В Северна Македония се възражда темата за българската "фашистка окупация"!

Милен Михов от ВМРО: Не можем да се съгласим с това!
Обновена: 15 юни 2019 17:41 | 14 юни 2019 21:12,
120


"Силно провокативна" нарече предложената от Скопие дата за съвместно честване на Гоце Делчев на 7-ми октомври (б.ред. датата, на която са преместени костите на Гоце Делчев от София към Скопие) Милен Михов от ВМРО. Той уточни, че 7-ми октомври 1946г. не е и отделна дата, тя е следствие на една политика, която е наложена на България от Съветския съюз и Югославия през лятото на 1946-та година.

Действието се развива в началото на 46-та година с участието на Георги Димитров и българска партийна делегация, извикана в Москва от Сталин. На среднощно заседание Сталин диктува буквално на Георги Димитров и нашата делегация, какво трябва да се направи. Трябва да се направи следното, цитира Милен Михов: “да се даде автономия на македонците в Пиринска Македония и има три изречения на Сталин, които са много красноречиви: "Какво от това“, казва “великият диктатор“, "че няма македонско национално съзнание? И в Беларус нямаше такова, после се оказа, че има".

След тази среща Българската работническа партия комунисти приема цяла поредица от мерки, първата от които е унищожаването на ръководството на ВМРО, на Централния комитет и на стотици активисти на ВМРО.

Следва насилствената македонизация, датата 7-ми октомври за предаване на останките на Гоце Делчев е избрана изключително уместно в ситуацията във Вардарска Македония, уточнява Милен Михов.

“Тя трябва да съвпадне с провеждането на първия конгрес на Народноосвободителния фронт на Македония и датата 13-ти октомври, която и до ден днешен се чества като начало на националноосвободителната борба на македонския народ срещу българските фашистки окупатори. С такова нещо ние не можем да се съгласим“, категоричен е Милен Михов от ВМРО.

“Направих преглед на реакциите в Скопие в последните дни. Там възраждането на старите тези за българската "фашистка" окупация, за враждебността на България през Втората световна война отново се възраждат, предупреждава той.

Повече по темата гледайте в предаването "Брюксел1", събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
16
 
! Отговори
Аз пък преди 4 години
До 69Аз например си харесвам страната, че е малка, но разнообразна и живописна! Гордея се, че толкова века сме устояли срещу големи и могъщи империи, че не са успяли да ни заличат, че армията ни не е дала да пленят наше знаме, че не се самоутвърждаваме за сметка на съседите си. Въобще не се притеснявам, че не сме голям народ, знам че качествените българи в чужбина учат децата си на майчин език и не се срамуват от произхода си. Успехът е нещо лично и само комплексарите го свързват с държавата
68
4
 
17
 
! Отговори
Зная, че преди 4 години
До 30 MakedonВие макета, все на голямо избивате- все с десетки хиляди боравите, сигурно така са ви научили сърбите, докато ви промиваха мозъците през соца! Че и изклани жени и деца, вие сте несвестни бе, хак ви е албанците да ви асимилират, то болните мозъци натам ви водят
67
3
 
21
 
! Отговори
Зная, че преди 4 години
Стореното е сторено, но можем да се противопоставим на незаслужената враждебност, с която ни заливат. Какво се е случило преди 70 години не може да е причина днешните македонци да плещят за татарската ни принадлежност. Има си проучвания за генома на българите, а комплексарите които твърдят глупости ще си заслужат поглъщането от албанците. Човек си плаща за избора, който прави и ако е имало насилие в миналото, което ги извинява, днес нищо не препятства да осъзнаеш истината!
66
2
 
4
 
! Отговори
ВМРО преди 4 години
до 80 Влади!Е какво като сме фашисти...
65
4
 
13
 
! Отговори
Аз пък преди 4 години
До Пиринска МакедонияВсе се каня да питам някой македонец: Какво мислиш за австрийския език? Искам да кажа, че понеже сте бъкани с комплекси и опитвате да се самодоказвате като плюете и очерняте България и българите, не си давате сметка колко изкуствено и жалко е всичко. Има исторически документи кога е измислено да се твърди, че има македонска НАЦИЯ, кой е изкълчил българския, да го преправя да прилича на нещо друго (Венко Марковски, по съветска поръчка, преди смъртта си се е покаял за това).
64
5
 
18
 
! Отговори
Мурат преди 4 години
Всички злини за България, идват от руските страхливи гадове!
63
2
 
26
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Както казваше покойният Божидар Димитров: Заради македонските чукари загубихме Тракия - Западна и Източнз със Странджа и Южна Добруджа. Сега обаче сме фашисти.
62
9
 
9
 
! Отговори
кака Кармен преди 4 години
За всичко са им виновни Сталин и Путин.
61
3
 
10
 
! Отговори
Гаманов преди 4 години
Не мога да проумея,защо и кой има интерес да ни насъсква един срещу друг и да няма мир,спокойствие и разбирателство на Балканите!?...
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боби Борисовски ко мисли по въпроса?
59
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я ги попитайте в периода 1918-1941 много ли добре са живеели под сърбско управление на Караджорджевич.
58
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе, не искат да са българи, бе! Поне не всички! Имат се за нещо различно и това е! Това е в основата да се ,,отродят"! То ако ставаше с укази, сказки и репресии, българите щяха да са турци от време оно, а турците - българи от време по скорошно!
57
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тия българомразцикомплесари ни занимавайте. Да си учат албанския , щом българското е татарско за тях. Волжка България не е тататаристан.
56
8
 
41
 
! Отговори
хаха преди 4 години
блокиране за ЕС докато не признаят историческите факти. Що кръв сме пролели за тези, дето сега ги е срам да се нарекат българи. Но така е алчността на Фердинант и комунистите след това направиха обединението невъзможно. Също така и българската политика след 90-та година не направи нищо за възраждането на българското самосъзнание на тези хора, а само отговаря на напатки. Това показва колко слаба е нашата дипломация.
55
3
 
39
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Най-добре е прекъсване на всякакви взаимоотношения с тази псевдодържава. Игнор, дел , шътдаун и толкова с тия посръбчени мекерета.
54
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Хитлер помага на българите да влязат в Вардарска Македония. А Хитлер е фашист. Англия и САЩ бомбят София и Скопие. След 1944 г. Хитлер губи и България е принудена да се изтегли и в 1947 г. губи Македония и Западна Тракия за втори път. Тито иска Пиринска Македония защото бг царя и фашистите са нарушили Ньойския договор.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ферди не случайно ореди Кирил за крал на Албания не се бой С албанците сме се разбрали кой до къде Историята със оня български Шинеш дето стоял от 1918 до 1940 без да е пипнат Е напълно реална
52
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наще найстина правят много золуми в Македония по време на окупацията, после и диктата на Москва и сега македонските Българи ни мразят, а иначе съединението прави силата.
51
9
 
9
 
! Отговори
Сата Н. преди 4 години
По принцип Северна и Западна Македония е била преобладаващо албанска. Затова през ВСВ не е била под българска администрация. Затова и преди Балканските войни тя е била т. нар. Спорна зона. Диагоналът от Видин до Охрид очертава приблизително безспорната българска зона. Скопие също не попада там.
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крим не е ... , пардон,Македония е българска!