Конституцията се нуждае от фина настройка, а не от промени!

Тя е най-добрата в Централна и Източна Европа, смята Георги Близнашки
Обновена: 10 юли 2019 19:05 | 10 юли 2019 18:15, Красимир Ангелов
36
Конституцията се нуждае от фина настройка, а не от промени!
Снимка: Булфото

"България има много добра Конституция, бих казал най-добрата в Централна и Източна Европа", заяви в интервю за БТА проф. Георги Близнашки, който наскоро стана първият доктор на науките по конституционно право в страната.

Според бившия служебен премиер, когато се говори за промени в основният закон на страната, всички трябва да си дават ясна сметка, че нямаме право на безотговорни импровизации. По думите му Конституцията по-скоро се нуждае от фина настройка, а не от реформи, защото в противен случай има риск да бъдат разбити основите на националната държавност.

Още по темата
В българската конституционна система са вградени елементи на стабилност - правителствата идват и си отиват, а президентът е факторът, който осигурява приемственост и постоянство в политиката, посочва Близнашки. Университетският преподавател е категоричен, че Конституцията ни не е морално остаряла, а може да се надгражда, без да се залита към някакви авторитарни експерименти.

По традиция у нас започва да се говори за Основния закон, когато настъпва някаква криза, казва Близнашки. А всъщност, Конституцията ни съпровожда във всички политически прояви и когато си върши работата, го прави незабелязано, регулирайки най-съществените процеси в обществото, посочва ученият.

Според него нашата Конституция е първият посткомунистически закон и в този смисъл тя е акт на национална суверенна воля. По думите му през следващите периоди от време е имало по-груби интервенции от страна на кръгове от международната общност при създаването на националните конституции на "новите демокрации".

"В този смисъл, нашата Конституция отрази най-добрите традиции в родната история - мечтата за развит парламентаризъм, за която са се борили най-светлите умове в политическия живот в продължение на близо половин век, заедно с това отразява редица от най-новите постижения на европейския конституционализъм и наука", заяви още на проф. Близнашки.

Според него днес малцина си дават сметка, че през 1991 година са положени основите на националната държавност и „то бяха закрепени по категоричен начин“. По думите на проф. Близнашки в наши дни би било много трудно например да се прокара идеята за официален език на държавата. "А в Конституцията е записано, че официалният език на Републиката е българският, нищо че има различни екстремни групи, които се опитват да поставят под въпрос тази теза", дава пример ученият.

По думите му у нас вече има натрупан опит - парламентаризмът се развива, но много неща остават такива, каквито са били въведени в самото начало. "Не се получи естествена еволюция, като че ли в парламента влизат персонажи с все по-ниско качество, като че ли големите имена бяха в началото, а впоследствие равнището спада", казва проф. Близнашки.

Според него в самата Конституция могат да бъдат внесени някои подобрения, но за съжаление, разговорът обикновено избива в друга посока.

"Напънът най-често е за президентска република - т.е. исконният повик за силната ръка, която да не си играе на демокрация, а да въведе ред в страната, а това е много опасно", посочва ученият. Той допълва, че българите вече сме създали демократична традиция - 28 години след приемането на Конституцията и трябва да се гордеем с това, а не да оставяме да ни отнесе вълната на един или друг авторитарен експеримент.

Професор Близнашки обяви още, че за т.нар. от него "фини настройки" на Конституцията не е необходимо Велико народно събрание. Всички, които повдигат въпроса за ВНС, всъщност имат предвид, че биха искали България да се промени като форма на държавно управление, казва юристът. И допълва, че за тях най-важният въпрос е как от парламентарна да станем президентска република, властта да се концентрира в едно лице или малка група лица, да се премине към един авторитарен стил на управление. В този смисъл ВНС е гаранция срещу подобни експерименти, посочва проф. Близнашки.

Той самият се изказа и скептично относно възможността много въпроси да се решават чрез референдум. Според него този тип допитвания до народа е средство на т. нар. радикална демокрация и е риск да се отива от една крайност в друга. "Това е действителна опасност и по тази причина съвременната демокрация е конституционна, предвидени са редици гаранции да не може да се посяга на конституционната идентичност, правата и свободите на гражданите", е позицията на юриста.

