Оставено без надзор и под силното слънце: 2-годишно със слънчево изгаряне

За детето трябвало да се грижат служители от частна занималня, предстоят проверки
Обновена: 10 юли 2019 08:18 | 10 юли 2019 07:00,
20
Оставено без надзор и под силното слънце: 2-годишно със слънчево изгаряне
Снимка: pixabay.com

2-годишно дете е било оставено за часове без надзор и под силното слънце на Витоша миналата сряда. Това се е случило, докато за детето е трябвало да се грижат служители на частна занималня с неясен статут. Тази ужасяваща картина бе описана в социалните мрежи.

Момиченцето било намерено прегряло на люлка. По разказ на свидетели прекарало върху нея около 2 часа, пише "24 часа".

Случаят предизвика вълна от възмущение във фейсбук. Сезирана е и Държавната агенция за закрила на детето, която потвърди инцидента.

Жената, намерила зарязаното детенце, е Александра Ганова. В социалната мрежа тя разказва как е открила момиченцето и как е протекла комуникацията с педагожката.

“Детето клюмаше ту наляво, ту надясно с главичка и приплакваше, моето дете вече беше вдигнало аларма и сред околните възрастни, питайки всички дали са родители на това детенце. Лека-полека се събрахме 3-4 възрастни, всеки от които е видял детето да стои на люлката в жегата в продължение на “поне 2 ч” - по думите на всички”, разказва жената във фейсбук.

“Преместихме вече клюмащото почти колабирало момиченце на сянка и се заоглеждахме за родителите му. Никой не се появяваше отникъде. Детенцето се разплака, съвземайки се, безкрайно уплашено и сред съвсем непознати. Цялата беше кървавочервена (изгоряла) и с плюски по вратлето. Гушнах я, за да я успокоя, покрих видимите части от тялото и с полупрозрачен тънък шал и започнах да обикалям подред всички хора, търсейки родителите на детето. След около 10-ина мин зад мен (на известно разстояние) чух най-накрая тъй чаканата реакция: “Госпожо, къде си мислите, че отивате с това дете?”. Обърнах се и видях русолява жена на средна възраст. Попитах “тя с вас ли е?”. И получих положителен отговор. Попитах- “а...знаете ли, че тя повече от 2 ч стои сама в най-големия пек, че е изгоряла (до рани) и клюма на люлката?”

“Да,зная. Тя си е такъв инат и там си остана. А вие защо я държите? Пуснете я, какво я носите?”, бил отговорът.

Предстои сериозна проверка, каза говорителят на Държавната агенция за закрила на детето Станислав Пандин. Инспектори са изпратили писма до Столичната община, МВР и чакат отговори от институциите. Държавната агенция за закрила на детето няма право да извърши проверка, тъй като занималнята не е регистрирана като детска градина. Във фейсбук страницата пише детско студио “Пипи”. В район “Оборище” също нямало данни за търговска дейност на такова заведение.

“Във връзка със сигнал в медиите за инцидент с дете, което е било поверено на служители в Детско студио “Пипи”, София, бихме искали да се обърнем към всички родители с апел да са изключително внимателни на кого поверяват децата си. Родителите трябва да са уверени в професионалните и личностни качества на възпитателя, на когото ги оставят”, предупреждава Държавната агенция за закрила на детето.

Служителите ѝ установили, че детско студио “Пипи” няма разрешително за извършване на подобна дейност в Министерството на образованието и науката. Сезиран е изпълнителният директор на Изпълните на агенция “Главна инспекция по труда”.

Управителката на “Пипи” обяснила по телефона пред агенцията за закрила на детето, че това не е частна детска градина, а детски клуб. В него полагали грижи за деца на близки и познати, за което се заплаща почасово по 5 лева.

През по-голямата част от децата се извеждат в паркове, планини, музеи и др. На интернет страницата на детския център са публикувани месечни такси, както и цени за предоставяне на храна за децата.

От просветното министерство обясниха, че са получили запитване от Държавната агенция за закрила на детето.

