Йотова: На Балканите знаем колко страшно е, когато един народ е срещу друг!

Според вицепрезидента днес имаме мир, но не трябва да забравяме
Обновена: 1 юни 2019 18:22 | 1 юни 2019 18:20, Веселина Йорданова
97
Йотова: На Балканите знаем колко страшно е, когато един народ е срещу друг!
Снимка: БТА

На Балканите знаем колко страшна може да бъде историята, когато един народ се изправя срещу друг. Когато велика сила диктува чужди интереси и сблъсква хора, които до вчера са били съседи, подавали са си ръка в добро и лошо.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на Националния младежки събор "Илиева нива", който се състоя за 22 пореден път в едноименната местност край село Глумово, община Ивайловград, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Йотова е заявила още, че днес българската държава показва на цяла Европа колко важни са Балканите за нея.

"Тук имаме мир, да живеем в разбирателство и заедно да градим бъдещето", е подчертала Илияна Йотова. Тя е посочила още, че добросъседството означава и справедливост, и решени проблеми.

"За тракийците повече от 100 години няма справедливост и българската държава трябва да постави твърдо въпроса пред турската за обезщетенията на тракийските бежанци", е подчертала Илияна Йотова, цитирана в съобщението.

По думите й единението е най-голямата почит за паметта на тракийските деца.

"Ние трябва да бъдем гарант за щастливото детство и успешното развитие на нашите деца. Нека в името на тях да не отмъщаваме, но да помним историята. Да не забравяме, че мирът и човешките права не са веднъж завинаги дадени, за тях трябва да се борим всеки ден", е заявила тя.

Организатори на събитието, което събра от цяла България потомци на тракийци, са Община Ивайловград и Съюзът на тракийските дружества в България.

"Тук, в небето над тази земя са ангелите на над 200 деца, чиито живот бе отнет без време. Коя е тази политика и власт, която може да оправдае това, което се е случило тук преди 106 години - съсечени деца и майчини писъци. Отговор ще продължаваме да търсим, но нашето присъствие днес е завет никога повече да не го допускаме", е изтъкнала в словото си вицепрезидентът.

Илияна Йотова е заявила, че в българската история 1913-а е изключително трагична година заради погубения живот, но в същото време - величава заради неговата сила, заради вярата, заради любовта към род и родина.

Йотова е благодарила на Съюза на тракийските дружества в България, който с активната си дейност поддържа жива паметта за тези събития.

За подкрепата и отдадеността на тракийската кауза председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов е връчил на вицепрезидента Илияна Йотова почетен знак по повод 175-годишнината от рождението на Капитан Петко Войвода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой накара Фердинанд да нападне Сърбия заради Австрия-Унгария и Гърция заради островите? И днес щяха да са живи и внуците им на тракийци, че и Одрин и Македония и Тракия на бяло море и до Пирот щяха да са български.
11
11
 
12
 
! Отговори
Ттт преди 4 години
По лошо е когато една червена партия от шумкари избива собствения си народ в името на някакъв измисле интрнационализъм
10
6
 
19
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Баща й на тази, крадеше имотите на хората докато беше Кмет и го заклаха като прасе, а праведната тя, разпродаде имотите на 3ти лица и се едно Нищо не е станало. КОМУНИСТИЧЕСКА мома хахах ПОЗОР
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как е възможно държава на 3 морета без книжнина и с едно произведние За буквите да остане, къде са другите книги ?
8
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Белене е затвор както Нюрнберг и Хага за убийците които са избили над 1 милион българи след ПСВ.
7
2
 
6
 
! Отговори
minuvach преди 4 години
Бах мааму!
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само турците са виновни а и НАТО и румънците които плащат на румънците да нападнат България.
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Йотова защо не знае нищо, че днес се отдава почит към жертвите в лагера "Белене"."Белене" и комунистическите зверства над българския народ делят нацията, а не тракийските изселници !
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страшно за другия народ :)
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Траки е изкуствено понятие измислено от гърците, траки не са съществували никога. Всичко дошло от Византия е с цел манипулация, къде са книгите останали от Златния век нема ги защо ги нема, защото византийците са ги изгорили като са ни превзели по-късно и са пуснали тия шитни за Александър Македонски и траките за да си узаконят държавата и дори са слугували на Рим за да им ударят и от там едно рамо. Сега дори и ние се чудим какви и отде сме дошли щото не са оставили и една книга или страница.
2
4
 
13
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
Илияна Йотова е демагог от класа.
1
5
 
5
 
! Отговори
Майор Костов преди 4 години
15-годишното момче, което загина след удар от автомобил на столичния булевард "Цар Борис Трети", е пресекло пешеходната пътека на червен светофар. Това показват записите от видеокамери, които са запечатали трагичния инцидент.