Смисълът на живот за българите – трупането на капитал

Материалните цели са основен приоритет за 80% от съгражданите ни
Обновена: 9 юни 2019 14:17 | 9 юни 2019 14:00, Нели Христова
265
Смисълът на живот за българите – трупането на капитал
Снимка: Pixabay

Какъв е смисълът на живота? Според 80% от българите, това е трупането на материални блага и капитал. Това показва проучване на Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките, предаде Нова.

За 80% от сънародниците ни смисълът на живота е в трупането на имущество - постигането на материални цели се е превърнало в основен приоритет. Данните показват още, че близо 60% от българите за нищо на света не биха погазили закона, дори ако имат някаква полза. Малко над 43% са склонни да нарушат нормите, ако не се страхуват от последствията. Едва 32% смятат, че законите у нас са добре написани.

Според изследването в последните години в българското общество могат да се открият социологически типажи - 34 % се самоопределят като комформисти, 10% като социално пасивни, 6% като бунтари, а 6% като иноватори. 4 на сто попадат в групата на онези хора, които задължително спазват определени повтарящи се ритуали.

"В момента имаме материално настроено население, но това не бива да ни изненадва, защото живеем в материално общество. Свърши ерата на идеалния социализъм, в който бяхме одухотворени", каза пред Нова проф. Емилия Ченгелова, зам.-директор на Институт за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките за това дали българинът е материалист или идеалист, съдейки по данните на БАН.

Проф. Ченгелова оправдава българите да избират материалното, защото докато получават средна заплата от 1000 - 1200 лв., тя уточни, че сънародниците ни няма как да бъдат над материалното. "За да мислиш за идеалното, материалното трябва да бъде задоволено", изтъкна тя.

По думите на проф. Ченгелова българите оцеляват с доходи около линията на бедността. "Други 30-40% са със заплати, които им позволяват да посрещнат месеца, но само толкова. Ние не трябва да се учудваме, а да го приемем като част от нашето ежедневие. Учим се да бъдем пазарно общество", отбеляза проф. Ченгелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че у холандия е трупане на морални ценности...
199
0
 
0
 
! Отговори
а преди 4 години
една дума: оцеляване.
198
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствено в България зомбите се самоизяждат!
197
0
 
2
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 4 години
50% от населението е на реба на мизерията или под него, но трупат капитали. Този вестник да не е безплатен? По-голяма идиотия не бях чел скоро.
196
0
 
8
 
! Отговори
Фейк отвсякъде преди 4 години
Българинът трупал капитал, умните богати емигранти се завръщали...
195
0
 
4
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Тъпотий от БАН.... Трупа тоя който може,който не може се бори да оцелее.
194
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смисълът на живот на българина бил трупането на капитал, но българинът също бил най-бедният в Европа. БАН си дрънкат глупостите, керванът си върви. Тъй като БАН са ДС, явно са правили изследването между техните си хора - Пеевски, Доган и т.н. за които трупането на капитал наистина е цел в живота.
193
1
 
13
 
! Отговори
суциалист преди 4 години
Тъй де, по време на социализма, българинът си мечтаеше за нематериалното - софийско жителство.
192
1
 
8
 
! Отговори
Турко преди 4 години
Който има пари да се наслаждава на живота.На море/задължително в чужбина/,яжко пийко/ в нормите/,млади булки / ако фърка самолета/ и т.н.
191
1
 
6
 
! Отговори
Капитал преди 4 години
Трупаме вестници, еднократни пластмасови чинийки, дрехи и обувки от преди 20 години, мебели от 80-те на миналия век, празни кашони и тем подобни.
190
6
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
За мен най-важното са жените, любовта и секса. Може комбинирано, може и некомбинирано. Примерно жена + секс само, но най-добре е жена + любов + секс. Разбира се, това са игри само за напреднали и наистина трябват доста пари. С 1000 лева съм съгласен, тц, не става...А да превърнеш в смисъл трупането на пачки е най-голямата глупост на света. Утре, други ден те тресне някой джигит или инфаркт и после всичко при жена ти да си хваща младо гадже или сина, той да ги пръска по женки :)))))
189
2
 
25
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
Живота е безсмислен,така че всеки си търси бягство. Един бачка като луд за да купува вещи,друг се друса и пие алкохол,трети вдига по 20 тона щанги във фитнеса. Всеки си е башка луд!
188
1
 
8
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
"За да мислиш за идеалното, материалното трябва да бъде задоволено" - Нямам какво да добавя...
187
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трупане
186
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е "трепане на капитал", а на "вещи" . Това са различни неща.
185
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България само програмистите правят пари без да са престъпници.Един приятел работи за чужда фирма от България и взима 10хил лева на месец чисто.Познавам и други програмисти и всичките взимат по 5-6хил лева на месец.
184
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трупат... Доган.. Гоце... Бойко... Домуса... Гергов... Златев... А другите
183
3
 
21
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 4 години
Брей пак не влязох в процентите...600лв.заплата с жената ...общо 1200...4 души семейство ...като мине месеца и нищо не останало та даже и малко имам да връщам .Значи съм от 20 те процента горди не сребролюбиви българи..почти съм горд през сълзи и се надявам да отида в Испания .
182
2
 
8
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Всеки трупа богатства, само аз управлявам в полза роду и ч лев не съм пипнал!
181
3
 
3
 
! Отговори
stamen преди 4 години
Българският народ е православен, както се пее в "Многая лета". 80% от този народ разбира смисъла на човешкия живот в трупане на материални блага. А православието къде намира смисъла на човешкия живот? В това да познаваш и обичаш Христос ли?