Нощувките у нас двойно по-евтини от тези в ЕС

Германците най-много пътуват в България
3 юли 2019 07:00,
173
Нощувките у нас двойно по-евтини от тези в ЕС
Снимка: Pixabay

Средно по 30 евро за нощувка са оставяли чуждестранните туристи у нас като средният дял на нощувките е бил около 4 броя, показват данни от анализ на Евростат, визуализиран като преглед на туризма в държавите-членки на ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС на една нощувка е бил 73 евро при реализирани средно около 5 броя нощувки, отчита Евростат.

Още по темата

В туризма сме банални, търсим масата, но бедни туристи

Като цяло страната ни е било посетена през 2017 г. от около 11,5 милиона чужденци, като с цел туризъм броят им е бил около 5,5 милиона туристи. Най-висок е бил делът на туристите от Германия - 13 на сто, следвани от румънците - 6,5 на сто и поляците - 6,3 на сто, пише БТА.

Общо над 630 хиляди германци са били на почивка у нас през въпросния период. На втора позиция са били румънците - 380 хиляди и на трета поляците - около 300 хиляди. На четвърта позиция са били гръцките туристи като техният брой е бил около 254 хиляди.

Извън страни-членки на ЕС през 2017 г. най-голям е бил делът на туристите от Русия - 510 хиляди
и от Северна Македония - 496 хиляди.

По данни на НСИ през миналата 2018 г. общо 12,3 милиона чужденци са били на почивка у нас, като от тях 5,8 милиона са пътували до страната ни с цел туризъм.

Броят на туристите от Германия леко е спаднал - те са били около 519 хиляди,
докато броят на румънските туристи е скочил до 570 хиляди. Третата по численост група с цел туризъм - на поляците - също се е увеличила до 315 хиляди. Броят на гръцките туристи леко е спаднал до 251 хиляди.

През миналата година броят на туристите от Русия е бил 471 хиляди,
а от Северна Македония е стигнал до 510 хиляди.

За първите пет месеца на тази година са били регистрирани съответно над 56 хиляди туристи от Румъния, 31 хиляди от Германия, 22 500 от Гърция и около 7 800 - от Полша. За този период у нас с цел туризъм са били 23 хиляди руснаци и 34 хиляди туристи от Северна Македония, показват данните на НСИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният мутренски кьорфишек. В Гърция цените са обичайно за помещение като има изискване за максимален брой хора. В България масово е на човек и накрая като трябва да платиш за цялото семейство ти излиза през носа. Да не говорим, че за 50 евро на ден в началото на септември на Халкидики съм ползвал цял етаж от къща с две спални, кухненски бокс, трапезария, отделни баня и тоалетна, паркомясто, докато за тия пари на Слънчака във висок сезон само двойна или единична стая евентуално.
17
1
 
26
 
! Отговори
еврика преди 4 години
от 2011 г . почиваме в чужбина и никота няма да стъпя на нашето море .явно много народ се е осъзнал и за това плажовете да празни
16
2
 
32
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
За по-евтиното се съмнявам, но обслужването е 2х по-кофти, а е и голяма селяния.Созопол през Booking. Хотел насред полето, до който се достига по черен път през облаци прах и даже Google Maps се бърка за посоката, та се опитва да ме прекара през някакво строително сметище. Апартаментът - мазе. На плажа - паркинг-поляна и чер *** със съмнителен вид се пробва да ме прецака. Салата с увяхнали краставици. Цена на храната като в Париж... Догодина в Гърция.
15
1
 
27
 
! Отговори
rat преди 4 години
А странно защо тогава, ако чужденците оставят по 30 евро на човек за нас офертите по сайтовете са "лекинко" по -високи. Сега да си сърбат супата дето са надробили!
14
0
 
29
 
! Отговори
до ком. 12 преди 4 години
в турция даже и за по евтино има от това което си описал ,но това си е самата истина по евтино е в чужбина от колкото при нас за съжаление . нека им пустеят плажовете сега като са лакоми.
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз и семейството ми също почиваме в Гърция.Не сме стъпвали на Кафяво море от 2006 г.
12
6
 
