В туризма сме банални, търсим масата, но бедни туристи

Липсата на ясна стратегия води до сериозен отлив у нас
Обновена: 2 юли 2019 14:46 | 2 юли 2019 14:45, Екип на Bloomberg
30
В туризма сме банални, търсим масата, но бедни туристи
Снимка: Pixabay

Липсата на ясна обособена целева група е най-големият проблем на българския туризъм, който тази година се очертава да постигне изключително слаби резултати. Подобно мнение изразиха директорът на агенцията за медийни анализи Perceptica Георги Ауад и изпълнителният директор на рекламната агенция Nitram Мартин Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние сме конвенционални хора в областта на туризма. Ние сме банални и сме се насочили към една ясна публика. Това е публиката на крайно масовия не много заможен турист. Последните двайсетина години ние нямаме промяна в тази посока. Говорим за една голяма маса хора, които да оставят малко след себе си. Цялата риторика на българската реклама в туризма е такава и аз вярвам, че това е остаряло“, казва Димитров.

„До различните типове туристи се стига по различни начини. Например скандинавците не биха дошли в България на почивка, защото, според едно проучване, което направихме преди 3 години, отношението към бежанците през 2016 г. беше крайно негативно. Там хората се запитват как ли биха се чувствали в една такава държава, която се отнася по подобен начин с хора, бягащи от война, макар и в ролята си на туристи. Те се съмняват в гостоприемството ни“, коментира Ауад.

Веднъж щом даден курорт си постави за цел развитието на определен тип туризъм, той трябва да се фокусира изцяло върху него, защото, ако се опитваш да се харесаш на всички, тогава не се харесваш на никого, обобщават двамата експерти.

Подробности от коментарите им може да намерите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Тони преди 4 години
Персонала гледа на кръв защото получава мизерни пари. Това плаши туристите и те бягат. Босовете по морето се чудят защо сметките не излизат и решават "мъдро" да орежат заплатите допълнително и да си купят нови Мерцедеси.
23
1
 
21
 
! Отговори
Препатил преди 4 години
Слънчака е клоака. Нито е за работа, нито за почивка. Това е от години ! Много туристи бяха разочаровани, и много работещи бяха прецакани и експлоатирани. Да идват багерите и да се изритат мутрите !
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шведите още трябва да са гузни за техния сънародник, ритнал онази клета камериерка миналата година! Колкото за отношението към бежанците,отстъпваме на Швеция правото по тяхното посрещане и гостоприемно настаняване...
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е богатите туристи не обичат бетони, мръсотия и л.айна в морето
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ясно показва, че между ефективността на скандинавската и руската пропаганда няма разлика- така руснаците ходят или не ходят в Турция или Грузия насочвани от правителството... А това за мигрантите е само технически въпрос на пропагандата.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живей, да живей мутренския бизнес! Това е туризмът в България.
18
1
 
9
 
! Отговори
Миналата преди 4 години
година на морето беше пълно в хотелите със случайно преминаващи забрадени фамилии. Бизнесмените в туризма в БГ по случайност се оказват босове на каналите за трафик на хора, дрога и оръжие. Так че скандинавците са много дезимформирани в БГ се грижим много за бежанците и мигрантите.
17
1
 
25
 
! Отговори
очаквано преди 4 години
Я па тоа! Много сме си толерантни даже!Толерантни сме и още как:към английските пияници, дето трепят наши младежи - пускаме ги да си одат, уж ще лежат там в затвора...към шведите, които ритат камериеркитекъм руснаците, дето обръщат маси в заведенията и отказват да си платят сметката.Толерантни сме, ама сме слаба ракия. Подай г**зец му се вика на това.Пък мутрите с празните хотели, хич не ги мисля! Да си ручат бетона и да го преглъщат с вода от морето
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам скандинавците да отидат на туризъм в Ирак, Афганистан и Пакистан. Ще им се отрази много добре.
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви бедни бе ? - на Златните 140лв до 200лв на ден на човек ! на Несебър от 120 до 200лв на човек на ден - проверете в "сайта" и не пишете глупости.По-скоро търсят богати будали,ама и те свършиха!
14
1
 
8
 
! Отговори
море и любов преди 4 години
До началото на моретона колко селянчета и роми им провървя като се ожениха за чужденки и свят видяха...
13
2
 
16
 
! Отговори
началото на морето преди 4 години
Първите години идваха по-заможни туристи и си отидоха когато бедните дойдоха!
12
1
 
35
 
! Отговори
XX преди 4 години
Жалката истина е че при нас има ръст на туризма, само ако при съседите ни има военен конфликт, както беше в Турция. Всички европеиски морски дестинации са ж пъти по добри от БГ Черноморието.
11
3
 
20
 
! Отговори
Анкета преди 4 години
Как се прави анкета по български:Командирова се някой льольо до Скандинавието и пита хората примерен въпрос 'Ще се чувствате ли комфортно като турист в държава, чието население е враждебно към всякакви чужденци и мигранти?' После се анализира резултата, който хич няма да е изненадващ. Интересно кой му е платил за такова проучване
10
4
 
37
 
! Отговори
Този е гений преди 4 години
Голям експерт, голям мозък! Та значи скандинавците не искали в БГ защото не сме толерантни към бежанците? Това твърдение звучи като виц. Скандинавците не искат у БГ на море поради куп проблеми на бетономорието, не на последно място липсата на елементарна хигиена в хотелите и калпава та храна пред разваляне, че да е по-евтина. И липсата на пречиства телени станции, и какво ли още не. За отношението към мигрантите просто не ми беше хрумвало
9
2
 
28
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Мдам истината е не че таргет групата е кофти, в масовия ефтин туризъм няма лошо. Номера е че никой от пристигналите туристи не идва втори път, защото обикновено си изкарва почивката с разстройство и повръша, яде скапана храна, къпе се в мръснa вода, с него се отнасят лошо по хотелите и заведенията. Като добавим и изненадата от разликата между снимките и реалността (за справка бунгалата на градина дето рекламират - снимките са правени ранна пролет и се вижда море и дървета а не каравани) ;)
8
4
 
10
 
! Отговори
до Паисий преди 4 години
пишеш наизуст, бетона почва от слънчака надолу на юг.
7
2
 
24
 
! Отговори
еййй преди 4 години
големи експерти по туризъм, просто го няма пълнежа от рашките които тотално се завърнаха в Турция. Последните три години се надуваше един балон за ръст в туризма и сега бум , спука се. На север румънчетата спасяват за сега.....
6
2
 
28
 
! Отговори
... преди 4 години
Хе хе четейки между редовете, виждам, че работите за "турузма" "ни" са зле! *** нищо то в българия туризъм няма от едно 30г насам! Но за сметка на това има пране на пари и печалба от продажба на апартаменти я по банско я по черноморието "ни"! Така, че няма от ко да се плашиме! Сега държавата може да налее едни помощи към сичкото излят бетон и така печалбите от туризъм ше се одесеторят! Е вярно то ше е само за някой ора, *** кой ти гледа!
5
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия е абсолютно неуместна. Скандинавците пишат. А къде са немците, чехите, поляците, руснаците? Емигрантите ли са виновни, че те не идват вече тук.И румънците се ориентираха към Гърция, макар Бг да им е по- близо.ЦЕНИТЕ И КАЧЕСТВОТО СИ ВИЖТЕ!