Над 2 млн. пенсионери с по-високи пенсии от 1 юли, скокът – 5,7%

277 млн. лв ще струва на държавата повишаването на парите за възрастните
24 юни 2019 09:53,
58
Над 2 млн. пенсионери с по-високи пенсии от 1 юли, скокът – 5,7%
Снимка: архив "Булфото"

Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7 процента на пенсиите си от 1 юли тази година, съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт /НОИ/.

Още по темата

С увеличената социална пенсия = 2,5 филийки на ден

Промяната е в изпълнение на предвиденото в Кодекса за социално осигуряване увеличение на всички пенсионни плащания, отпуснати с начална дата до 31 декември 2018 година. Увеличение със същия процент от 1 юли ще има и при пенсиите, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия, включително и за отпуснатите през 2019 г. Така, независимо от датата на отпускането, минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 207,60 на 219,43 лева, а социалната пенсия за старост ще се увеличи от 125,58 на 132,74 лева. Нови ще са и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, както и несвързани с трудова дейност, които се определят в процент от посочените минимални размери, пише БТА.

За тези увеличения са заложени общо 277 милиона лева допълнителни разходи за пенсии спрямо Закона за бюджета на ДОО за миналата година.

Вследствие на предвиденото повишаване на максималния размер на получаваните една или повече пенсии на 1200 лева от 1 юли, около 43 000 пенсионери, чиито изплащани размери на пенсиите в момента са ограничени на 910 лева, ще започнат да получават техните действителни размери. Пенсиите на 26 000 пенсионери ще продължат да са ограничени на новия, по-висок "таван". В резултат на увеличението се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас през 2019 г. да достигне 386,27 лева, посочват от осигурителната институция.

За новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания на хората. Те ще могат да се информират за тях чрез електронната "Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на НОИ или като заявят безплатното получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на института.

Изплащането на пенсиите от НОИ ще започне на 8 юли
/понеделник/ и ще приключи на 22 юли /също понеделник/. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли 2019 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големият скок на пенсиите е изяден предварително още от миналата година когато започнаха да се вдигат цените на хранителните продукти, гражданската отговорност, новите данъци. Така, че реално увеличение на покупателната способност няма , даже е в голям минус.
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е, че всички страдаме от това, че в България след 1989 година управлява мафията и най-вече пенсионерите. Останалите имат големият избор - да служат на мафията или да избягат от България. Мафията са най-вече едни дебеловрати демократи-беизнесмени, забогатяли чрез СДС от грабежа на обществената собственост след 1989 година. Пенсионерите са подлжени на геноцид от демократите, но светът нехае.
38
0
 
10
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
Цитат: Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7 процента на пенсиите си от 1 юли тази година ...*Пенсионерите в България са 2 милиона и 50 хиляди в края на 2018 година по данни на НОИ и намаляват.
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умника не го вълнува твоята теза за ткзсс. Както сте си го посолили, така ще го ядете. Това е положението. Вашите вноски от 15лв дето сте правили по времето на соца... Изобщо не са в играта. Ако т трябва да ви плащат от тея неща... Щяхте да сте на вода. И да целия бизнес, политика, образование и спорт се управлява от вас. И всичко е 0.
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега се пенсионират жените родени 1958 година и мъжете родени през 1955 година, т.е. хора с 30 години трудов стаж след 1989 година и около 6-14 години преди 1989 година. Според един умник това са текезесари виновни за всички негативи в България.... За разлика от него, аз нямам нищо против текезесарите, т.е. всички селяни в България по онова време, които произвеждаха качествена продукция за разлика от сега.
35
1
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Минималната и социалната пенсия са социални плащания, а не пенсии и парите за тях трябва да идват от бюджета, а не от осигуровките за пенсии, които всеки знае, че не са данък.
34
2
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Да му мислят сегашните младежи. Ние внасяхме осигуровки и все някаква пенсия ще имаме, а те укриват доходи, не внасят осигуровки и не виждат, че си разбиват бъдещето, че и бъдещето на поколения напред разбиват. И разбира се пенсиите не са за сметка на сегашните данъци, въпреки че се опитват да ну внушат, че част от сумите за пенсии са от бюджета. Това става, защото към пенсиите са прикачени огромни суми за социални плащания. Най-елементарните примери са минималната и социалната пенсия.
33
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги Съжалявам тея ткзс-ри. Разбиха бъдещето на десетки поколения напред. Все ми е там за тях. Предпочитам парите да отиват за майкии и деца . Те са бъдещето ...тея вече са си направили тяхното бъдеще. За да имат те пенсия трябва аз да плащам данъци. За да плащам аз данъци трябва да има работа. А то няма работа , защото сме бедна държава седяла 50 год в изолация.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 200 лева само тока няма да може да си плати.Как ги правите тези увеличения в проценти, та разликата между големите пенсии и малките да се увеличава непрекъснато?Отново най-нуждаещите се ще останат с ниски пенсии,ако ги увеличавате в проценти,колко е на 1000 лева и колко на 200 лева увеличението с 5,7% ....хм?
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
егати "скока" на пенсиите!!!Само будалкате пенсионерите. Тоя "скок" е по-малък от инфлацията.Тоест, няма никакво увеличение.
30
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ТЕ ПЕНСИИТЕ СЕ ВДИГАТ С 10-15 ЛВ НО НЕ КАЗВАТ С КОЛКО СКАЧАТ ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ, ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА, ЛЕКАРСТВАТА, ГОРИВАТА ИТ.Н. ТЯХНАТА РАБОТА "ЕДНО СИ ЗНАЕ БАБА, ЕДНО СИ БАЕ". ЯВНО НЕ СА ОСЪЗНАЛИ, ЧЕ БЪЛГАРИНА НЕ ВЯРВА НА ТЕХНИТЕ ОПИТИ ДА ГО ЗАБЛУДЯТ И ПРЕЦАКАТ. ДА ВЗЕМАТ ДА СИ СЪБЕРАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ОТ ФИРМИТЕ ЗА НЕВНЕСЕНИ ОСИГУРОВКИ И НЕЩАТА ЩЕ СИ ДОЙДАТ НА МЯСТО А ТЕ СА СТОТИЦИ В БЪЛГАРИЯ. КАКВО ПРАВИ НАП??? А СА ТОЛКОВА МНОГО ЧИНОВНИЦИ ТАМ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начинът за определяне на размера на пенсията е сбъркан из основи и това сегашно увеличение с 5,7% е нескопосан опит да се замаже грешката. Този сегашен начин вършеше добра работа преди 1989 година, но след 1989 година трябваше да се смени, а демократите не го направиха, за да може пенсиите на хората да стават все по-ниски по покупателна способност. То така и стана, но хората обедняха толкова много, че демократите се принудиха да индексират пенсиите, както правят и сега.
28
1
 
