Нощувките у нас двойно по-евтини от тези в ЕС

Германците най-много пътуват в България
3 юли 2019 07:00,
173
Нощувките у нас двойно по-евтини от тези в ЕС
Снимка: Pixabay

Средно по 30 евро за нощувка са оставяли чуждестранните туристи у нас като средният дял на нощувките е бил около 4 броя, показват данни от анализ на Евростат, визуализиран като преглед на туризма в държавите-членки на ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС на една нощувка е бил 73 евро при реализирани средно около 5 броя нощувки, отчита Евростат.

Още по темата

В туризма сме банални, търсим масата, но бедни туристи

Като цяло страната ни е било посетена през 2017 г. от около 11,5 милиона чужденци, като с цел туризъм броят им е бил около 5,5 милиона туристи. Най-висок е бил делът на туристите от Германия - 13 на сто, следвани от румънците - 6,5 на сто и поляците - 6,3 на сто, пише БТА.

Общо над 630 хиляди германци са били на почивка у нас през въпросния период. На втора позиция са били румънците - 380 хиляди и на трета поляците - около 300 хиляди. На четвърта позиция са били гръцките туристи като техният брой е бил около 254 хиляди.

Извън страни-членки на ЕС през 2017 г. най-голям е бил делът на туристите от Русия - 510 хиляди
и от Северна Македония - 496 хиляди.

По данни на НСИ през миналата 2018 г. общо 12,3 милиона чужденци са били на почивка у нас, като от тях 5,8 милиона са пътували до страната ни с цел туризъм.

Броят на туристите от Германия леко е спаднал - те са били около 519 хиляди,
докато броят на румънските туристи е скочил до 570 хиляди. Третата по численост група с цел туризъм - на поляците - също се е увеличила до 315 хиляди. Броят на гръцките туристи леко е спаднал до 251 хиляди.

През миналата година броят на туристите от Русия е бил 471 хиляди,
а от Северна Македония е стигнал до 510 хиляди.

За първите пет месеца на тази година са били регистрирани съответно над 56 хиляди туристи от Румъния, 31 хиляди от Германия, 22 500 от Гърция и около 7 800 - от Полша. За този период у нас с цел туризъм са били 23 хиляди руснаци и 34 хиляди туристи от Северна Македония, показват данните на НСИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
12
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
абе ти в коя държава живееш бе папагал. ти реалност знаеш ли какво е бе . знаеш ли колко народ работи за по 700 или 800 лв на месец бе и едвам си плащат тока и храната бе . а те за нощувка ще искат по 50 лв за двойна стая що не дойдат за тия 50 лв да видят колко торби цимент днеска ще ги накарам да пренесат и колко вар ще забъркат та ушите ще им пукат аз работя в стройтелството и знам как се изкарват 45 лв на ден че вечер сато се прибера и дам 30 в магазина и не съм си купил подчти нищо
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Два пъти по евтино за сто пъти по гадно. Не, мерси. Плувайте си ви хотелиерите в бетонираните си клефуни.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такива aчкюпеци като нащи долни хотелиери !
35
2
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
Не знам колко са като мен.. аз вземам 1500лв заплата работя геодезия, жената взема 1200 на държавна работа. Нямаме кредити, защото живеем в жилище строено от мама и тати. Карам кола за 6000лв и мога да отделя 1000-1500лв за море. Един строител взема 50-100лв надник.. това не са малко пари :)
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за 5 на година ходиме в гърция полицай не съм виждал камо ли нясой да ме е спирал не пишете глупости
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За последно ходихме на Фекаломорието през 2008 - на Созопол.Децата се прибраха с дизентерия, а аз и жена ми с кожни обриви.От тогава не сме повтаряли.Ходим на море в Гърция, Турция, Албания, Черна гора, Хърватия, а миналата година ходихме в Италия.Навсякъде беше хубаво.
32
0
 
