Без машини на местния вот: Поправката мина в правна комисия

Сложността на изборите на 27 октомври - аргумент за или против?
Обновена: 10 юли 2019 18:25 | 10 юли 2019 18:24, Веселина Йорданова
19
Без машини на местния вот: Поправката мина в правна комисия
Снимка: архив, БулФото

Правната комисия прие на първо четене машинното гласуване да отпадне за местните избори през есента. Законопроектът, внесен от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, беше подкрепен с 12 гласа, а против гласуваха девет депутати.

Още по темата
На заседанието на комисията присъстваха омбудсманът Мая Манолова, правосъдният министър Данаил Кирилов, представители на ЦИК и на МВнР.

При обсъжданията от ЦИК посочиха, че цифрите в анализа на европейските избори са "такива, каквито са". Като допълниха, че са били длъжни да направят такъв анализ и да предупредят за опасност при машинното гласуване заради сложността на предстоящите местни избори.

Според омбудсмана Мая Манолова аргументът, че местните избори ще са сложни, е всъщност в полза на машинното гласуване, защото на машината няма как да й повлияе сложността. По думите на Манолова, отмяната на машинното гласуване е крачка назад от прозрачността и осигуряването на честността на изборния процес и е все едно от дигиталния век да се върнем в каменната ера, предаде БТА.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че парламентарната група на партията няма да подкрепи на първо четене законопроекта. Той посочи, че ДПС настоява за машинно гласуване, защото иска да се избегнат пороците от ръчното броене на бюлетините от СИК. Като допълни, че може да се мисли за машинно преброяване на гласовете, тъй като на места в някои СИК-ове се извършват тежки манипулации на вота. Цонев посочи, че ДПС иска модел, в който няма ръчно броене на бюлетини.

Хамид Хамид коментира, че ако има машинно гласуване наесен и държавата отсъства от процеса, то е логично да се заключи, че предстои катастрофа. Той формулира предложение на ДПС, според което МС или Изпълнителна агенция да закупи машините за вота, като според него цената ще е по-малка от наема за отминалите избори. Както и да се впише в закона кой ще изготви софтуера, кой ще го тества, сертифицира и одитира машините за гласуване.

От БСП посочиха, че почти десет години се прави опит да се въведе машинното гласуване и техническите пропуски не са основание за неговата отмяна. По думите на Крум Зарков, проблемът не е в ЦИК, а в мнозинството в НС и непрекъснатата промяна на изборното законодателство.

Александър Иванов от ГЕРБ заяви, че обществото заслужава дебат за машинното, дистанционното и електронното гласуване, но не преди местните избори през есента.

По думите на Християн Митев от НФСБ "не трябва да се правят експерименти с демокрацията, местните избори и гражданите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
еми те машините имат един голям проблем и това е че не ядат кебапчета и не вземат пари за да гласуват,и това е голям проблем за некои четирибуквени и трибуквени партий..
15
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шайката се страхува.Изгубят ли, отиват в затвора.
14
2
 
36
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Единствената цел на премахването на машините е да може да се подмени вота, защото според мен в България не остана здравомислещ човек, който би гласувал за тази шайка некадърници. От ГерП са достатъчно мало умни, за да не могат да излъжат машината. Друго си е да пуснеш необходимия брой бюлетини в края на изборния ден и да подправиш протоколите.
13
0
 
36
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Само едно нещо трябва да се промени.. и това не е да се гласува машинно.Изборите трябва да се провеждат в РАБОТЕН ДЕН и така ще се чувстват гражданите ангажирани и ще има висока избирателна активност...Това се прави в доста държави и не ги вълнува никакво машинно гласуване,а са високо технологични държави и естествено не лъжат и крадат като българите...
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееее жалко, нали току що платиха 9 млн лева за 3000 машини. Някой от нашите пак се нагъчи с мангизи, и другата година пак ще купуват машини и така ...Схемата е знаем и нищо не правим. Сомалия ще ни задмине
11
0
 
37
 
! Отговори
nik преди 4 години
Аз незнам кое ви учудва!Беше ясно още преди евроизборите, че ще изиграят този театър и ще излязат с номера колко скъпо било и т. н.
10
0
 
38
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Аз не виждам никакъв проблем.Фалшификацията ще си стане както е планирано,Константинов е купен,платено му е,все пак човека млада жена гледа.Комисията е правилно подбрана.Както се казва не е важно,кой как е гласувал,а кой брои бюлетините.Има една още по-емблематична фраза."Ако изборите нещо променяха,щяха да ги забранят",така,че място за паника и надежди няма.Вече не е нужен и софтуера,който дадоха на Цветанов при посещението в САЩ.
9
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трудно и сложно е за неграмотния електорат на Герб.
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
белия хакер Кирилов в действие
7
0
 
42
 
! Отговори
... преди 4 години
За изборите за евродепутати, където има листи с преференции може да се гласува, но за общински съвет - е трудно.За избори за президент - може да се използват, за избори за кмет - не може.Какъв електорат ще активизират за местните избори ...
6
1
 
42
 
! Отговори
Изборите параван преди 4 години
за диктатурата у нас на мафията. Партньорите от запада това ги устройва, нали територията е спокойна. Като в Куба 1959г. Обаче Тиквата дали ще успее да хване самолета
5
2
 
45
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 4 години
събира мафиотите във футбола да им каже да не вдигат шум, че ще издънят черното тото. И кой ще протестира срещу тоталната фалшификация на изборите като от едната му страна седи гладния прокурор, от другата Мето шеф на МВР
4
1
 
42
 
! Отговори
Някой да се съмнява преди 4 години
че марионетките на Бандита от Банкя имат собствено мнение
3
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия съвсем се разпасаха.Вече нищо не ги плаши.Овцете мучат или дремят,а съпротива -никаква.Затова ще си разиграват коня колкото искат.
2
0
 
44
 
! Отговори
Барни Ръбъла преди 4 години
и той барабар с мъжете. Че само една Мая ще го навре в .....по правни въпроси
1
2
 
45
 
! Отговори
Мафията ГЕРБ преди 4 години
не пуска кокала. 1млн мъртви души и купен вот гаранция за "честни" избори

Спонсорирани публикации