15
 
! Отговори
1100лв. пенсия??? преди 4 години
До Анонимен 29Я беж ще викаш на кучето си у вас!Колко пенсионери получават 1100 лв пенсия? Много икономисти- гербери се навъдихте у форума. Много ви бива в сметките... без кръчмар.
27
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 155,7%- срам и позор!А 2.2 милиарда за самолети може. Държавата богата.Може много ясно!2.2 милиарда са едно нищо в сравнение със средствата, които трябват за увеличение на пенсиите.Я раздели 2 200 000 000 на 2 000 000 пенсионери.1100лв на човек.За колко ще стигнат?За 11 месеца по 100лв на всеки и после?Не са само пенсионерите в тая държава!Айде беж!
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Държава в ЕС, срам и позор, в Македония и Сърбия минималната пенсия за стаж и възраст е 400 лв!В другите държави си нямат БСП да им фалира държавата и да направи пенсиите по $5
25
0
 
18
 
! Отговори
Пена от Чукурово преди 4 години
Да са ми живи прасенцето,кокошчиците и двете козички. Оти с тази пенсия не моем да си платим автобусо до София да си купим сол и кибрит камо ли нещо друго. Кво са 5 - 6% увеличние кът само тока го гласат за 8% Чумата да ги изяде тия грабители"Управници"
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D. 21Не съм ти колега. Не съм чиновник на държавна хранилка, нито съм представител на партиен клуб.Тия милиони, които всяка година емигрантите изпращат на родителите си, поддържат покупателната им способност. Пенсионерите са клиенти на магазини, аптеки, вериги, лекари, зъболекари, енергодружества, ВиК, Топлофикация...И нещо много съществено, което забравяш- малко или много Бг има социална политика, макар и най- дъното на ЕС. Ти искаш див капитализъм.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сивата икономика е над 40% от икономиката в България. Това означава, че сумите от пенсионните осигировки можеха са в почти двойно по-голям размер, най-вече за сметка на дебеловратите демократи-бизнесмени, но тогава те нямаше всяка година да си купуват поредната нова свръхскъпа кола, яхта, самолет, ....
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Колко станаха заплатите на депутатите и министрите?И два пъти по-високи да станат това не влияе на пенсиите.
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минималната пенсия трябва да отпадне. Защо някой, който се е осигурявал на минимални суму и е уривал осигуровки и данъци, сега ще получава пенсия, колкото и друг, който се е осигурявал на реалните си доходи по-високи от минималната заплата? Таванът на пенсиите трябва да остане докато пенсията не започне да се изчислява на базата на осигуровките през целия трудов стаж. Моята пенсия ще е около два пъти над тавана, но смятам това за правилно.