Плевнелиев убеден: България не се е отказала от Volkswagen!

Играем по правилата, имаме шансове, посочи президентът
Обновена: 17 юли 2019 13:49 | 17 юли 2019 13:48, Веселина Йорданова
175
Плевнелиев убеден: България не се е отказала от Volkswagen!
Снимка: Reuters

Няма окончателно решение и България не се е отказала Volkswagen да дойде в България. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет с министри и представители на Автомобилния клъстер.

Преговаряме с един стратегически инвеститор и тези преговори продължават в следващите месеци. Има две алтернативи – Турция и България, и всяка ще използва до последно своите възможности, за да наклони решението, коментира бившият президент Росен Плевнелиев.

Още по темата
По думите му, ситуацията в съседката ни е тревожна от гледна точка на правата на гражданите, а българската страна играе "по правилата" и администрацията й в синхрон. Той посочи, че решението е икономическо, а "има моменти, в които Турция е по-атрактивна", но докато не се подпише договор, и двете локации имат своите шансове.

Плевнелиев каза, че има още няколко компании, които потенциално разглеждат възможни локации в Централна и Източна Европа, "с които ще работим така, както работим и с Volkswagen".

По думите му стратегическата цел е България да се превърне в голям производител на автомобили в бъдеще.

Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер, каза, че това е най-бързо развиващият се бранш у нас в момента. Автомобилът на бъдещето ще бъде електрически, ще бъде автономен, посочи той и допълни, че България има шанс да заеме лидерска позиция в тази индустрия в Европа и дори в света заради развитата си софтуерна индустрия.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че за целта имаме развити индустриални зони, създават се нови, процедурите стават по-бързи и се работи в образованието за създаване на кадри.

Росен Плевнелиев съобщи, че клъстерът и държавата започват образователна инициатива, която цели да бъдат локализирани техникуми за дуално образование и университети. Идеята е в партньорства с европейски университети да се изграждат кадри, а след това да се привличат стратегически инвестиции в това направление.

В отговор на въпрос ще има ли оставка на шефа на НАП след хакерската атака, финансовият министър Владислав Горанов коментира, че ако се установи конкретна вина на експерт, ще бъде понесена отговорност. Оставката на шефа на американските служби след Уикилийкс не я видяхме, коментира Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
VW няма да сбъркат ако отворят завод край Пловдив.Софянци са малко разглезени и не на всеки му се работи в машиностроенето. Виж Пловдив ще привличе много работна ръка от цяла Тракия плюс Родопите - все трудолюбиви хора. Освен друго е и по-евтин за живеене от София. Има и добри връзки с пристанища.Турция е диктатура. А султан Ердоган 1-ви не е сред най-големите фенове на Германия.
100
2
 
29
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Плевнелиев преди няколко месеца когато VW идваха на оглед каза че не президента Радев ги е довел а той. Сега да вземе да започне да обяснява защо като ги е довел тук те са се отказали. Да не бяга сега като плъх от такива въпроси.
99
0
 
21
 
! Отговори
Костов преди 4 години
Естествено е, че България не се е отказала - тя от нищо западно не се отказва. Само че дали Фолксваген НЕ СА СЕ ОТКАЗАЛИ, А????
98
3
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Батак 91 Да не се показва като Жан Виденов ли ?Между другото този човек жив ли е ?
97
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бих гласувал за Плевнелиев ако отново се кандидатира за президент :)
96
1
 
15
 
! Отговори
Ицо преди 4 години
Само да добавя че всички сринахме държавата...По наш образ и подобие...
95
4
 
7
 
! Отговори
ЕС преди 4 години
До Плювнюда не забравят коя от двете е в ЕС!!!!!!!!!!!!!!!!!
94
1
 
17
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Весе, кво значи автомобилен клъстер?
93
1
 
36
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
"Плевнелиев убеден: България не се е отказала от Volkswagen!"============================================Г-н Банов, проблема е, че Volkswagen се отказа от България и предпочете турция.
92
6
 
39
 
! Отговори
Цецо наглия преди 4 години
Няма ли кой да му каже на тоя да се гръмне? Проблема е, че Фолксваген се е отказал от България, а не обратното...
91
7
 
41
 
! Отговори
W преди 4 години
Г-н Плевнелиев може да се преквалифицира като клоун! Дори червен нос не му трябва. Volkswagen ще предпочете Турция, защото те имат опит с това! Ние какво имаме?? Имахме Great Wall, който избяга бързо, защото нашите хора като видят западна компания и почват да се разболяват по 6 месеца в годината. Имаме и хубав скъп ток, който особено за бизнеса е без ясна визия за цената! Щях да забравя.. Имаме и доста некадърни и алчни политици, с корумпирани чиновници и мързеливи работници!
90
5
 
34
 
! Отговори
На територията преди 4 години
Тиквата и Плевнята-най-големите недоразумения в българската политика.
89
38
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Р. Радев *** на надеждите на българите за завод на VW.!!!!!!НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО??!!
88
6
 
23
 
! Отговори
еха преди 4 години
Автомобилостроенето ли е най-развиващият се бранш у нас? Че какви автомобили се правят тук? Освен Greatwall, които вече даже не се правят... Тези господа изобщо четат ли си глупостите, които пишат?
87
5
 
26
 
! Отговори
Майебах фон ден Лайн преди 4 години
Това че Фолксваген предпочете да направи многомилионна инвестиция в Турция, страна която не зачита териториалния суверенитет на две от държавите на ЕС, се нарича закономерност на пазарната икономика. Това че България се отказа от Южен поток в полза на Северен поток II, се нарича общоевропейска солидарност.
86
5
 
21
 
! Отговори
трайчо преди 4 години
Пеню това е изпята песен вече и спрете да лъжете хората вече. Борда на ВАГ взе решение и няма да го променят. Въпроса е какво правят БГ политиците за благополучието на народа и държавата, а като гледам нищо. Най-големия инвеститор от 20 години си остават бг емигрантите, но след 10 години като не остане на кой да пращат пари тук и тези "инвестиции" ще секнат. Тогава КАКВО!?
85
10
 
24
 
! Отговори
Батак преди 4 години
ЗА ТОЗИ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР.НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОКАЗВА Пред никакви медий, ГЕРБ го пази като Доган .ПОЛИТИЦИ?
84
7
 
30
 
! Отговори
Деси Банова преди 4 години
Скрий се! Жалък си!
83
4
 
24
 
! Отговори
Деси Банова преди 4 години
Е то как да се откажеш от нещо, което не ти дават? Роско, Роскоооо... Ходи да им се ухилиш там, може да те вземат за шивач на седалки за Шкода като стане завода в Измир. *** тебе няма какво да те мислим, ти си си опекъл питката.
82
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
толкова е тревожна обстановката в Турция 4е,4ек ходиме от там да си пазаруваме