Българската Конституция не е морално остаряла, категоричен е Близнашки. Според него тя трябва да се надгражда, без да се залита към никакви авторитарни експерименти. Разговорът за Конституцията е вечен, важното е да вървим напред, а не да се връщаме непрекъснато назад, както правим през последните десетилетия - зачетохме се твърде много в страниците на историята, вместо да пишем новата история на страната, обобщава в заключение бившият служебен премиер. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, тука е пълно с конституционни специалисти, ти да видиш ! Защо не почнете да давате конкретни предложения за промени щом толкова много знаете по въпроса ? Струва ми се обаче, че никой нито разбира от основен закон, нито го е чел. Коментарите са израз на негативно отношение към настоящето. Само дето решението Ви е да искате промяната на конституцията да се извърши от същите тези хора от които се оплаквате. Малко не ми е ясна вашата логика господа.
22
0
 
1
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 4 години
Тоя не беще ли дето обърна палачинката? Сега е депутат от ДПС.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееей ... Да не сте посмели да пипате Конституцията, защото този път нито Петър Стоянов,нито Иван Костов ще ви спасят от любовта народна!! Само ви чакаме да се насерете още един път!! И не жандармерията,ами и Кралската Гвардия да извикате,този път прошка няма да има!! Ще давате фира всичките,тоз път бягане няма да има!! Внимавайте,много ви стана!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом врата ти излиза извън рамките на яката, значи говориш само глупости и не бива да ти вярва никой.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този пишман професор иска да каже- фина манипулация , на всички ни е ясно ,че сегашната конституция е за изхвърляне - абсолютно нова ,за да бъдат реално защитени обикновените хора в България , а не различно тълкувани конституционни правила в угода на сегашните господарчета ,на които за пореден път този човек се опитва да се подмаже
18
0
 
4
 
! Отговори
конституция преди 4 години
тоя чичко май се е замозабравил,да вземе да излезе на улицата и да се огледа. не да стой в кабинетчето си и да мъчи студентите
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес.бг е анти-българска медия. В комнетарите се трие и цензурира уж политически некорекното като за световно, но анти-български коментари, включително и откровени призиви за геноцид над етнически българи умиелшно се оставят, че дори магически получават плюсове.
16
2
 
1
 
! Отговори
DRT преди 4 години
да се добави трети пол ЕВРОСАР (човек готов да направи всичко за Евро)
15
0
 
4
 
! Отговори
Конститутка преди 4 години
Конституцията не се спазва откакто е приета.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво по-тоталитарно от това главния ти прокурор да е с абсолютна власт, и като е толкова добра конституцията, защо нищо не върви тук.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още нещо може да се направи.Ясно да се разграничи Държавната власт от политическата,иначе пак сме сред тия,дето се кълнат в единомислие но дърпат "чергата "само и единствено към себе си.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във старата Конституция,Чл.1 по смисъл гласеше:-"БКП преди всичко и после всичко останало" В новата Чл.1не е пренесен,но по стар български обичай,той пак си е там,само че не го пише дословно.Но все пак новата Конституция си "върши" работата.Само изпълнителната власт,от време на време,използва пролуките в нея и си назначава хора във областните управи които са заклети партийци и верни другаре.Там нещо трябва да се направи,за да е истински демократична,т.е.Областните трябва да се избират на избори.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законите са калпави и антинародни в услуга на ГЕРБ и върхушката.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщат конституцията на Живков от 1971 г. защото страната затъва. Много партии, но никаква полза за страната и много се краде, защото няма държавен контрол.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е Конституцията от соца, сега сме с демократичната Конституция, приета е от ВНС през 1991 г., от какви глупости на комунисти ще я чистите?!
8
0
 
4
 
! Отговори
До 10. преди 4 години
Поправка на поста ми-10 ! Да се чете:-"да се отчита поне едногодишно пред Парламента".(в смисъл главния Прокурор,да се отчита пред НС.)
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най доброто в настоящата Конституция е социалната и насоченост и разпределението на властите.Най лошото в нея е независимоста на главния Прокурор от никоя власт и дори от Парламента,пред които поне едното днешно е се отчита дейността му.Ако ще се "рафинира"Конституцията тя би трябвало да е само в частта за Съдебната власт.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как разтълкувате това противоречие .Всички признават че преходът е провал ,и в ляво и дясно го твърдят ,но конституцията нямала вина.Това или е невярно или тази конституция е толкова ненужна и лесно заобиколима за мафията .
5
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 4 години
Не знам кой е написал 1вият коментар, но много благодаря че ми следваш идеите :)
4
2
 
8
 
! Отговори
Истина преди 4 години
Трябва абсолютно нова конституция, а не такава от 19век която е променяна по-малко. Напълно несъответстваща на 21 век! тъзи е по-добре да не се изказва повече когато е некомпетентен.