С подпъхнат допълнително файл: Кристиян натопен за теча на данни?

Има разминаване между операционните системи
18 юли 2019 21:16,
73
 

Файлът, който се явява улика срещу набеденият за теча на данни от НАП експерт по компютърна сигурност **Кристиян...

Posted by Svetlin Nakov on Thursday, 18 July 2019

Възможно е Кристиян Бойков да е набеден за теча на данни от НАП, обяснява софтуерният инженер Светлин Наков.

Той е публикувал обяснението си във Facebook групата "Програмиране България".

Още по темата
От обясненията му става ясно, че има разминаване между операционните системи, на които са създавани файловете.

Публикуваме коментара без редакция:

"Файлът, който се явява улика срещу набеденият за теча на данни от НАП експерт по компютърна сигурност Кристиян Бойков е фалшифициран!

Хакерите използват Linux, особено истински добрите хакери, няма съмнение за това. Точно както дизайнерите ползват Mac и няма съмнение за това.

ZIP архивът, който изтече (minfin_leak.zip) е създаден под Linux (вижте на картинката).

Подпъхнатият по-късно файл .~lock.DEC73_DETAILS.csv# е създаден под Windows, от някой друг, не от този, който е създал архива с експорта на Oracle базата данни на НАП от системата за възстановяване на ДДС.

Най-вероятно Кристиян е набеден за теча на данни и той не е създал и качил в анонимния сървър изтеклия файл minfin_leak.zip с личните данни на 5 милиона българи. Дано съдът се окаже адекватен и оправдае това умно, младо, талантливо момче, колега от ИТ индустрията.

Възможно е да сме свидетели на добре планиран театър: злите сили източват данни от НАП, създават ZIP архива с данните, подпъхват фалшивия файл-улика, пращат файла с личните данни до журналистите, създават страшен проблем за националната сигурност и супер криза на всички нива, след това показват демонстративно, че полицията е силна и работи ефективно и по подхвърлената улика набеждават момчето, което от години алармира за трагичното състояние на киберсигурността на всякакви държавни и обществени ИТ системи, но никой не го чува.

Какво вероятно ще последва?

Информацията е публична, така че на който му трябва от злите сили, вече си я има: за изборни измами, за данъчни престъпления, за разчистване на сметки, за всякакви цели.

Ще гласуват набързо да похарчат стотици милиони за киберсигурност (може и милиарди), ще откраднат 90% от тях и ще затегнат малко сигурността срещу останалите 10%. Междувременно ще прокарат 2-3 спорни закона, докато медиите имат друга работа. Този филм сме го гледали, сега пак го повтарят, пише го по учебниците по манипулация на масите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 4 години
Ами, един заподозрян си признал в мазето на участъка, че е на 35.15.7115 година е пътувал с престъпна цел с кораба Радецки от Сливен за Сандански! Сетне го ремонтирали, защото явно лъже!
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този инженер да си скъса дипломата , виждал е линукс само по филмите .
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз вярвам на това което каза МВР министър Маринов - атаката идва от СССР! Така ли каза - така!
23
0
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
РАЗБИРА СЕ , ЧЕ Е НАБЕДЕН И НАТОПЕН ОТ СЛУГИТЕ НА ГЕРБ!!!НАШАТА ПОЛИЦИЯ ТАКОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА РАЗРЕШИ ЗА 24 ЧАСА!!!
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаше ли един скандал, при който се оказа, че в Кремал имали достъп до Информационната система на нашто МВР?
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе, това ми мина през ум, без да съм специалист! Нали трябва да спасяват положението! представям си го - както на Иванчева пробутаха пари, на това момче му пробутват файл.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът сега е кой ще си сложи главата да свидетелства? Помните какво се случи с експерта, който имаше задача да възстанови информацията от повредените дискове на Цецомобила? Беше застрелян, шайката от ГЕРБ не си поплюва.
19
20
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
Някой си Светлин нещо си казал. А че момчето си приза всичко няма значение а? Или са го мъчили с електрически ток и нагорещени железа да си признае. Аман от ***.оти.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече го помилваха като български вълшебник - Маг Бойков - Бойковият магьосник или Вълшебникът от НАП. Горанов още се противи, но ще се съгласи да награди Маг Бойков с награда за гражданска доблест от името на НАП.
17
2
 
4
 
! Отговори
ааа преди 4 години
Прав си Наков. И какво следва от тук нататък? Нищо, кервана си върви, кучетата си лаят...
16
2
 
9
 
! Отговори
se преди 4 години
Отвличат вниманието на обществото.Има сериозни проблеми които ги скриват.ГЕРБ и предишните мушмороци си правят взаимно мръсни игри а следват избори които са по важни от парламентарните.Ще има яко крадене след изборите от спечелилата партия и затова са тези циркове.
15
1
 
2
 
! Отговори
MR Robot преди 4 години
Биб...биб...биб...биб...биб...биб...блоп.
14
3
 
5
 
! Отговори
Петър преди 4 години
До АнонименГЛУПОСТИ ,ХАН ТЕРВЕЛ Е ИЗТРЕПАЛ С ВОЙСКАТА СИ И ЛИЧНО КЪМ 70 000 АРАБИ И Е ОБЯВЕН ЗА СВЕТЕЦ - СВЕТИ ТЕРВЕЛИЙ.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
21 Твърде много глупости си написал само в един пост!Така че вземи се запри!
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакерите ползвали Линукс..... пак сте гледали много филми май. Хакерите ползват това което работи най добре в зависимот от целите.Някой от най добрите хакери дори си правят собствени устройства със собствени операционни системи.Например тези които отключват и крадат луксозни коли, или източват банкови карти дистанционно.Нямате си идея какви специалисти има в България! Нашите крадци са известни по целия свят.Нищо не ги спира, и много градове по света са пропищяли от тях.
11
0
 
11
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Тактично,мистериозно,романтично и крминалистично ще заличат едни милионни задължения на новите милионери,създадени от БКП- БСП- ДС! Първо имаха проблем с агенцията по вписванията,а сега може би има агенция по ......изписванията ,внедрена в НАП !
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е най-северната африканска държава.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мале,Мале тия съвсем оплетоха в собствената си неграмотност,то не бяха руски хакери,то не бяха родни вълшебници утре очаквайте новината че, извънземните са хакнали НАП!Ако не беше тъжно щеше да е смешно.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя работата стана като вица от соца,където двама милиционери отиват на баня. Единият попитал дали банята циркулира и водата функционира.После поискал два билета за две лица.Другият го сръгал в ребрата и го попитал ,а дупетата няма ли да си мият...Та и тук,че руски хакери.Сега български хакер.Последва подпъхнат файл и т.н.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ясно друго не съм и очаквал от режима, поредния фейк с цел източване на някой милярд от бюджета към фирма на герп