Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия

Проучването е сред хора, живеещи повече от 5 години извън България
13 юни 2019 19:10,
404
Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия
Снимка: BulFoto

Социологическата агенция "Маркет Линкс" и неправителствената организация ДНК, създадена от телевизионните продуценти Иван и Андрей, представиха данните от мащабно проучване сред българите, живеещи в чужбина. Целта на изследването е да се разбере какво би накарало българите да се приберат в България и какви са пречките при вземане на решението да се върнат обратно.

Данните показват, че 35% от анкетираните българи обмислят да се върнат в България. Желаещите, сред установилите се извън страната за повече от 5 години да се завърнат са почти толкова, колкото тези, които са емигрирали по-скоро.

"Най-значимите три условия за завръщане, които представят българите живеещи в чужбина, са по-високите доходи, стандарта на живот и борбата с корупцията", коментира социологът Добромир Живков от Маркет Линкс.

Още по темата
По думите му, намирането на работа се очертава като най-същественото предизвикателство, посочено от над 2/3 от респондентите или цели 76%, пред евентуално връщане в България.

"При положение, че нашият пазар на труда има нужда от толкова много хора, това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените, които са настъпили в България", изтъква Живков.

Според него, много от нашите сънародници смятат, че положението в страната е същото като преди 10 години.

Друг любопитен факт, който социолозите открояват, е, че 63% от обмислящите завръщане биха избрали дестинация за постоянно пребиваване, различна от София. Преобладаващият брой от тях (34%) биха се насочили към другите големи градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Като позитивна тенденция може да се отчете факта, че 49% от участвалите в проучването поддържат пряка връзка с България, завръщайки се поне веднъж годишно.

Изследването показва, че по-голямата част от българите, които искат да се завърнат, биха  използвали услугите на платформа посредник между тях, българския бизнес, централната и местна администрация.

Услугите, които провокират значителен интерес са помощ при намиране на работа и административна помощ при евентуално завръщане.

"Това ни дава увереност да искаме подкрепа най-напред от бизнеса, след това от местна власт и държавата като партньори по новия мащабен проект", допълва създателя на ДНК, телевизионният продуцент Андрей Арнаудов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
1
 
3
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
До Munchen_DEАз лично познавам няколко млади специалисти, които се върнаха, защото в България им беше по-лесно да се реализират с германско/швейцарско/френско образование и защото така им е по-изгодно. За обратния път също работят принципите които доведоха много хора "на Запад", а и явно те си прецениха че не искат да ги върти мелницата на бруталната конкуренция и по-спокоен живот е това което искат. Дали ще им е така спокоен бъдещето ще покаже, но им пожелавам на тях и на хората в БГ успех
336
0
 
7
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
До Munchen_DEпо-голямата част от българите от преди 15+ години не са излезли от България защото много са искали да я напускат, а защото са търсели път в живота който не е бил възможен там. Дори и сега да го има (оставяйки сегашните негативи) за тях вече е късно. Другата група, която е от по-млади, за тях излизането беше естестевно продължение на тяхното развитие и някои от тях ще искат да се върнат, защото при тях по начало липсва негативна причина за напускане.Може би за тази група става дума
335
0
 
5
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
До Munchen_DEИ двете ми деца знаят български, защото държах да се научат да пишат и да го говорят добре и защото трябва да знаят откъде идват корените им. Те ще решат дали искат да живеят един ден там. Тази тема ме заинтересува (рядко пиша чета тук и изобщо по такива сайтове) защото е важен проблем за всички българи. Повечето мнения са реалистични, защото има всякакви българи по света. Все пак тряба да се знае, че ...
334
0
 
8
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
До Munchen_DEДа, когато човек живее в нормална, макар и чужда държава неизбежно стига до сходни изводи за това как е другъде където определени неща липсват. Искрено се надявам България да процъфти, но нямам два живота да живея да жертвам едния и да бера плодовете в следващия. Важно ми е децата ми да са образовани и да могат да излизат на улицата без да се страхувам, че ще бъдат прегазени от поредния пияница, затрупани от стена, защото някой не си е свършил работата, че ще бъдат бити в училище
333
0
 
4
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Виждате ли колко им е изкривено мисленето!Кво искаш за да се върнеш бе?????Всяко нещо за тези хора има цена.Родината, обичта, приятелството и живота.Аз искам само едно нещо и бих се върнал веднага.Такива да няма в България!
332
0
 
