Йотова: На Балканите знаем колко страшно е, когато един народ е срещу друг!

Според вицепрезидента днес имаме мир, но не трябва да забравяме
Обновена: 1 юни 2019 18:22 | 1 юни 2019 18:20, Веселина Йорданова
97
Йотова: На Балканите знаем колко страшно е, когато един народ е срещу друг!
Снимка: БТА

На Балканите знаем колко страшна може да бъде историята, когато един народ се изправя срещу друг. Когато велика сила диктува чужди интереси и сблъсква хора, които до вчера са били съседи, подавали са си ръка в добро и лошо.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на Националния младежки събор "Илиева нива", който се състоя за 22 пореден път в едноименната местност край село Глумово, община Ивайловград, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Йотова е заявила още, че днес българската държава показва на цяла Европа колко важни са Балканите за нея.

"Тук имаме мир, да живеем в разбирателство и заедно да градим бъдещето", е подчертала Илияна Йотова. Тя е посочила още, че добросъседството означава и справедливост, и решени проблеми.

"За тракийците повече от 100 години няма справедливост и българската държава трябва да постави твърдо въпроса пред турската за обезщетенията на тракийските бежанци", е подчертала Илияна Йотова, цитирана в съобщението.

По думите й единението е най-голямата почит за паметта на тракийските деца.

"Ние трябва да бъдем гарант за щастливото детство и успешното развитие на нашите деца. Нека в името на тях да не отмъщаваме, но да помним историята. Да не забравяме, че мирът и човешките права не са веднъж завинаги дадени, за тях трябва да се борим всеки ден", е заявила тя.

Организатори на събитието, което събра от цяла България потомци на тракийци, са Община Ивайловград и Съюзът на тракийските дружества в България.

"Тук, в небето над тази земя са ангелите на над 200 деца, чиито живот бе отнет без време. Коя е тази политика и власт, която може да оправдае това, което се е случило тук преди 106 години - съсечени деца и майчини писъци. Отговор ще продължаваме да търсим, но нашето присъствие днес е завет никога повече да не го допускаме", е изтъкнала в словото си вицепрезидентът.

Илияна Йотова е заявила, че в българската история 1913-а е изключително трагична година заради погубения живот, но в същото време - величава заради неговата сила, заради вярата, заради любовта към род и родина.

Йотова е благодарила на Съюза на тракийските дружества в България, който с активната си дейност поддържа жива паметта за тези събития.

За подкрепата и отдадеността на тракийската кауза председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов е връчил на вицепрезидента Илияна Йотова почетен знак по повод 175-годишнината от рождението на Капитан Петко Войвода.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бяло Море и до Белопонес

Фердинанд не иска да се кара с родината си Австрия и с Италия, които създават Албания и така лишават Сърбия от средиземно море. В замяна Австрия, Унгария и Италия му отказват съюз при война на България със Сърбия и Гърция или Турция. България е обкръжена. После при ПСВ пак същото и вместо Германия да обкръжи Сърбия и Гърция, те си пасуват и България губи после от Англия и Франция.
16
2
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
но окей! по-висшата раса от нас, земните ни доказа, че може да назвездичва думи както си поиска. стига изкуственият "интелект" на "толерантните" да го позволява, точно, както е и в северна корея. ПАРАДОКС????
:-)))
15
5
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
всички знаят, колко страшно е, когато народите биват поставяни едни-срещу-други, при това с най-толерастни цели за тридесет сребърника. сега да не ви давам банални примери с такива исторически факти, каквато е 30-годишната война.
истината е, че човек винаги е бил една мързелива, хитра по селски ***, която винаги изобретява начини някой да и носи плодовете на другите на тепсия. точно това свойство на примата ще доведе човечеството до самопогубване. не е трудно да се предвиди.
14
9
 
5
 
! Отговори
Thx преди 1 година
Ако гледаме миналото май няма да се оправим скоро Йотова. :)
Един твой фен. Успех!
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бяло Море и до Белопонес по-късно прекръстено от византийците на Пелопонес всичко е наше и незаконно окупирано. ,Траки и Македонци такова животно нема. Дори и в наши дни по стар обичай Ципрас прекръсти Македония на Северна Македония.
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой накара Фердинанд да нападне Сърбия заради Австрия-Унгария и Гърция заради островите? И днес щяха да са живи и внуците им на тракийци, че и Одрин и Македония и Тракия на бяло море и до Пирот щяха да са български.
11
11
 
12
 
! Отговори
Ттт преди 1 година
По лошо е когато една червена партия от шумкари избива собствения си народ в името на някакъв измисле интрнационализъм
10
6
 
19
 
! Отговори
odpo преди 1 година
Баща й на тази, крадеше имотите на хората докато беше Кмет и го заклаха като прасе, а праведната тя, разпродаде имотите на 3ти лица и се едно Нищо не е станало. КОМУНИСТИЧЕСКА мома хахах ПОЗОР
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е възможно държава на 3 морета без книжнина и с едно произведние За буквите да остане, къде са другите книги ?
8
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6

Белене е затвор както Нюрнберг и Хага за убийците които са избили над 1 милион българи след ПСВ.
7
2
 
6
 
! Отговори
minuvach преди 1 година
Бах мааму!
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само турците са виновни а и НАТО и румънците които плащат на румънците да нападнат България.
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Йотова защо не знае нищо, че днес се отдава почит към жертвите в лагера "Белене".
"Белене" и комунистическите зверства над българския народ делят нацията, а не тракийските изселници !
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшно за другия народ :)
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Траки е изкуствено понятие измислено от гърците, траки не са съществували никога. Всичко дошло от Византия е с цел манипулация, къде са книгите останали от Златния век нема ги защо ги нема, защото византийците са ги изгорили като са ни превзели по-късно и са пуснали тия шитни за Александър Македонски и траките за да си узаконят държавата и дори са слугували на Рим за да им ударят и от там едно рамо. Сега дори и ние се чудим какви и отде сме дошли щото не са оставили и една книга или страница.
2
4
 
13
 
! Отговори
Ниш е България преди 1 година
Илияна Йотова е демагог от класа.
1
5
 
5
 
! Отговори
Майор Костов преди 1 година
15-годишното момче,
което загина след удар от автомобил на столичния булевард "Цар Борис
Трети", е пресекло пешеходната пътека на червен светофар. Това показват
записите от видеокамери, които са запечатали трагичния инцидент.