Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия

Проучването е сред хора, живеещи повече от 5 години извън България
13 юни 2019 19:10,
404
Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия
Снимка: BulFoto

Социологическата агенция "Маркет Линкс" и неправителствената организация ДНК, създадена от телевизионните продуценти Иван и Андрей, представиха данните от мащабно проучване сред българите, живеещи в чужбина. Целта на изследването е да се разбере какво би накарало българите да се приберат в България и какви са пречките при вземане на решението да се върнат обратно.

Данните показват, че 35% от анкетираните българи обмислят да се върнат в България. Желаещите, сред установилите се извън страната за повече от 5 години да се завърнат са почти толкова, колкото тези, които са емигрирали по-скоро.

"Най-значимите три условия за завръщане, които представят българите живеещи в чужбина, са по-високите доходи, стандарта на живот и борбата с корупцията", коментира социологът Добромир Живков от Маркет Линкс.

Още по темата
По думите му, намирането на работа се очертава като най-същественото предизвикателство, посочено от над 2/3 от респондентите или цели 76%, пред евентуално връщане в България.

"При положение, че нашият пазар на труда има нужда от толкова много хора, това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените, които са настъпили в България", изтъква Живков.

Според него, много от нашите сънародници смятат, че положението в страната е същото като преди 10 години.

Друг любопитен факт, който социолозите открояват, е, че 63% от обмислящите завръщане биха избрали дестинация за постоянно пребиваване, различна от София. Преобладаващият брой от тях (34%) биха се насочили към другите големи градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Като позитивна тенденция може да се отчете факта, че 49% от участвалите в проучването поддържат пряка връзка с България, завръщайки се поне веднъж годишно.

Изследването показва, че по-голямата част от българите, които искат да се завърнат, биха  използвали услугите на платформа посредник между тях, българския бизнес, централната и местна администрация.

Услугите, които провокират значителен интерес са помощ при намиране на работа и административна помощ при евентуално завръщане.

"Това ни дава увереност да искаме подкрепа най-напред от бизнеса, след това от местна власт и държавата като партньори по новия мащабен проект", допълва създателя на ДНК, телевизионният продуцент Андрей Арнаудов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците не обичат тъмноликите. Индийците не стоят, защото ги е страх да не запалят пак големите печки.
236
1
 
5
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
До Анонимен #273можеш ли да направиш една груба разбивка на разходите за да покажеш, че с 6000 евро ще "бедстваш" в Берлин/Мюнхен?
235
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали Германия поне едно дава сини карти индийци ... Ама и индийците не искат да седят парите са малко..
234
1
 
10
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Българите са най-умни и най-работливи, а и най-честни и най-патриотични, докато си седят в България и не се сравняват с други народи. Това дето са така, се дължи на лошото управление и големите кражби на други българи, които са българи за разлика от напусналите, които са предатели.
233
1
 
13
 
! Отговори
Джона преди 4 години
И все пак се гордея с мене си, че не живея в бегето от много години. А и не мисля да се връщам през следващите 100 години.
232
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от Дивия Запад Не става въпрос , просто няма такива големи пари каквито пише инж.Минчо .. Дават 4000 евро , данъци осигуровки и какво остава.. Трябва да дадат поне 6000 евро защото под тази цена примерно в Мюнхен и Берлин ще бедстваш.. Парите в София и Германия са същите всичко изчислено иначе целия ИТ сектор на София ще бега още утре за Германия .. В София са същите фирми като в Германия ..
231
0
 
4
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
до 268... и сравнително голямата интелигентност на голяма част от българските студенти тук, бързо се осъзнават и ...... търсят да работят в групи с германци.
230
0
 
3
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
До Анонимен #268Интересно. Германските студенти, които предпочитат да се събират на групи (ако имат избор) как си свършват работата: защото да ти кажа, моито наблюдения от университета (да завършил съм и университет тук, освен че редовно имам контакти с различни студенти) са, че докато чужденците масово не си свършват работата навреме, германците по цял ден киснат в библиотеките и четат. Българите в началото не правят изклюение о останалите по ларж чужденци, но поради вродената ни адаптивност
229
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъгарите са най-честните, например тези от управляващите. Поздравявам ги с песента : Чакайте ни!
228
0
 
17
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Чета с интерес постовете.Те обрисуват доста ясно пишещите ги.Аз, например чета тук, а и пиша, щото забравям български или по-скоро ми обеднява речника.Личния ми опит гласи, че в България се прибират хора, които не могат да живеят в друга среда. Ся дали е работата, дали е ракииката и прасето. Всеки си има по нещо. Приятелите. Емиграцията не е за всеки.Емиграцията, драги сънародници е замяната на едни проблеми с други.
227
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема нищо предатели хвани се германец да прекара да му свършиш и неговата работа и да му изкараш заплата.. Дори в германски университет да си бегай от германците - ако дадът домашно общ проект с германски студент - ще те прекара да свършиш всичко сам.. По добре с индийци , турци , иранци шиити суниити..
226
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С мързел никой не е забогатял, освен Буйко.
225
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
255 ти може и да им лъскаш обувките да им сервираш и миеш чиниите не всички го правят
224
0
 
8
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
До Анонимен #259Не зная в каква фирма работиш и какви са ви общите проекти, но се ловя на бас че шефовете ви до един са германци. В Германия не можеш да изкласиш до водеща позиция ако си мързелив. Не можеш да минеш през унито, да го завършиш, да се пребориш с конкуренцията за да получиш място да промолвираш, не можеш да се пребориш с конкуренцията на търсачите на талант от големите фирми които още от университета ангажират най-добрите и т.н. Просто е невъзможно. Мързеливите просто не оцеляват
223
0
 
10
 
! Отговори
Франкфутер преди 4 години
Абе ясно е че в Българостан не са измислили работата. Отиди при германци или холандци да те научат.
222
1
 
4
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
До Анонимен #256Не знам какво си виждал, но аз не само че виждам всеки ден, но и работя с тях, а също и виждам финансовите им резултати. Германците имат една дума: Sitzfleisch. Буквално се превежда месо на ***. Означава психическата способност да издържат при упражняването на дейност докато седят. Реално това описание всъщност означава да издържат на наимоверното натоварване от купищата работа и да останат нормални. Повечето българи не могат да си представят какво значи това.
221
0
 
7
 
! Отговори
хаха преди 4 години
тези да не са питали черните с БГ лични карти, защото от белите българи само най-некадърните обмислят да се върнат.
220
0
 
9
 
! Отговори
Смех преди 4 години
Връщаме се сичките да бачкаме за мафията. Как ли не...
219
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми гражданино на света, продължавай да миеш чинии и не се връщай.
218
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от Франкфурт ам МайнДа ти обясня ти си в голяма заблуда, работя в Германска фирма офиса е във Дормунт няколко пъти съм ходил в командировки по 1 седмица , работим по едни същи проекти говорим по видеото.. Германците са много мързеливи , някой от вас да е виждал германец да работи , работят турци поляци източни..

Спонсорирани публикации