Йотова: На Балканите знаем колко страшно е, когато един народ е срещу друг!

Според вицепрезидента днес имаме мир, но не трябва да забравяме
Обновена: 1 юни 2019 18:22 | 1 юни 2019 18:20, Веселина Йорданова
97
Йотова: На Балканите знаем колко страшно е, когато един народ е срещу друг!
Снимка: БТА

На Балканите знаем колко страшна може да бъде историята, когато един народ се изправя срещу друг. Когато велика сила диктува чужди интереси и сблъсква хора, които до вчера са били съседи, подавали са си ръка в добро и лошо.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на Националния младежки събор "Илиева нива", който се състоя за 22 пореден път в едноименната местност край село Глумово, община Ивайловград, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Йотова е заявила още, че днес българската държава показва на цяла Европа колко важни са Балканите за нея.

"Тук имаме мир, да живеем в разбирателство и заедно да градим бъдещето", е подчертала Илияна Йотова. Тя е посочила още, че добросъседството означава и справедливост, и решени проблеми.

"За тракийците повече от 100 години няма справедливост и българската държава трябва да постави твърдо въпроса пред турската за обезщетенията на тракийските бежанци", е подчертала Илияна Йотова, цитирана в съобщението.

По думите й единението е най-голямата почит за паметта на тракийските деца.

"Ние трябва да бъдем гарант за щастливото детство и успешното развитие на нашите деца. Нека в името на тях да не отмъщаваме, но да помним историята. Да не забравяме, че мирът и човешките права не са веднъж завинаги дадени, за тях трябва да се борим всеки ден", е заявила тя.

Организатори на събитието, което събра от цяла България потомци на тракийци, са Община Ивайловград и Съюзът на тракийските дружества в България.

"Тук, в небето над тази земя са ангелите на над 200 деца, чиито живот бе отнет без време. Коя е тази политика и власт, която може да оправдае това, което се е случило тук преди 106 години - съсечени деца и майчини писъци. Отговор ще продължаваме да търсим, но нашето присъствие днес е завет никога повече да не го допускаме", е изтъкнала в словото си вицепрезидентът.

Илияна Йотова е заявила, че в българската история 1913-а е изключително трагична година заради погубения живот, но в същото време - величава заради неговата сила, заради вярата, заради любовта към род и родина.

Йотова е благодарила на Съюза на тракийските дружества в България, който с активната си дейност поддържа жива паметта за тези събития.

За подкрепата и отдадеността на тракийската кауза председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов е връчил на вицепрезидента Илияна Йотова почетен знак по повод 175-годишнината от рождението на Капитан Петко Войвода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
akud преди 4 години
йотофа пролетарият са срещу народа от създаването си
31
3
 
1
 
! Отговори
Bg izmet преди 4 години
БОЛИ МЕ ДРАТИОТ КАКВИ ОРДЕНИ СТЕ ВРЬЧИЛИ
30
3
 
7
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Червената гска пак се опитва да ни вкара в някакви съветски филми за войната. Айде скрий се ***! Не ви вярваме.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йотова с поредният стар комунистически трик,отклоняеа вниманието на народа.Днес тя от името на сектата БСП трябваше да се извини за жертвите в концлагерите ,част от тях избити без съд и присъда.Децата на тия криминални престъпници са "индустриалци,банкери,депутати,олигарси.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йотова с поредният стар комунистически трик,отклоняеа вниманието на народа.Днес тя от името на сектата БСП трябваше да се извини за жертвите в концлагерите ,част от тях избити без съд и присъда.Децата на тия криминални престъпници са "индустриалци,банкери,депутати,олигарси.
27
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърция изселва само мъже българи, като и заплащаше. Жените оставаха за гърците и се ожениха или им правеха деца.
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да ама не. Турците имаха избор или да си сменят имената, или в майка Турция. Те сами си избраха екскурзията. И определени агенти добре ги насочваха.В беломорска Тракия, гръците да не мислиш че не унищожиха самосъзнанието на Българите, и не ги заличиха като имена и корени. За този процес никой не надигна глас, от свободна Европа.Хайде стига легенди.Получиха образование в социалистическата държава на високо ниво, ама като отидоха в туркие, втора ръка. Що така бе Майка пък то мащеха.
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЕбългаринНикой не е канил мюсулманските навлеци на християнски земи. Нито в Европа, нито в Мала Азия, нито в Кипър.Нахални натрапници.
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърци даже не са съществували тогава. Грцката графична система, не е създадена за народ, а е в служебна употреба. За това няма букви за всички звуци. Ако си запознат знаеш за текстове разбираеми на български, записани с грцка графична система.Всички гръцки записи, наименоващи Траки, като организирани групи от население се явяват около и след ИРИ, когато тема (област) Тракия обхваща земите около Пловдивско Филипополис.В по стари автори (кой знае колко са променяни), общото название е скити
23
8
 
