Оправдан! Съдът реши: Д-р Димитров не е убил Плъха умишлено

Медикът получи 2 г. условно за незаконен пистолет
Обновена: 18 юли 2019 19:07 | 18 юли 2019 18:40, Веселина Йорданова
250

Д-р Иван Димитров бе оправдан от Пловдивския окръжен съд по обвинението за умишлено умъртвяване на Георги Джевизов-Плъха при превишаване на пределите за неизбежна отбрана.

Медикът получи 2 г. условно лишаване от свобода за незаконно притежаване на пистолет "Валтер" и 17 патрона, предаде "24 часа". Със същото оръжие на 2 март м.г. рентгенологът от УМБАЛ "Пловдив" е прострелял в гърдите рецидивиста Плъха, който влязъл в гаража му да краде.

Още по темата
Джевизов е бил под влиянието на морфин. Когато лекарят забелязал светлината в помещението и слязъл на двора да провери, взел със себе си пистолета.

"Стой, полиция, легни на земята", извикал медикът на апаша и произвел изстрел във въздуха, но Плъха го нападнал. Хвърлил нож и го ранил в крака, а с метална табела го уцелил в ръката. Тогава д-р Иван Димитров гръмнал по посока на крадеца, стана ясно в съда. Простреляният Джевизов успял да избяга, изминал разстоянието до областната управа в Пловдив, и там издъхнал върху кола.

Съжалявам за всичко, което стана. Аз като медик съм призван да се грижа за човешкия живот. На толкова хора съм помогнал", каза в последната си дума пред магистратите д-р Иван Димитров, като поиска да бъде оправдан. За същото настояха в пледоариите си и двамата му защитници Георги Кутрянски и Гено Василев. Според тях във фаталната нощ на 2 март м.г. техният клиент е действал в ситуация на неизбежна отбрана, а не на превишаване на пределите й, каквото е обвинението.

"И капка съжаление няма у д-р Димитров. След стрелбата е извикал свой приятел и е започнал да търси домашната си котка Габриела", заяви адвокат Красимир Елдъров, който е довереник на родителите на Плъха. По негово искане в залата бе донесена метална брадвичка, собственост на лекаря. Въоръжен с нея и пистолета си д-р Иван Димитров е издирвал крадеца по улиците.

"Един уважаван лекар да ходи като касапин с брадва и оръжие, вместо да се обади на полицията", посочи адвокат Елдъров. По думите му въпросната брадвичка медикът държал всяка вечер до леглото си, откакто преди няколко месеца обрали първия етаж на кооперацията му.

Усмивки сред присъстващите на делото предизвика майката на Плъха - Златка, която твърдеше, че масивен златен синджир с кръст е на нейния син. Оказа се, че е на рентгенолога и е подарък от покойната му майка още отпреди 20 г.

Присъдата може да бъде обжалвана. Близките на Плъха се заканиха, че ще го направят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
39
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая присъда не е ефективна но последната присъда ще е ефективна
32
3
 
65
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Ако Плъха беше в затвора, където му е мястото, щеше да е жив и здрав. Вина за смъртта му носят всички онези съдебни състави дето са го минавали тънко! Да е жив и здрав доктора, че е свършил работата на много "органи"!
31
52
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще го осъдят тоя тази съдийка е страхлива но друг съдия не е страхлив и ще го осъди ефективно
30
1
 
20
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
остави прозвището, я му виж физиономията...
29
3
 
50
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
Няма повдигнато обвинение за опит за прикриване на престъпление. Обвинен е за превишаване на пределите на неизбежна отбрана и притежание на незаконно оръжие. За второто той си призна и затова е условно осъден. За първото съда приема че след като е бил замерен с нож е действал в условията на неизбежна отбрана. Нищо смущаващо няма в оправдателната присъда за да се очаква друга развръзка на следваща инстанция.
28
4
 
50
 
! Отговори
Анон преди 4 години
Браво. Една добра новина. Сега семейството на убития да заплати цената на патрона. За идеята.
27
6
 
48
 
! Отговори
някой си преди 4 години
Справедлива присъда ще е единствената , ако доктора беше оправдан!
26
2
 
61
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Една малка крачка но да се надяваме че не е само предизборно гъделичкане
25
10
 
47
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Съдията постановил тази присъда- главен прокурор !!!
24
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D.Затова трябва хората да излизат да протестират като има несправедливи неща.
23
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами крайно време беше да има една адекватна на престъплението присда.Защо мисля така.Защото крадеца е рецидивист които не си е взел поука от изтърпените предишни присъди и наказания.Второ.Акл се е подчинил на "поканата"да се предаде доброволно сега щеше да е жив,но не се знае до кога,защото по принцип рецидивистите извършват по-тежки престъпления,след като излежат поредната присъда за да попаднат за по-дълго в затвора и евентуално и убийство.
22
4
 
54
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо вместо усмивки няма обвинения за лъжесвидетелстване срещу майката на Плъха относно масивния златен синджир?
21
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше ясно че ще го оправдаят. Все пак хората го защитиха. Ако небяха излезли да го защитят можеше и да не го оправдаят.
20
7
 
68
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Е най после една справедлива присъда.
19
8
 
72
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Всекиму заслуженото !!! Да е за урок на всички тръгнали да крадат !!!
18
13
 
58
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Справедливостта възтържествува!Вечна слава на този съд!
17
81
 
31
 
! Отговори
какво като е доктор преди 4 години
1) Пистолетът е незаконен2) След като е гърмял не се е обадил в полицията, а е тръгнал по улиците за да прикрие доказателства.Този е пътник, на следваща инстация влиза за 20 години.
16
20
 
55
 
! Отговори
браво на съда! преди 4 години
поклон пред съдиите!!!! българи са все още
15
17
 
55
 
! Отговори
Дисисййсксидйдндидн преди 4 години
Браво, справедлива присъда. Гледах един филм,не помня как се казва, в който един хирург през деня работише в болницата, а вечерта трепеше плъхове.
14
17
 
59
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Браво на пловдивския съд!