“Проверката в регистъра за частните детски градини показва, че това студио не е заявявало и не е получавало одобрение”, казаха още от образователното ведомство.
Експертите уточниха, че регистърът е публично достъпен на сайта на министерството в графа “регистри”. Там всички родители, които искат да запишат детето си, може да проверят дали детското заведение е преминало през одобрение от МОН. В София частните детски градини са 91.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От нямане на детски градини, всякакви пичелбари се навъдиха, без да стават за тая работа.
15
1
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
А опосумите агитират "раждайте деца!"... Раждайте и после да ги гледа кой и с какво? Раждайте българи, но не в България! Тази държава не ви заслужава.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очакваме скоро отстрел на лелки от детски "клубове" и родителите ще бъдат в правото си
13
1
 
36
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Ами едно време жените се пенсионираха рано - на 55 г. и си гледаха внучетата. Сега родителите няма на кой да ги оставят, защото и бабите бачкат. И ги дават на кьораво и сакато, защото няма на кой""Ранното пенсиониране противоречи на демократично-неолибералното разбиране превърнало се в мантра за всички политици,че човек трябва да работи толкова дълго,за да може колкото по-кратко време да получава пенсия и да не тежи/смях/ на НОИ,за да има пари за разпределение на едни,които лежат цял живот
12
2
 
31
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
България е държава,в която липсва държавност...
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е вярно, това е случай за прокуратурата!!!Следствие, съд, парична глоба и/или лишаване от граждански права!Иначе в БГ-то няма оправия!"...Държавната агенция за закрила на детето няма право да извърши проверка, тъй като занималнята не е регистрирана като детска градина..." - ТОВА Е ПЪЛЕН АБСУРД (чисто по български)!
10
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E, къде е причината? - родителите ли, че си дават детето на нелицензирана фирма, детегледачката ли, че не и пука(било инат детето, заради това дай да си прави каквото си иска) .Това е изказване на елементарна жена. Ами тия дето гледат детето от 2 часа детето че стои там... те носовете ли са си чешали два часа. Изводите са, - глупост, мудност, вайкане, нерешителност... колосална тъпота. Друго не може да се каже.
9
1
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
У нас когато някой депутат от каквато и да е партия изпадне от активният политически живот/колко е смешно/,веднага спешно му се създава някаква агенциика,комисиика,фондациика,които всички те имат една основна характеристика,просто всички те са добре платени.На някои,които имат желания им създават разни институти,в името на които винаги съществуват думичките "пазарна икономика","европейско" ,"евро-атлантичеески","либерални","стратегии","демократична" или компилация от тях.
8
1
 
32
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Колко много агенции,колко много агенциики,комисии и комисиики,а колко нищо не вършат.При нас всички контролни и регулиращи органи като правило вървят след събитията,а те в повечето случаи са трагични.То не бяха лъскави като ледена пързалка асфалтови покрития,то не бяха огромни дупки където пропадаха цели автомобили,сриващи се мостове,пропадащи магистрали,изгнили *** по ж-п.линии,падащи балкони,срутващи се сгради,оголени проводници и ред други екстри.
7
6
 
7
 
! Отговори
Преял Гербер преди 4 години
Родителите гербери ли са?Ако да - трябва да вземем КРУТИ мерки!
6
1
 
56
 
! Отговори
Тайбаф Лайнара преди 4 години
Горкото дете. Може ли да го остави на слънцето щото "си било такова" и било "инат"Тва е дете на 2 години ***. Ти ако с него не можеш да се оправиш, значи не си за тая работа, тайбаф мумията.
5
31
 
7
 
! Отговори
Сера Лайна преди 4 години
Хората изчаткаха брутално.Седят и се чудят от кво да се оплакват. Тва дете да не е седяло вързано на слънце бе? Ми нали си е джиткало на площадката, люляло се е на люлките.Ако си седеше на айфона пак щяхте да сте недоволни.... Ми айде спрете се малко с идиотщините вече.
4
3
 
33
 
! Отговори
Лао Дзън Ич Ни Санши преди 4 години
Щом жените спряха да гледат децата значи положението в тая държава е съсипано. Съсипахте държавата!
3
2
 
41
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Ейй така,без надзор и всякакъв контрол е цялата ни държава,само с едни...пожелания и политически...делкарации.Няма ли яки...шамари,всичко се срива.,под напора на...джендърската демокрация.
2
2
 
53
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Служителите ѝ установили, че детско студио Пипи няма разрешително за извършване на подобна дейност в Министерството на образованието и науката. Сезиран е изпълнителният директор на Изпълните на агенция Главна инспекция по труда.От просветното министерство обясниха, че са получили запитване от Държавната агенция за закрила на детето."Колко чиновнически словоблудствия,само с цел да прикрият своето нищоправене.Всички държавни и общински служби у нас вървят далече след събитията,които са трагед
1
3
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами едно време жените се пенсионираха рано - на 55 г. и си гледаха внучетата. Сега родителите няма на кой да ги оставят, защото и бабите бачкат. И ги дават на кьораво и сакато, защото няма на кой!