7
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
"За тракийците повече от 100 години няма справедливост и българската държава трябва да постави твърдо въпроса пред турската за обезщетенията на тракийските бежанци", е подчертала Илияна Йотова, цитирана в съобщението.-Чудесно! Можеби и близо 1млн турци с насилствено сменени имена(от които половината прокудени от земите им)трябва да настояват за обезщетения от българската държава!? Какво мисли госпожа Йотова по този въпрос или нещата ще се окажат квит?
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да праскаш минуси и да не праскаш Беласките са наречени от гърците пелазги и после траки, утре некой ако реши може да ти каже и че си индиец пък ти си праскай минуси като не си знаеш кой си.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Праснах ти минус, да знаеш, щото по принцип си прав, ама не точно.Всички сродни племена населяващи балканите, мала азия и прил. средиземноморие (племе= роднини и приятели), не са се самонаименовававали траки. Науката ги обединява под названието Траки, заради сходни белези. Те са се самоназовавали някак си, но от достигналите до нас данни, обикновено летописеца ги е наименовавал по териториален признак. Беласги, Пелащи, Блестящи са само епизод, от общата история на Белия/Светлия народ Българи
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе че нещо ще постигнем, ама всички имат сметка да ни заличат и най-много сметка има Рим щото точно те пекрасно знаят кои сме. Не се чуди що сме на изчезване.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТраки не са съществували никога тук е съществувал Беласкийски народ Гърците наричат тоя народ траки и подобни и македонци и даки и изгарят цялата му книжнина на тоя народ Да си чувал нещо за Беласица и Белопонес и Бяло море Беласкийците са преки потомци на Еней това са българите най-старият народ на света. Не случайно като нямаш книги Византия ти праща от там и азбука. Кой ще ти остави във Византия Кирил и Методий да ти пишат азбука и да ти дават писменост и да си пишеш нова истори
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що бе другарю, все СССР Ви е в устата. Може би, щото е създадено 1922г. Ми да, ама в същата година, на конгреса на Коминтерна, участват 408 делегата от 66 партии и организации, от 58 страни. А не написаха ли двама немци идеологията ?Син на еврейски адвокат и текстилен фабрикант?Я дай пак, как социализма е нямал основателна причина, да се появи като реакция на определени социални проблеми в зараждащия се индустриализъм.
17
0
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
до "възразил": скоро, от "толерантна" цензура, която няма да може да се равнява дори на севернокорейската няма да имате думи, с които да изрязявате бедността на словото си, другарки и другари - все десе комисари! но окей, на за нивото на изразяване на прокопиево-нпо медии, които достигнахте думи не са ви необходими! само жездички и плюсове и минуси ви трябват, както е наредил бащицата на фацебука и другите цру глезотии за вечно гладните, но от глад затлъстели... капито?
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тракия е тема (област), зафиксирана в карти от около 3 век(примерно). Южната и част е записана като Европа. И всичко това е населявано от народи и племена с сроден бит и обичай. Одриси, Беси, Мизи, Мас едони, Едони,.... днес, може да обединяваме под общо название траки, но те, не са били различни така, както днес разбираме нациите. И тогава и сега, е имало и има сили, които се противопоставят на възможността да се обединят тези народи. И по темата, ще постигнем само толкоз, колкото ни позволят.
15
2
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
но окей! по-висшата раса от нас, земните ни доказа, че може да назвездичва думи както си поиска. стига изкуственият "интелект" на "толерантните" да го позволява, точно, както е и в северна корея. ПАРАДОКС???? :-)))
14
5
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
всички знаят, колко страшно е, когато народите биват поставяни едни-срещу-други, при това с най-толерастни цели за тридесет сребърника. сега да не ви давам банални примери с такива исторически факти, каквато е 30-годишната война. истината е, че човек винаги е бил една мързелива, хитра по селски ***, която винаги изобретява начини някой да и носи плодовете на другите на тепсия. точно това свойство на примата ще доведе човечеството до самопогубване. не е трудно да се предвиди.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бяло Море и до Белопонес по-късно прекръстено от византийците на Пелопонес всичко е наше и незаконно окупирано. ,Траки и Македонци такова животно нема. Дори и в наши дни по стар обичай Ципрас прекръсти Македония на Северна Македония.