Македония да чества Гоце Делчев: Провокация или груб ход?

Докъде София е склонна да приеме македонизма?
23 юни 2019 15:00,
55

Провокация ли е от страна на Северна Македония честването на рождението на Гоце Делчев?

"Думата провокация е прекалено недипломатична. Както каза нашият председател, проф. Ангел Димитров, това безспорно беше един грубоват ход да се види докъде София е склонна да приеме македонизма". Това каза в предаването "Видимо и невидимо" доц. Наум Кайчев, заместник-съпредседател на  Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония.

Още по темата

По повод обвиненията от страна на доста българи, че комисията отстъпва от защитата на националните интереси, историкът Наум Кайчев коментира, че това е създадена публична представа.

"За една година, въпреки сложната обстановка, в която работим - и политическа, и обществена, постигнахме с колегите от Северна Македония разбиране по основни личности от нашата обща средновековна история – за светите братя Кирил и Методий, за техните ученици Св. Климент Охридски, Св. Наум Охридски, за цар Самуил и това не е никак малко", настоя Койчев.

Той припомни колко различни мисления и различни посоки има в София и Скопие.

"Въпросът е наистина да има прогрес, да се усеща, че макар и не толкова бързо, крачим в положителна посока", допълни историкът.

Повече по темата - в предаването "Видимо и невидимо", неделя, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
18
 
! Отговори
да преди 4 години
НИКАКВА независима Македония не са искали !!!!идеята е била едно ново съединение след освобождението на Македония, както е направено с Източна Румелия !!!!хем населението било българско, хем не искало да е част от България ??!!! пълни глупости на глупавите македонци
4
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами тогава къде сте тръгнали да се дразните на македонците .Вие самите знаете ,че те не са искали присъединение към Бг.Тогава какво се дуете комплексарчета.То е ясно че още тогава се е знаело че ако нещо ще успее то е независима Македония.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чист инат.
2
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонските революционери са обявили република като почва въстанието ,а не присъединените към България .Затова монархията не си мръдна пръста и желаеше разгром на въстанието .
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България да се откаже от подкрепата за Македонияза ЕС. Така хем ще притисне тея лъжци, хем ЕС ще предложи още блага за нас. Щом ни дават повод трябва да се използва.