имат стимула и смелостта да разкриват престъпления.Иначе имат стимул само да ги прикриват.
73
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЕЦ Варна ще проверят ли??А Булгартабак и талончетата за търкане??Питам за един приятел.П. П. Комедиантиии
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** го подпукаха.Всеки харчил над 15хил евро?!?!Та това са джобни за дискотека бе смешници.
71
9
 
6
 
! Отговори
Земеделец преди 4 години
До програмистКакви пари имаш ти бе пуяк, земите които имам не можеш да сиги купиш и 100 години да спестяваш от закуски, егатии ии да не казвам какво че трият! В най-доррия случай сте средна класа и то само заради това че продуктът се изнася и сте с прилични заплати,неказвам че не си ги изкарвате, но не сте и богати, нито професията е кой знае какв. Само тук ги поставят на пиедестал.
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ясно...И НАП не може да тръгне по обратния ред,нали,да провери всички скъпи имоти,коли,предприятия,и където няма обяснение за произхода на парите всичко да бъде конфискувано в полза на държавата.Сигурен съм че външният дълг може да се изплати с конфискуваните активи.Обаче е много трудно да се сетят и да приведат в изпълнение това нещо,нали.Висока летва е за въображението на НАП!
69
2
 
15
 
! Отговори
НАП преди 4 години
До БойкоТака като гледаш колко хора в България търкат билетчета и чакат комунизъма по кръчми и кафенета, дали чорбаджията на тези същите билетчета - Дилян Пеевски има проблеми с доходите?А?
68
3
 
10
 
! Отговори
реалист преди 4 години
В парламента са само 240. Каква е тази бройка от 400? Сигурно са от опозицията.
67
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А собственика на палат с асансьор и два гаража ще проверява ли НАП
66
2
 
11
 
! Отговори
БЕН преди 4 години
НАП са организирана престъпна група, която трябва да бъде зали4ена.
65
2
 
28
 
! Отговори
Бачкатор преди 4 години
Да проверят и работодатели те, които плащат осигуровки и данъци върху минимална заплата на работниците.
64
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 4 години
Само ги регистрират или ще има конфискуване?
63
0
 
28
 
! Отговори
Бойко преди 4 години
Аз предлагам да проверят д-р Ахмет Доган, Даниел Папазов, и Дилян Пеевски. Все си мисля че харчат повече от това което изкарват
62
1
 
22
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Пак Акционизъм ! Тези 400 лица са с ранг най-много до капитан (сиреч селски кмет), е може и за парлама някой висш офицер. Генералитета няма да се проверява. Защо не започнат от главнокомандващия парада маршал Д.П. Свински ?