9
 
! Отговори
рики рос преди 4 години
няма вече Балами .....дълги години ще ви пустеят плажовете и мухлясалите ви хотелчета с тия евтини самолетни билети няма кой да се прецака и да си дава парите за мизерията която е тук по нащо черномориу
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е ходил в Гърция знае че е голяма рядкост да видиш полицай по пътя, камо ли да те спре произволно за проверка. Къде ги видя тези глоби за 500 евро? Не е като у нас ченгетата да клечат в храстите около хранилките. Прав като струна участък на първокласен път, а някой сложил табела до 50 км/ч, че даже и 40 км/ч. Евтините ви манипулации вече не минават.
30
1
 
23
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Не е само до цените. На мен ми се ходи на нашето море. Но след последното ми ходене в Китен се прибрах с диария и след отпуската вземах болнични. Отиваш да си почиваш а гледаш разни бандити как мутреят със скъпите си коли и ти трябва да се чувстваш като мишка. Е ми да си мутреят, да ходят там тарикатите. Аз от 4год ходя в Гърция. По-скъпо е, но си почивам и ми е хубаво и хората се държат уважително. В БГ ме гледат като касичка и се държат все едно съм им задължен
29
15
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Е колко са като теб?Масово ходят в Гърция по къщи, наблъскани по 15 човека или с каравани. И мизерника ще ми каже, че в къща било по-хубаво от петзвезден хотел.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и заплатите са петорно по ниски ама за това не се говори много много.....
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лев нема да им дам на тия по нащо черноморие . и 5 лв нокувка да направят да не съм луд да ходя и да си давам парите да се съпя в ф..екални води и пълно с хора от факултета е нема да отида никога
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни лъжи, на българското черно море ни искат 400 лева в три звезден хотел за три нощувки, в Гърция за същия период в 4 звезден хотел ни искат 250 лева, за това ще отида в Гърция.
25
1
 
15
 
! Отговори
венци преди 4 години
миналата седмица бяхме на море в обзор и на плажа единият ден бяхме аз жената и още две семейства абе има няма 10 човека .видимо си личи че опустяха плажовете .за съжаление.
24
5
 
8
 
! Отговори
Тони преди 4 години
В Гърция и Турция са по евтини нощувките.
23
2
 
19
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Миналата година бяхме на Тасос в хотел Илиомаре - 5 звезден, 60 евро двойна стая, на брега на морето с вкл. закуска, безплатни чадъри, шезлонги, имаше и 3 каяка безплатни за гости на хотела. Аз не ходя в Гърция, за по евтино, ходя защото е по-спокойно, няма мутренски изпълнения, разни селяни с поршетата и подобни глупости. Водата е кристална, хотелите не сипят фекалии в морето и няма как да хванеш диария за разлика от Черноморието. А който си носи ядене си го носи и в БГ , то е до човека
22
12
 
5
 
! Отговори
Грамофон преди 4 години
Бе каквото ще да става 6 часа на границата с Гърция няма да вися. и после да се чудя за каква глупост ще ме одрусат 500 еврака глоба. В БГ има хубави места. Вярно, малко са. Вярно, повечето е чалга и селяния. Който е свикнал да ходи на нашето черноморие знае кои са местата които си заслужават.
21
3
 
23
 
! Отговори
Ех, смешници преди 4 години
Накрая няма да остане и новините кой да ви чете, да знаете, че съм ви казал!В Гърция сме си запазили къща с басейн за 12 човека, за по 35лв. на вечер! Смешници и манипулатори!
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
замря нашето черноморие съсипаха всичко тея лакомници ще пустеят плажовете миналата година бяхме в приморско в хотел на снимките прекрасен ,но като се настанихме .. хладилник не работи климатика мерише и капе на масата на терасата тв няма вдигнахме такъв скандал ,че ни върнаха парите на момента тази година сме в турция за същите пари само че сега и храната ни е включена е аджеба кой луд ще отиде на нашето море
19
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не ви кара да почивате в България. Ходете си с каравани в Гърция, носетеси ядене от България и си мислете,че сте върхът.В момента сме заедно с жената и децата на почивка в петзвезден хотел във Велинград за 150 лв на ден .Обслужването и условията са перфектни .Когато някой почивка в петзвезден хотел в Гърция за 75 евро 4 човека,да ми се обади.