Близо 50% от младежите не хващат книга, но цъкат масово в нета

62% не се интересуват от каквото и да било изкуство
74
Близо 50% от младежите не хващат книга, но цъкат масово в нета
Снимка: Булфото, архив

Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще.

Пенчо го мързи,
гледа да лежи,
ходи, та се май,
търси да играй.

Тези рими на Петко Славейков напълно отговарят на днешната ситуация при голяма част от българските младежи. България е на дъното на ЕС по брой четящи книги млади хора - 46% от хората на възраст между 15 и 29 години не хващат книги. Това сочи констатация в правителствения доклад за състоянието на младежта през 2018 г. Документът, изготвен от министерството на младежта и спорта, бе одобрен от министрите миналата сряда, пише "24 часа".

В България има 1 042 915 души, които попадат във възрастовата категория младежи. 70% са отговорили, че не четат книга в момента, когато са били питани, като това е установено със социологическо изследване между 2500 младежи.

По-незаинтересовани от книгите са мъжете - 80%, докато при жените делът на нечетящите е 60 на сто. Само 16% пък прочитат повече от 6 книги на година, а около 1/4 четат между 3 и 5 книги.

За сметка на това младежите са на "ти" с компютъра, имат смартфон и са постоянно в интернет. 81% от младежите твърдят, че работят добре с компютър, практически всеки има смартфон, а 87 на сто влизат в интернет всеки ден.

Само 30% обаче ползват глобалната мрежа както за забавление, така и за работа. А едва 20% като източник на информация. Останалите са в интернет заради забавления и социални мрежи.

Българските младежи пушат, не спортуват и почти не водят културен живот, установило още проучването на спортното министерство.

Над 50% от младежите между 15 до 30 години пушат и пият, а 67% от тях не спортуват активно.

62% не се интересуват от каквото и да било изкуство. Срещи с приятели пък са начинът за разпускане на почти всеки от младежите. А близо 600 хил. от тях разтоварват с гледане на телевизия.

Дори и вече създали семейства, младите българи продължават да разчитат на финансовата помощ на родителите си, показват данните от правителствения доклад. Къде от нужда, къде от народопсихологията ни, че трябва да се помага на младите.

Момичетата се изнасят от дома на родителите с 4 години по-рано от момчетата, показва друго проучване, което е включено в доклада. Според него жените се изнасят да живеят самостоятелно или с партньор на 27 години, докато при мъжете тази възраст е 31 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младия българин не се изнася никога щото не намира и една жена и става на 100 без да се изнесе
62
0
 
6
 
! Отговори
До човек №63 И 64 преди 4 години
АйдИ сИга, вниквал(а) бил(а) и пак казва "след като сме разговаряли със всички учителки и директорката...". Да, добре, хайде, за да ти е мирна душата ще се съгласим днес, че за слабите оценки проблемът е във всички други учителите, директора, учебниците, МОН... А вашИто(ИтИ) дИте(ца) е(са) са пример за поколение на интелигентни и можещи родители. Ако има грешка, нека се търси другаде.И вас не ви интересува деца имам ли, няма ли. Но не бих приписвал вина другиго, ако моите нямаха възпитание.
61
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
цъкат в нета ама само простотии няма мисъл знание опит
60
4
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
Аз разбирам подобни форуми като място за обмяна на личен опит и мнения базирани на опита, а не критикарстване, вманиачаване във фикс-идеи от вида "Кой е по-по-най?" обвинения и клюкарски дребнотемия.Цялото образование е пpoгнило, учебниците са написани заради печалбите които ще изкарат от тях, а въпреки всичко историята не се пише обективно, за да се придаде на ерата на комунизма сравнително човешки облик, изкарвайки го едва ли не по-добър от националсоциализма...
59
5
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 63Много добре вниквам, не извъртай темата!Ти не вникваш в нищо от това което казвам!Не получих отговор на въпроса, който ми е към всички критикуващи тук: Споделете личен опит. Колко деца имате? Колко сте отгледали? Колко ги възпитавате и как?Нито се оправдавам нито съм длъжен да се извинявам!След като от цялата паралелка има три-четири деца най-много които са за пример, след като сме разговаряли със всички учителки и директорката, какво повече да се обяснявам тук?
58
2
 
6
 
! Отговори
До човек # 62 преди 4 години
Оправдания, оправдания... Вие изобщо не вникнахте в това, което ви казвам. Другите деца и родители били виновни, а вие с детето ви сте перфектни. То не взимало пример от вас, а от другите...Браво! Съвестта ви остава чиста, но дето глупаво и мързеливо! Другите са виновни, че един ден ще бъде или безнравствен прахосник и нехранимайко или най-много обслужващ персонал, на който акълът му ще стига най-много за това да стои приготвя бърза храна, маркира стоки, стои на витрина или кара бус...
57
3
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 61Господине/Госпожо, вие имате ли дете ученик?И ако да, сигурно сте идеалният родител?Да, винаги има какво да се желае повече но тук срещам явно неразбиране.Не, не вярвам нито в хомеопатия, нито в деца индиго, нито в деца марсианци.Един здрав пердах често помага, но не в това е въпросът! Мисълта ми беше, след като всички деца масово са такива, вашето дете никога няма да разбере за какво го наказвате - иска си да е като другите и толкоз!
56
1
 