21
 
! Отговори
Муххльото преди 4 години
Здрасти! Аз съм муххльо и работя в провинцията за 560 бруто.Всеки ден си отделям по 1 лв и така 365 дена по 1 лв- 365лв. На море ходя септември в Созопол. 8лв нощувката при баба мара по 7 лв -56 лв. 40 лв ми е пътя и с останалите пари ям.Не ме е срам,щото на село сме бедни и имаме само 2 крави.Нямам пари за нощувки в хотел и никога не съм бил на почивка в хотел.Търся си баби за 8-10 лв леглото от нета.Но всички сме хора.Като съм се родил на село в бедно семейство и бедна д-ва и кат имам 8 клас
11
2
 
34
 
! Отговори
няма балами вече преди 4 години
ха ха двама души по миналата година на слънчака за една седмица ни излезе 1700 лв всичко. а миналата година в италия за една седмица ни излезе 1300 лв. а тази година в турция за 7 нощувки на първа линия ултра олл инклусив с транспорта ни е 900 лв за двамата и то в 5 звезден хотел е питай ме сога ще отида на българското черноморие точно никога . след няколко месеца намерихме оферта за двамата за 1400 лв 7 нощувки в дубай . ми то ни излиза по евтино да си ходим в чужбина от колкото на нашето море
10
0
 
38
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
30 евро на човек обаче. Значи едно тричленно семейство оставя 90 евро за нощувки в тясна стая. А в Гърция за 50-70 евро на вечер получаваш цяло студио или къща.
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За море не мога да коментирам, не ходя.За планина/ски обаче могаВ БГ курорт на хотел за 10 дни с карти и всичко за 4 човека отиваме на 3000 лвв алпите същите условия отиват на 4500 лв барабар с билети и транспорт~50% по-скъпо за около 300% по-добро качество на почивката, хотела, храната, лифтовете да не говорим за отношението на персоналаидвам в БГ и кво ставабило 50% по-евтиное да ама като чакаш 2 часа на опашка за 40 годишния лифт и кво стана
8
2
 
33
 
! Отговори
vesi преди 4 години
защо пишете глупости ???от 5 години почиваме в гърция ,турция и италия . първо по чисто е второ по красиво е трето не е пълно с сенегалци и четвърто да не кажа дори по евтино е ама си е направо по евтино от колкото тук в бг наще с тази лакомия и с Ден година храни като поседят още година дву плажовете празни ще започнат по 10 лв двойна стаь да дават на вечер и то със закуска ,но пак не вярвам да има туристи .тух ходят само хора който не са излизали навън и незнаят колко де набутват .
7
1
 
9
 
! Отговори
НеоФеодален ЕС преди 4 години
Да Живее Баронеса Урсула! Хип, Хип, Ураааааааааааааа!!
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея на 100 километра от морето по евтино ми е всеки ден да пътувам до там и да се връщам отколкото да им плащам нощувка
5
6
 
20
 
! Отговори
Герини Кол преди 4 години
Да. Вземаш 6 цифрена сума и кибичиш в БГ сайт за новини вместо лятото да си на Бахамите. У лево ***. Спамиш под статиите за стотинки и живееш с мама още защото си на 38 а си чувал че до 40 години не трябва да се отделяш от мама
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието е мало*умно!Нощувките и в различни европейски страни са различни
3
22
 
5
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
До Анонимен 1моита е в пъти по висока от ЕС. Не се оплаквам зимам 6 цифри на година долари и това е повече от колкото в ЕС дават. Живял съм в западна европа и за сега не мисля да се връщам. По3драви!
2
2
 
42
 
! Отговори
Герини Кол преди 4 години
Шок!!!Ужаст!!!БоНБа!!! Нощувките са на половина, а заплатите на 20 процента от техните. Колкото и да блъскате платени статии никой няма да стъпи на мутромороето.Нека видят какво им е бъдещето на хотелите с крадени пари
1
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А заплатите четири пъти по ниски