В Северна Македония се възражда темата за българската "фашистка окупация"!

Милен Михов от ВМРО: Не можем да се съгласим с това!
Обновена: 15 юни 2019 17:41 | 14 юни 2019 21:12,
120


"Силно провокативна" нарече предложената от Скопие дата за съвместно честване на Гоце Делчев на 7-ми октомври (б.ред. датата, на която са преместени костите на Гоце Делчев от София към Скопие) Милен Михов от ВМРО. Той уточни, че 7-ми октомври 1946г. не е и отделна дата, тя е следствие на една политика, която е наложена на България от Съветския съюз и Югославия през лятото на 1946-та година.

Действието се развива в началото на 46-та година с участието на Георги Димитров и българска партийна делегация, извикана в Москва от Сталин. На среднощно заседание Сталин диктува буквално на Георги Димитров и нашата делегация, какво трябва да се направи. Трябва да се направи следното, цитира Милен Михов: “да се даде автономия на македонците в Пиринска Македония и има три изречения на Сталин, които са много красноречиви: "Какво от това“, казва “великият диктатор“, "че няма македонско национално съзнание? И в Беларус нямаше такова, после се оказа, че има".

След тази среща Българската работническа партия комунисти приема цяла поредица от мерки, първата от които е унищожаването на ръководството на ВМРО, на Централния комитет и на стотици активисти на ВМРО.

Следва насилствената македонизация, датата 7-ми октомври за предаване на останките на Гоце Делчев е избрана изключително уместно в ситуацията във Вардарска Македония, уточнява Милен Михов.

“Тя трябва да съвпадне с провеждането на първия конгрес на Народноосвободителния фронт на Македония и датата 13-ти октомври, която и до ден днешен се чества като начало на националноосвободителната борба на македонския народ срещу българските фашистки окупатори. С такова нещо ние не можем да се съгласим“, категоричен е Милен Михов от ВМРО.

“Направих преглед на реакциите в Скопие в последните дни. Там възраждането на старите тези за българската "фашистка" окупация, за враждебността на България през Втората световна война отново се възраждат, предупреждава той.

Повече по темата гледайте в предаването "Брюксел1", събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Струга не знам, но Охрид със сигурност не е бил предаден на албанците. Цар Борис дори е бил готов на война с Италия за Охрид.
28
19
 
11
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Какъв бащин дом ти е на тебе Македония бре? Ти въоръжен ли влизаш в бащиният си дом? На Шипка не сме били окупатори, а сепаратисти по всички международни договори. Окупатори са били руснаците, дори корпусът им се нарича окупационен след това и плащаме окупационен откуп.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментар 5 е станал коментар 4. за него се отнасят 24 и 26.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно в Северна Македония са не добре да идат да се пригледат
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Ние - окупатори на Македония?Още малко и ще заявиш, че сме действали като окупатори и на връх Шипка!Ти в бащиния си дом окупатор ли си?
24
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анонимен 5,Имаш ли представа как са се отнасяли в тези земи преди 1941 и след 1944 г. към хората, които не са се отричали от българската си идентичност? Имаш ли представа, че наши интелигентни младежи са били погребвани живи, за назидание на останалите?Или ще виете до безкрай за ястребинчетата, за които нещата не са ясни. Но е ясно едно - била е провеждана превантивна акция, за да не се допусне социализъм да унищожи България! Чий са го търсили ястребинчетата, да помагат на бъдещите кръволоци?
23
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да убедиш македонец, че е нямало българска окупация в Македония е също толкова трудно както да убедиш българин, че е нямало турско робство. Също толкова трудно е да убедиш българин, че е бил окупатор в Македония, както и турчин, че е бил поробител. Историята трябва да се чете безпристрастно.
22
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Да се сястребинчиш, та да се не видиш!Твоите червени съучастници колко съдби осакатиха след 09.09.1944 г.? Колко хора се поболяха, разбирайки, че са осъдени да са "трето качество" и "неблагонадеждни"? Колко от дребните партийни функционерчета вилняха и през късния соц, създавайки непреодолими пречки пред най-различни хора, само защото им завиждат или защото са се осмелили да имат самостоятелно мислене?Това не са ли вид садистични убийства, а?
21
1
 
26
 
! Отговори
lYl преди 4 години
Ние ако сме татари, те вече са ш,иптъри...
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A какво ще каже по въпроса великия дипломат, Меркела на Балканите, изключителния държавник и присъединител на западните Балкани , сключил договора за приятелство ?
19
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, какви може да ги върши ***, когато е въоръжен и когато няма насреща сериозен противник - ще се разгащи, ще раздава бабаитлък, ще се прави на башибозук, ще пиянства и ще върши простотии! Ето, това поведение на Мобилизационния корпус /някои го наричат Окупационен/ е накарало да се чувстват различни.
18
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашата политика е като комарджийството, залагаме всичко и пробваме, отново и отново докато загубим всичко. A онзи широко скроен цар, защо не се е всулшал в гласа на комунистите и е почнал да ги убива и те са избягали в горите ? Това ли е демокрацията ? Имало ли е дебати на чия страна сме референдум за Хитлер или Сталин, ммм ?
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно населението там не е дорасло за нато и евро съюза щом се е втренчило в миналото
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вземете го тоя договор за добросъседство...Жалка история сме ние...
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11грешите...
14
2
 
2
 
! Отговори
Чане преди 4 години
Павловна! Как в крайна сметка се казва този изглеждаш като коч от МВРО - Михаил, Милен, Миков, Михов или Грую Македонски?
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е чак в 1946 г. но Джамбаски и Каракачанов явно не си вършат работата. Тяхна работа беше да убедят ЕС и НАТО за българското население там и за българския език и история. Не успяват и нямаме подкрепа сега а не тогава от нито една велика сила САЩ, Англия, Франция че Македония е българска. Те ще могат да притиснат Заев и Груевски и си решаваме проблема без войни както преди 1944 г. и събарянето на София.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То освен фашистити или комунисти по онова време имало ли е избор не врат ами шия .
11
18
 
6
 
! Отговори
makedonicus преди 4 години
Нашата сила е истината , логиката и разума . Не е достатъчно ние македонците да се чувстваме прави , нужно е и другите да разберат , че истината е нашата страна .
10
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, може ли някой да обясни какво сме отишли да търсим там през 1941г. Поканил ли ни е някой?