150 регистрирани вероизповедания у нас! А колко от тях са опасни секти?

Независимо, че са регистрирани, това не ги прави безопасни
6 юни 2019 09:19, Боряна Павлова
39

4954 гледания   |  Още видео

При 150 регистрирани вероизповедания у нас много от тях носят всички белези на опасни секти. В много случаи хората, които стават техни членове, развиват опасни мании.

Подобен беше случаят на 18-годишния Калоян Милев, който преди повече от година нападна медицинска сестра в болница "Пирогов", а по-късно се самоуби. Близките му тогава обясниха, че поведението му се променило след като влязъл в секта.

Именно за такива промени в поведението трябва да следим, за да не станат част от подобни движения наши близки, алармираха психологът Ина Антонова и юристът и богослов Ралица Костадинова.

Още по темата

"Като при всяко пристрастяване, настъпва първо отчуждаване, затваряне, липса на споделяне, на доверие в общността, в която съществува в момента човекът. Рязка промяна във възгледите, че някаква висша сила ще реши проблемите му, ступор, в който се изпада, чакайки следващата среща с тази общност, която се очаква да реши проблемите му. Това са нещата, които се наблюдават и при прекомерен стрес", обясни Ина Антова пред Bulgaria ON AIR.

Ралица Костадинова пък разкри, че у нас има над 150 вероизповедания и много от тях притежават белези на деструктивни секти. Независимо, че са регистрирани, ако някой наш близък иска да стане техен член, не трябва да сме спокойни.

"Има симптоми, които трябва да се знаят. Винаги те са свързани с религиозни символи. Те използват копнежа на човек към Бога", разказа още Костадинова.

Тя обясни още, че най-важното е, ако открием някакви симптоми, да окажем необходимата подкрепа на въпросния човек, за да я усети той в семейството и за да не му се налага да я търси на други места.

Психологът Ина Антонова пък допълни, че най-важното е да знаем, че ние сме господари на живота си и на решенията, които взимам. И посъветва да говорим с близки при някакви проблеми, а не да търсим общности, защото жертва на секта може да стане всеки.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
някой си преди 11 месеца
Нещо по-конкретно, а не тенденциозно? Всичките 150 вероизповедания ли са секти?
28
2
 
4
 
! Отговори
Айде бе преди 11 месеца
А колко по-опасни са джендъридеологиите, Истанбулската конвенция, Стратегията за детето с 20 милиона норвежки евра,корупцията, пенсионната реформа, липсата на здравеопазване, чалгата,наркотиците,НПО-отата финансирани отвън! За тия неща що не говорите бе? Народа изригна срещу всички тях и вие завъртяхте старата изтъркана плоча-сектите. Не е ли опасно това по ТВ да рекламират смяна на пола,а?Не е ли опасно гейпаради,а?Не е ли опасно финансирането на НПО-не застрашава ли националната ни сигурност?
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сектите се промъкват у нас чрез НПОтата.Затова забрана и изгонване НЕЗАБАВНО.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От трите Ибрахимови религии- ислям християнство и юдаизъм са се наредили стотици секти. То всъщност всичките са секти
25
0
 
3
 
! Отговори
мост преди 11 месеца
150 са опасни секти.
24
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 11 месеца
149 са опасни секти.
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До stamen

е как да няма?

"Има симптоми, които трябва да се знаят. Винаги те са свързани с религиозни символи. Те използват копнежа на човек към Бога", разказа още Костадинова.

Т.е. всички възможни религии начело с Хринстиянството, Исляма, Юдаизма и т.н. са секти. От световните религии, май единствено Хиндуизма и Будизма правят изключение, защото при тях целта не е да отидат при Бог, а да се преродят с по-добра карма.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Джедаи дали има?
21
6
 
10
 
! Отговори
stamen преди 11 месеца
Мислех си, че времето на подобни публикации вече е безвъзвратно отминало, но изглежда съм доста наивен. Типично манипулативна статия, в която няма абсолютно нищо конкретно. Даже няма и дефиниция на понятието "секта", за да можем да сравним, дали тази или тази религиозна общност не отговаря на дефиницията. Не стана ясно, с какво точно са опасни въпросните религиозни формирования. Не става ясно, какво точно трябва да направят близките на човек, решил да избере по своя воля подобна организация.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
21 век хората още имат нужда от литературни герои в които да вярват просто невероятно...
19
0
 
4
 
! Отговори
ИНТЕЛИГЕНТ преди 11 месеца
ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ И ПЛАЧА...
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В България са регистрирани толкова много "религии", защото всичко става с подкупи и пари! А че никой не мисли за децата,това всички го знаят, но изглежда целта на НПО е да се обезлюди България! Тази сутрин гледах зе една операция на коте,на което му слагат пратези! Много хубаво и похвално, но кой плаща за това и защо няма пари за лекуване на хората?
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 16

От кой бог са твоите, че те богове в историята много и всичките са само на книга.
16
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

Като нямаш умряли клетки вземи да ги раздвижиш и да разбереш откъде си ги придобил. Моите са от Господ, ако твоите са маймунски е друг въпрос.
15
0
 
11
 
! Отговори
Рицар Кръстоносец преди 11 месеца
До Юнал Джемилов
Искаме ВЕДНАГА - Японски закон относно ясляма !
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-драстичен е случаят със "сциентолозите" в Щатите, и след като още преди години бяха публично разобличени и почти се стопиха, очите на обществото бяха отворени, а сциентолозите мимикрираха в десетки други "общности", защо все още отровата им продължава да вирее по цял свят?
Проблемът е много по-страшен, отколкото мнозина от нас си мислят, не по-малко страшен от наркотиците, наши приятели останаха без дете след постъпването в подобна секта - ей, хора, гледайте си децата дискретно, но под лупа!
13
12
 
0
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 11 месеца
Исками веднага да са презнае Мюсулмански брата ясно ли е ясно ли
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колко от тях са секти? - всички!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Болшинството от тези вероизповедания-секти трябва да се забрани със закон.Влиянието им върху отделния човек, обществото и сигурността му е силно отрицателно. Синът на моя позната влезе в тоталитарна секта и тя 20г. вече не знае жив ли е или мъртъв. Наскоро мой познат на 82г. се разведе с жена си. Тя влезе в подобна секта, която искаше тя да продаде апартамента им и да ги даде на сектата.
10
18
 
16
 
! Отговори
ДРУГАРИ преди 11 месеца
Под коментарите трябва да внушаваме, че:
1. В ЕС и НАТО всички са джендъри.
2. Истамбулската конвенция иска да направи от всички евроджендъри.
3. Стратегията за детето има за цел да взима българските деца и да ги дава цветнокожи еврооейски гей двойки.
4. ЦРУ вкарва нарочно секти в България и по време на демокрацията има масови ритуални самоубийства на хора, на които демокрацията отнема традиционните православни ценности.
5. Ако излезем от ЕС и НАТО и сме с Русия ще текнат реки от мед и мляко.

Спонсорирани публикации