Плевнелиев убеден: България не се е отказала от Volkswagen!

Играем по правилата, имаме шансове, посочи президентът
Обновена: 17 юли 2019 13:49 | 17 юли 2019 13:48, Веселина Йорданова
175
Плевнелиев убеден: България не се е отказала от Volkswagen!
Снимка: Reuters

Няма окончателно решение и България не се е отказала Volkswagen да дойде в България. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет с министри и представители на Автомобилния клъстер.

Преговаряме с един стратегически инвеститор и тези преговори продължават в следващите месеци. Има две алтернативи – Турция и България, и всяка ще използва до последно своите възможности, за да наклони решението, коментира бившият президент Росен Плевнелиев.

Още по темата
По думите му, ситуацията в съседката ни е тревожна от гледна точка на правата на гражданите, а българската страна играе "по правилата" и администрацията й в синхрон. Той посочи, че решението е икономическо, а "има моменти, в които Турция е по-атрактивна", но докато не се подпише договор, и двете локации имат своите шансове.

Плевнелиев каза, че има още няколко компании, които потенциално разглеждат възможни локации в Централна и Източна Европа, "с които ще работим така, както работим и с Volkswagen".

По думите му стратегическата цел е България да се превърне в голям производител на автомобили в бъдеще.

Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер, каза, че това е най-бързо развиващият се бранш у нас в момента. Автомобилът на бъдещето ще бъде електрически, ще бъде автономен, посочи той и допълни, че България има шанс да заеме лидерска позиция в тази индустрия в Европа и дори в света заради развитата си софтуерна индустрия.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че за целта имаме развити индустриални зони, създават се нови, процедурите стават по-бързи и се работи в образованието за създаване на кадри.

Росен Плевнелиев съобщи, че клъстерът и държавата започват образователна инициатива, която цели да бъдат локализирани техникуми за дуално образование и университети. Идеята е в партньорства с европейски университети да се изграждат кадри, а след това да се привличат стратегически инвестиции в това направление.

В отговор на въпрос ще има ли оставка на шефа на НАП след хакерската атака, финансовият министър Владислав Горанов коментира, че ако се установи конкретна вина на експерт, ще бъде понесена отговорност. Оставката на шефа на американските служби след Уикилийкс не я видяхме, коментира Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
18
 
! Отговори
Плювню преди 4 години
Бе те от БГ-то не са се отказали ама онея от VW-то определено са се отказали ..
80
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това плямпало пак се изказва неподготвен.Чуди се как да ни напомни отново за себе си.Тъкмо си отдъхнем от неговите словоблудства и хоп-пак изскочи от някъде.Няма отърване,еййййй.
79
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя пак говори недомислици.Дреме им на "Фолксваген" дали ние сме се отказали или не.Те си гонят своите интереси и са напълно прави.
78
5
 
38
 
! Отговори
i'm преди 4 години
Хахахаха бил убеден.... Абе Плевнелиев, трябва ли да ти се обяснява, че не е важно България от какво не е се е отказала, а дали VW са се отказали или не! VW не ни се молят да правят завод тук. Ние им се молим! Някак си позициите ни са различни! Абсолютен популист. Герберски популист
77
8
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 години
VW гледат кой да им построи завода отдавана са решили къде да е просто включват повече играчи за конкуренция!Отделно до 2-3 години не се знае какъв дял ще заемат електромобилите
76
1
 
9
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
То и на Фин%%ансови министър Г0р***н0в не се отказал от СМГто, ама сина му на 1 септември го чакат ВСИЧКИ да му връчат МЕДАЛ - "Григорий Перелман".
75
7
 
32
 
! Отговори
Плявнелиев преди 4 години
Мале тоя като го видя ме е срам, че е бил президент на България
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
DAAA AMA NIE SCHTE CHAKAME VW DA NAPRAVQT ZAVODA V IZMIR I SCHTE IDEM DA GO BOMBARDIRAME S F 16 SCHTOT SME GADNI EI ZATUI
73
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми като гледам как се мъчат с едни плочки на тротоар, представям си как правят голфчетата
72
2
 
17
 
! Отговори
М.К. преди 4 години
Какво си мислят тези наши хубавци но няма как да дойде ивеститор от такъв калибър от една подредена държава в държава в която всичко пълен Батак!!! Ние един Китайски кошни не можем да сглобим та VW!!!
71
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, че ще купим скъпо и прескъпо 8 самолета и Плевнелиев ще може лично да се качи на един от тях и да атакува Москва. Нека да започнем да повтаряме сега някоя друга мантра да речем за завод на Ф-35 или на завод за летящи чинии.
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ...Ще ...Ще ... има шанс и ............ държавата умРе.
69
0
 
26
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Новината е, че това е без значение. Важното е VW какво предпочита.
68
4
 
30
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 4 години
Ирландската пастирка отново се изходи по тема , от която нищо не разбира.Всъщност съставителя на хороскопи от гоцеделчевските села ,не разбира от нищо.И Боко редовно го шибаше по пилешкия врат.А предишната му жена се срамуваше дори да се показва с този невзрачник.Иска му се да привлече вниманието върху жалката си персона , ама е омръзнал и на Деси.Безполово същество с излъчване на хамстер.
67
1
 
17
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Защо тогава тока за фирмите скочи с 200 процента?Господине ние сами си мътим водата.90
66
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
един пример от варненско, Частник от Добрич отива в бившия механо техникум, предлага на шефката да стажуват ученици при него от машинните паралелки. Хем стаж хем нова техника реално машиностроене, хем после пидготвени кадри като завършат. Тази, директорката казва , не, ние какво печелим и стажа върви в даскалито с телена четка и бормашина и стругове на 50 гидини
65
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новината че,VW предпочита Турция вместо България за своята инвестиция хич не е добра за нас. Но интересно защо трябва да ни навирате слово-блудството на това отвратително същество!
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е те се отказаха от шитхола без закони и с три милиона азиатски диваци в него България който 2 милиона нормални хора са принудени да търпят и издържат и като не смогват и им писне от бдзнадеждността да емигрират.Вие какво мислите политиците че и германците ще ви търпят тъпотиите като българите ли.Любимите си свинщини може да ги правите на българските *** но пробвате ли същото в Германия ще ви се дореве от резултата, който ще имате.
63
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Песимисти и нихилисти само повтарят-"Нама да дойдат тука,за нищо не ставаме".То верно ,че за нищо не ставате,ама има и кадърни хора,както навсякъде по света.Добре е поне,че не всичко зависи от такива хора,пълни с омраза и мързеливи,като много от пишещите тук.
62
7
 
7
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
сметайте колко смешна държава е България. Пред ЕС държавата с най-ниски разходи за труд, осигуряваща ти една прилична площадка (високоволтово електрическо, гас, ВиК, жплинии специално за теб) в Кремиковци - да избереш Турция. Слушайте ме и запомнете. Както е тръгнало скоро ще сложат изходни визи. Като в Куба. Спасявайте се докато можете. Не харесвам българите, но все пак сте ми близки и ви давам безплатен съвет, в който е добре да се слушате !