Млади, умни и искат у нас. Хиляди българи обратно вкъщи, ще работят тук

Сред предимствата са ниските данъци и дългото майчинство
663
Млади, умни и искат у нас. Хиляди българи обратно вкъщи, ще работят тук
Снимка: flickr

Млади и добре образовани българи се завръщат от чужбина, за да работят у нас.

През миналата година в България са дошли да живеят 29 559 души, докато през 2017 г. са били 25 597.

Зам.-социалният министър Зорница Русинова заяви пред "24 часа", че през последните години броят на хората, които се завръщат у дома, непрекъснато расте.

Оновната причина за това е ръстът на заплатите - през тази година средната надхвърля 1200 лв. Най-високи са възнагражденията в IT сектора и телекомуникациите - около 3000 лв., а при финансите и застраховането - 2 хил. лв.

“Тези суми вероятно са по-ниски от възнагражденията, които младежите биха получили в Германия, Австрия и Великобритания, но когато се приспаднат осигуровки, данъци и се отчете покупателната способност, наистина един млад човек може да получи по-добра реализация тук”, обясни Русинова

Сред останалите предимства са и дългото майчинство, както и възможността за бързо израстване в кариерата.

Средната работна заплата в IT сектора в Германия е около 8000 лв., но чисто се вземат около 4900 лв. Наемите за двустаен апартамент пък може да достигнат до 3000 лв., обясняват експерти по човешки ресурси. И отчитат, че средната работна заплата у нас при този сектор е 3000 лв., като наемите в София са около 700 лв.

6000 младежи учат в момента в Германия. Това е една от причините социалното министерство да направи два кариерни форума там тази година - в Кьолн и Мюнхен.

Над 700 млади българи са посетили изложенията във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен. А през есентта такъв форум ще се направи и в Холандия. Голяма част от тях са си намерили работа у нас и ще се завърнат още това лято.

Форумите посещават и чужденци. Така британец е поискал да работи като учител у нас. Интерес има и от хора, които дълги години са работили в чужбина.

“Определено има много по-голям интерес при младежите, които учат във Великобритания, да се завърнат у нас. Най-вече заради неуредиците около Брекзит”, каза Русинова.

Бизнесът се опитва да привлече младите и с корпоративни пакети: допълнително здравно осигуряване, карти за спорт и почивка, възможности за гъвкаво работно време.

При нискообразованите емигранти интересът да се завърнат у нас е по-малък. Причината е, че темпът на нарастване на заплатите при хората без квалификация е доста по-слаб, обясняват експертите. Минималната заплата у нас е 560 лв., като за последните години тя се е увеличила двойно, но все още е най-ниската в ЕС.

В Германия тя достига 1500 евро, като почти толкова е и в Белгия, Великобритания и Холандия. В Румъния е 865 евро, а в Гърция - 887 евро.

Анализите показват, че по-голяма част от нискоквалифицираните български работници в чужбина са предимно сезонни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


663
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой има сметки от подобни лъжи. В София средната работна заплата е около 900 лв. Има много хора, които работят за 650 лв.Има и такива които взимат по 1 500 лв, но те се броят на пръсти.
31
2
 
54
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Ако чета само вашия сайт, все едно пишете за друга държава и аз не живея в нея!
30
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връщат се на гадовете дето ни крадът 30г децата ,за да онаследяват накраденото- къщи,апартаменти,фирми ...Да доят раята с нови силиправиха се на студенти по Европата ,*** селския гъзарлък тук е най-сладък
29
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз си тръгвам утре по рано сабахлем. Първият полет е за мен. Ще зарежа 7 000 евро заплата ще оставя Тира и ще се върна да въртя геврека на вашите Мутри за 800 лева. IT Специалист за 2 000 лева тия чуват ли се какви ги дъвчат. Хората с тази професия се мръщат на 10 000 евро. Като гледам цените в магазините ви са по високи от Австрииските. Тук ако нещо струва 40 цента при вас е 1 евро. ДДС-то е 5 % на храните лекарствата тока парното водата а при вас 20 % щото сте тарикатчета.
28
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитат от статията: "И отчитат, че средната работна заплата у нас при този сектор е 3000 лв"Това въобще не е вярно! През 2009-та година преди т.нар. "световна финансова криза" само най-големите световно известни компании с офиси в България плащаха по около 2500-3000 чисто. И после уволниха тия хора и същите хора сега в други компании взимат около 1500-2000 чисто. Дори и на синиър позиция. На джуниър се дават между 600 и 1200 чисто. А това посочено е средното с на шефовете заплатите сметнато.
27
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПР отдела на ГЕРБ не спи.
26
6
 
52
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Най-много се лъже преди избори, след лов и през цялото време във в. "Днес"! Връщат се некадърните, мързеливите и неуспялите, точка.
25
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам отгоре надпис ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ.
24
2
 
55
 
! Отговори
Платенена статия преди 5 години
Мега смях .Всеки друг коментар е безсмислен.
23
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, ето че се включи и наличният щатен сайтовски тр.олаж да щъка минуси на тия, дето пишат истината. И да пишете глупости, и да лъжете и мажете - това няма да промени обстановката - всичко читаво и здраво се изнася от тук. Цифрите говорят по-добре и по-ясно от платените ви публикацийки и предизборни агитки.
22
2
 
70
 
! Отговори
Jon преди 5 години
Защо лъжете хората. Всяка година от България напускат над 60 хиляди млади и образовани хора.А тези който се връщат са много по-малко между 2 -3 хиляди а сега си направете сметката.
21
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връщат се само тези дето не стават за нищо, най-вече децата на гербавите с фалшиви дипломи
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умни и красиви.
19
5
 
38
 
! Отговори
Тлъст ДупеДат преди 5 години
При комунистите бях беден, сега при ГЕРБ съм си много добре.И Обществени поръчки има и Евросредства текат.Направих милиончета.
18
2
 
62
 
! Отговори
До Митко 16, преди 5 години
"Платена статия ли е това?"Платена и разпоредена!
17
22
 
16
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Не знам защо не вярвате на статията. Правилно си го казва, тия професии които имат прилични заплати у нс, е по на далавера да се върнеш, тия които нямат, не
16
5
 
56
 
! Отговори
Бургас преди 5 години
Обективно в Бургас след известен подем преди 6-7 години, с няколко улици и площади...Обстановката вече е отчайваща. 1. Няма нито едно работещо предприятие - освен Лукойл, който който е на финансова загуба и плаща големи заплати само на руските господари; 2. След 20 .30 ч. по улиците няма човек
15
3
 
72
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Платена статия ли е това?
14
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие наред ли сте въобще да работите за българските чорбаджии?
13
5
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лелче, даже малките деца няма да се вържат на толкова елементарна и евтина пропаганда.Край мен всяка година замивата за чужбина млади хора и ни един няма мераци за връщане от заминалите през последните 2-3 години. Само супер мързеливи и несамостоятелни хора, които се нуждаят от мама и тати да ги гледат и хранят.