8
 
! Отговори
До човек № 60 преди 4 години
Г-не/Г-жо, вие съвсем сами сте си виновни, че вашата челяд не желае да учи и да се развива. Какъв пример сте му дали? Кой му пуска интернета? Кой му е дал смартфона? Може да не вярвате в хомеопатия, деца индиго и да не гледате Гала, но не сте вложили необходимите усилия да възпитате детето в труд и любознание. Дали сте му всичко наготово и по този начин не сте му дали основание да се съмнява, че тези неща се получават наготово в живота. Заради това расте тъпо, мързеливо и неблагодарно.
55
7
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 57Да, има такива родители но ние не сме от тях. Всеки ден се занимаваме със сина обаче нищо освен компютърните игри не го вълнува.Иска да учи програмиране, ама ако е лесно.И няма начин да го убедиш че трябва да учи и работи.Ми другите всички си играели, как така той трябва да учи?С каквито се събереш - такъв ставаш.Как да го убедиш, че трябва да учи, след като може да станеш дори президент на САЩ без да си грамотен?
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чукча писатель! Чукча не читатель.
53
0
 
14
 
! Отговори
ДА БЕ, ИНТЕРНЕТ ВИ Е преди 4 години
Виновен, че вие сте *** *** дето самите вие не четете нищо, гледате Гала сутрин и вярвате в хомеопатия и деца индиго и според вас дЯцата ви са индиго и са най-умните. Давате им да играят на смартфони и компютри и се карате на учителите като имат слаби оценки. Дундуркате ги до 35 и се чудите защо са толкова умни, а на една работа не могат да се задържат... Виновно си цялото поколение преди децата, че е тъпо, малограмотно, оплаквакващо се, че няма пари без да осмисля, че е обслужващ персонал.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма значение дали хората са *** и необразовани. Важното е да имат претенции и да искат.Искат европейски заплати, искат европейски пенсии, искат държавата да направи това, искат държавата да направи онова. По интелектуално развитие и продуктивност на нивото от 1919-та. Ама се иска живот като за 2019-та.
51
1
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
ама чакайте малко аз сега се сетих... при положение, че мамите война направиха, страната обърнаха, че на коитилото им не е било разрешено да ползват готови формули на онзиденшния изпит по математика - ние на база на какво имаме право да ги упрекваме, тези деца (дядо ми на 20 на война е ходил ама нейсе) , че не четат книги и цъкат в нета?! Те правят единственото, което могат !?
50
2
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
после реват някои *** и тати "аууу *** младежката безработицяа е много висока трябва да я борим". За страната не поемам отговорност да изкажа мнение, но тук в СФ с този глад за работна ръка един 20 годишен е безработен по 2 причини:- мързи го да го гледа и е на "мама детитУ" дето мама по-добре парички да му даава, отколкото да работи. Имаше един тип преди "млад поет" -40 годишен пергишин жовеещ при майка си, тези натам отиват.- толккова е некадърен, че никъде не го искат.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам, че са поизлъгали при проучването, много по-малко от половината ще са. Между другото, останових с изумление, че в Германия освен в гимназиите литература в училище на практика не се изучава. Целта на обучението е просто някакси ограмотяване. Въпреки това неграмотността е като в България, включително сред студентите. А един чист германец, който следва френска филология, си призна един път, че никого през живота си не е чел френска книга и чува имената на авторите за първи път.
48
2
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
Ако те разбирам правилно предишните поколения са били много зле и затова България има толкова малки доходи и не са развили конкурентен интернационални промишлености, затова се опасяваш, че и следващите поколения ще бъдат като родителите си в бъдеще.
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моя син стана програмист , но като малък не съм му давал да играе на игри и да стои пред телевизора.. Тези които имаха плейстешън и играеха игри на компютър като малки , после хора не станаха.. - получиха Цифрова Дименция, не могат да се концентрират и да запомнят нищо..
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия е отчайваща...същите тези младежи ще определят в бъдеще, в каква посока ще се движи България.
45
3
 
8
 
! Отговори
Омо преди 4 години
Проблема е, че не хващат и лопата и мотика. И да хванат да измият една чиния или да си изчистят стаята.
44
2
 
11
 
! Отговори
And преди 4 години
Една племенница на 8 г. има фейсбук и смартфон.