7
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
До Frankfurt am MainПрочетох ти мненията, които са отговор на моя коментар. Благодаря ти!Общо взето мислим еднакво както за ширещата се корупция и шуробаджанащина, така и за споменавания ред, който трябва да се спазва.Въпреки малките различия в мисленето, излиза че сме на едно мнение.И за мен корупцията в страната и манталитетът са от особено голямо значение, за съжаление с отрицателен знак. Може би от там следват и останалите проблеми, граничещи с анархия от типа "Правя каквото си искам".
331
0
 
2
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
А туй допитване е правено в деня на евровота пред изборните бюра.Цифри не се цитират.Направи го сега!Лозунги валяло!
330
0
 
6
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Аз, преди 20 г. знаех какво ще стане и затуй се преместих зад голямата вода. То и тук има мигранти, но чичо Тръмп направи каквото обеща. След като Мексико не даде пари и не му разрешиха да прави стена, той превърна цяло Мексико в стена, като им наложи санкции, щото пропускат през територията си мигранти и Мексико тутакси клекна и мигрантите свършиха и Мексико плаща, нищо, че няма стена.
329
0
 
4
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Аз си мисля, че кризата е цивилизационна.Оформя се група хора, около 10-15%, които са на "ти" с всякакви нови технологии и имат капацитета да продължават да се развиват. 100% процента от наличните таквиз българи преди 20-25 години изчезнаха от България.Следващата вълна бяха работливи и прагматични и те изчезнаха. Някои се върнаха да правят бизнес в България преди време, но болшинството пак изчезнаха.Кои останаха?Родолюбците и патриотите(обединени).И тук е същото, но няма къде да емигрират.
328
0
 
9
 
! Отговори
Fortis преди 4 години
Няма нужда от проучване на нагласите - разберете го, един път завинаги!Интелигентният човек където и да отиде винаги надгражда себе си - образование, езици, култура и обкръжение. Точно това предава и на децата си, и така ги подготвя за света, в който живеем.Всичко останало е липса на амбиция, нежелание за интегриране и ниски душевни потребности. Точно този тип е винаги готов да се прибере обратно заради дискотеката с чалга и ракията с шопска. Или ако го поканят за министър!Тва е!
327
0
 
15
 
! Отговори
До 344 преди 4 години
А *** ти мислиш ли , че някой отишъл в чужбина и работи ще се върне за да бачка без кинти в Бг и да издържа такива платени драскачи като тебе ? Ще се върна на пенсия от немско, чувствам се на мястото си тук и ми е супер гот
326
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въобще да не се връщат! Аман от претенции. 90% влачат жалко съществуване там, каквото са влачили и тук. Въпрос на възможности.
325
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bg medii sa teroristi.
324
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как така я извадиха тази статистика че всеки трети българин искал да се връща... Аз живея в чужбина повече от 10 години, мен никой не ме е питал искам ли да се върна или не, говорих и с много познати живеещи също навън, тях също никой не ги е питал искат или не.... та въпросът ми е на базата на какво се прави тази статистика???? Как така го изчислиха???
323
0
 
12
 
! Отговори
Ще преди 4 години
Ще се връщат, помнете ми думата. Като се пенционират, с немска заплата се живее прилично в българско село - немците си го казват. Апък ако имат изплатена ипотека - добре дошло.
322
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време са се гърчеели, сърбеели, турчеели - къде от простотия, къде за по-добър живот. Днес не е по-различно... Те не са българи, българин е не този, който се е родил българин, а на когото децата му са българи (поговорката е от Бесарабия). Техните деца вяма да са българи. Хич да не се връщат.
321
0
 
9
 
! Отговори
до 327 преди 4 години
"наЙстина"..... баце, върни се в първи класн.е.г.р.а.мо.т.н.ик!
320
0
 
8
 
! Отговори
Антон Тодоров преди 4 години
До Джонката: *** ти лично анкета ли им взе бе, младежо?
319
1
 
20
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Не са проблема заплатите. Проблема е здравеопазването, образованието и правосъдието в България. Когато това се оправи ще се върнат хората.
318
1
 
9
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 4 години
Поздрав за Рожденика на патерица, Боко Кратуната, с хита на Радо Шишарката: "К*ви сбогом" :)