Радев опроверга Борисов: Одобрение към свършеното? Грешка!

Президентът смята, че с изхарчените пари можело да се направи повече
Обновена: 13 юни 2019 12:48 | 13 юни 2019 12:20, Веселина Йорданова
157

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"За разлика от други политици, не изнасям българските проблеми зад граница, но ако някой разчита в това одобрение към българското правителство, греши". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след участието си в Шестия световен конгрес на информационните агенции.

Радев коментира така думи на премиера Бойко Борисов, че президентът промотира свършеното от правителството при посещенията си в чужбина.

Още по темата
"Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства резултатите са далеч от възможното и очакваното, като обем и най-вече като качество", посочи президентът.

Той коментира решението за 1 лв. партийна субсидия на глас с думите, че проблемът не е в самото финансиране, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите.

"Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта, правят го по начин, по който не се и крият", каза той и допълни, че субсидията е необходима най-вече на опозицията, която "едно такова решение задушава точно преди местните избори".

Държавният глава призова да се спре със спекулациите, че спира АМ "Хемус" и инфраструктурното развитие на страната. Радев подчерта, че ветото му върху промените в Закона за държавната собственост и последвалото сезиране на Конституционния съд не се отнася за националните обекти. Крайно време е да разберат разликата между национални обекти и обекти с национално значение, посочи той.

"Аз съм най-големият поддръжник на АМ "Хемус", заяви президентът и попита след като преди 10 години премиерът е обявил магистралата за приоритет, колко километра са изградени и отчуждени. "Като не могат да се справят, президентът ли е виновен?", попита той.

В отговор на въпрос държавният глава каза, че следи с тревога процесите в БСП.

"България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията. Процесите в БСП крият такъв риск, затова ги следя с тревога. Ако това се случи, упражняването и консумирането на властта в България остава без коректив, а много опозиционно настроени хора ще трябва да търсят друго решение", каза Радев.

Според Румен Радев трябва да помагаме най-много на Северна Македония по пътя й към европейско членство, но и да следим европейските критерии да се изпълняват.

Пред участниците в конгреса по-рано държавният глава изтъкна, че хората изпитват остър дефицит от навременна, обективна и достоверна информация. Той смята, че тази тенденция ще се задълбочава.

Румен Радев добави, че бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране, придобиване, обработка, анализ и разпространение на информацията. Растящите финансови проблеми пред професионалните агенции и медии водят до политически и икономически зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти.

"Днес истината често се дави в море от фалшиви новини. Бързината взема превес пред достоверността", изтъкна Румен Радев. По думите му разрушителният ефект на информацията вече може да бъде по-голям от този на бомбите и ракетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
33
 
70
 
! Отговори
12_5 преди 4 години
Президента е твърде образован затова е сложна комуникацита му с Боко!! Боко и боковистите не разбират този стил на общуване!! На тях трябва с цифри с %- ти..да знаят колко е тяхното!! Биби се изразява с 20 думи. Цецко знаеше 30 затова прогресира но бе изгонен.Ето Боко разбра папата даже...за мостовете, на Роки..магистрала обеща..а президента му говори...за концепции...за..съвест..Тц..не става..от тиква..каляска..Само в приказките го има
3
25
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще станат приятели накрая, помнете
2
32
 
69
 
! Отговори
ПРАВ Е преди 4 години
Радев е Прав - ГЕРБ и ДПС си направиха Къщи за Тъщи - това е резултата .А можеше да Удвоим БВП - да се увеличат Заплати и Пенсии със 100% .За съжаление оставаме най-бедната Държава в Европа и Азия .Ако не беше Борисов , Цветанов , Фидосова , Плевнелиев , и още 20 знайни герой , България щеше да е на 1-во Място в ЕС .
1
30
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кратко, точно и ясно пак нарита герберчетата.Да, те нямат нужда от субсидии, защото са на държавна хранилка. А субсидиите от 50 млн. са си ги сложили на влог.