Ген. Събев: Получихме нормална цена за F-16

Получаваме малко повече от Словакия
11 юли 2019 13:42,
188
Ген. Събев: Получихме нормална цена за F-16
Снимка: архив "Булфото"

Закупуването на американските изтребители е добро решение, достатъчно за придобиването на начални оперативни способности, коментира  в Сутрешния блок на БНТ генерал Съби Събев първият военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел и член на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик".

Още по темата

Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16

Сега предстои ратифициране на договорите от парламента, подбор на летци и техници, които да бъдат изпратени на специализирана подготовка в САЩ, след което самолетите ще започнат да постъпват. Първите очакваме в края на 2021 г, обясни ген. Събев.

Това, което ние получаваме, е нормална цена. Аз съм правил сравнения с това, което получават и Мароко, и Словакия - очевидно такива са цените. Това, което получаваме като оборудване на самолета, е малко по-добро от това, което получава Словакия, каза още той.

Относно коментара на президента Румен Радев, че не е ентусиазиран от параметрите на договора и че правителството е длъжно да осигури техническата поддръжка и оперативните способности на новите самолети, ген. Събев обясни, че това ще се случва поетапно и продължително във времето.

Изграждането на една оперативна способност не става на раз, тя има няколко етапа, така е във всички държави. Така че, тревогите на президента не са достатъчно основателни. Има много усилен военен дисбаланс в Черно море в полза на Руската федерация, така че НАТО взе навременни мерки с повече военни учения, патрулиране и засилено присъствие. Не е желателно това напрежение, но то не е по вина на НАТО, коментира още ген. Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато си бил още в Ташкент съм ходил на митинги в Южния парк срещу комунистите!-Викаш, против комунистите си?Но и демократите не харесваш. Излиза, че си фашистче и путински полезен ***. Мри, гни до дърта, щийба в майката!
73
2
 
14
 
! Отговори
АЛОУУ СЪБЕВ преди 4 години
срам ме да кажа , че сме завършили същото училище, същата специалност. Че даже сме служили в САКа по едно и също време. Кариерист до дупка, ветропоказалец си ти. Жалко, че са похарчили толкова пари за теб да те пращат да учиш в СССР, че да се н.адупиш тъй на американците
72
7
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
то да не стане със самолетите като с оня дето си купил чисто нов скъп мерцедес и после нямал пари за гориво, гуми, застраховка и т.н. та колата само му седяла на двора да я цвъкат врабците.-Може и така да стане, но ще имаме в двора МЕРЦЕДЕС, а не Москвич, в който мишките влизат свободно през дупките,
71
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В историческия музей има танк Т-34, отидете и вижте. Повечето хора които славят това подобие на танк, нито са били в казармата нито са пипави туй чудо. Нещата с Т-34 са трагични, по време на ВСВ, Т-34 с преживявал в битка средно по 10мин.Преценете сами, във вермахта има танкови асове със стотици унищожени танкове, докато в червената армия няма такива, защото са загивали геройски
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 91"червен" ще наричаш на баба ти внука и!промит мозъкКогато си бил още в Ташкент съм ходил на митинги в Южния парк срещу комунистите!А българските фирми които са подизпълнителако стоят летищататака както Фандъкова ремонтира Графа в София -не благодарим!
69
8
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Червените, нямате право на глас.Данъци не плащате, ДДС не плащате, бащите и дедовците ви 50 години грабиха народа, преди това 20 години рушиха Царството. Сега ше мълчите.
68
3
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 107 преди 4 години
Разбрах, какво си ти :) Човече което йвърля пяна от устата си, поради невъзможноста да води спор.
67
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 104 преди 4 години
Виж коментарите (101, 97,92 ит.н.) Нищо повече !
66
3
 
6
 
! Отговори
САЩ преди 4 години
пак ни набутаха стара технология - въздушните битки вече се водят с безпилотни дронове.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 101 102Това го разкажи на боко, той обижда САМО ЛИЧНО!!! Ха-ха....всъщност, какви ги преказвам и аз.....че ТОЙ СИ Е СТАР КОМУНИСТ!!!
64
1
 
4
 
! Отговори
Ама преди 4 години
то да не стане със самолетите като с оня дето си купил чисто нов скъп мерцедес и после нямал пари за гориво, гуми, застраховка и т.н. та колата само му седяла на двора да я цвъкат врабците.
63
5
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 101 преди 4 години
Когато един к0мунист няма аргументи за спор, почва с обидите, справка - коментарите ти!
62
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 97 преди 4 години
*** ще викаш на кло.шаря, оплодил прос.титутката която те е из.ср.ала. Виж колко танка са заминали на немците и колко на ушанките, виж и жертвите и на двете страни, после ми говори за великите ***. Ако не бяха и от ленлийз машините,губехте и карпатите и целият си нефт. Или пишеш нова история
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 89до 87 Бе те германците нали са високо технологични, а Т-34 им смля танковете...Смля ги като с огромно числено превъзходство.Има случай, в който един Тигър е излизал срещу 54 Т34 и е унищожавал 36 от тях а другите са избягали.Смилането е ставало като пияниците свършат боекомплекта да издебнат Тигър в битка и да се врежат в него за а му повредят верига.След това бягат и на следващия ден им дават нов танк.Победили са с много голям численост.А първообраза на Катюша е немски РЗК
60
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 92 преди 4 години
ХЕхе, прочети си коментарите, и после ми поставяй епитети. или това не си го писал ти:"до 83 СПОРЕД бюджета се правят ПЛАНИРАНИТЕ разходи, а не от БВП!ПОНЯЛ?"
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2% от БВП, това е пазарлъка за НАТОама тука някой, чул недочул, мисли че е 2% от бюджетачетете, четете и после пишете
58
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 89 преди 4 години
Nне бъркай качеството с количеството. За Катюшите си прав, за т-34 си в голяма грешка.
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 88Американците няма да се вдигнат да дойдат тука да строят летище ***-ще ги строят български фирми!100% вече е сигурно, че си червен.За съжаление вика български фирми щели да правят летищата.Кое е за съжаление бе?Вярно, ще са подизпълнител, но ще работят българи, на които ще им се плати за работата.Ей ти още работни места и доходи.Това червените не сте българи бе.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на НАТО е страните членки да дават 2% от БВП за разходи за отбрана
55
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 84 преди 4 години
Според БВП се прави БЮДЖЕТА. Това дори и твоя кумир Маркс го е писал, ама явно в Рассия и икономика вече почнахте да си измисляте.Какъв бюджет ще направиш, без да знаеш колко пари имаш ПонАял?