Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни

Пропастта между високите и ниските възнаграждения стана много дълбока
262
Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни
Снимка: Dnes.bg

Минималната работна заплата в България се определя еднолично от правителството. Просто защото синдикатите и организациите на работодателите вече от години не могат да се споразумеят за конкретните параметри на минималната работна заплата. Димитър Банков, заместник-председател на Българската стопанската камара, обяснява пред Дойче веле:

"Месечната стойност на производителността е около 1020 евро. От тази сума работодателят изплаща трудовото възнаграждение, част от осигуровките, а също така отчисления за амортизация и инвестиции. Имаме средна работна заплата от около 615 евро и минимална работна заплата от 286 евро. Тоест, минималната работна заплата представлява повече от 25% от производителността на труда. В селското стопанство обаче през тази година производителността възлиза на 256 евро, а и там работодателите са длъжни да плащат минималната работна заплата от 286 евро – това е реалността". 

Още по темата
България е страната с най-ниски заплати в ЕС. При това след приемането на страната в ЕС през 2007 година трудовото възнаграждение значително се покачи.

Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, проблемът е в това, че пропастта между високите и ниските заплати е станала много дълбока.

Две трети от работещите изкарват възнаграждение под средното

"За последните 7-8 години всъщност средната работна заплата се повиши почти двойно – с 90%. Проблемът на България обаче е в неравенството между работещите хора. Две трети от всички работещи изкарват възнаграждение под средното. В този смисъл е добре, когато средната работна заплата се покачва, само дето ниските заплати не растат толкова бързо, колкото високите. В България има между 600 хиляди и 800 хиляди "работещи бедни", а минимална работна заплата получават около 400 хиляди души. Ето защо от няколко години насам ние настояваме за увеличение на всички заплати с поне 10%.

"Както стана дума, средната работна заплата тази година възлиза на 286 евро бруто. В България ДОД е нисък и възлиза на 10% за всички категории заплати. След неговото приспадане и след отчисляването на вноските за социално и здравно осигуряване, за работника накрая остават 222 евро чисти.

"Ниското заплащане няма да доведе до нищо друго, освен че прогонва българските работници да си търсят късмета в чужбина. Квалифицирани кадри, които работят за малко пари – това го има само при диктатурите или в условията на затворени граници. Когато се работи в условията на отворена пазарна икономика, винаги се случва едно и също: квалифицираните хора бягат натам, където са високите заплати", казва Димитър Манолов, президент на синдиката "Подкрепа".

Най-високата минимална работна заплата през 2019 година се изплаща на квалифицираните мениджъри в отрасъла "Производство на продукти от рафиниран петрол и от кокс". Тя възлиза на около 900 евро пред удръжките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
4
 
10
 
! Отговори
инженер преди 4 години
тука ми предлагат 800 лв в Турция 3000$ в Гърция 2500 евро къде да работясмешно тука шезлонга 60-70лв в Гърция 2лв па що хората ходили у Гръцко
124
5
 
5
 
! Отговори
Еми преди 4 години
До АмиРаботата на копейскаджииските *** тук е да пишат, че народа умира от глад и почти всички работят за минималната заплата.
123
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен134Ами стани ти работодател, повишавай производителността и давай огромни заплати бе.Какъв е проблемът?
122
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 112 тия пълнещите границата не са безработени,пенсонери, работещи за 400 700 лв а са чужденци,лекари,програмисти,политици ,администрация и тнт
121
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Производителността на труда зависи на 99% от работодателя. Този има нахалството да говори за производителност, т.е. за собствената си некадърност, както ина цялата пасмина наречена работодатели.
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 118 Сбъркал си човека!
119
0
 
16
 
! Отговори
До Ром"с преди 4 години
Без МРЗ тук мутрите ще почнат да сключват тр. договори на левче за работно време 1 час/ден, понеже все са се ненакраднали. И официално ще внасят африканци да им работят, а малкото останали българи ще направим масово преселение на България някъде другаде (сигурно ще идем в Африка на по-добри условия на живот). Едновременно ще тръгнем, принудят ли ни ептен да не ни плащат и да не ни осигуряват, което гарантирано ще се случи без МРЗ.
118
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 118Толкова много разбираш какво произвеждат развитите икономики, а си с 600лв заплата.Що така бе?
117
1
 
22
 
! Отговори
До 112 преди 4 години
Аз съм ходил в Гърция и при НДСВ на царя. Тогава също имаше опашки. Истината е че поне 20% от населението винаги са могли да си позволят лятна почивка. Имаме 10% повече бързи кредити за тази година, а другия фактор е че почивка в България е вече колкото Гърция и на хората им писна от застрояване, канализация в морето, мръсни плажове и скъпи чадъри !
116
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце и мутрите му направиха така, че на българина да му е по-изгодно да почива в Гърция от колкото в тикволандия.
115
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масовте заплатите са по 700 800 лв а за да изкараш месеца ти трябват около 2000 ако си под наем за транспорт, паркинг,храна ,сметки,лекари, и тнт ако искаш и да излизаш още повече само,че това са 2 3 процента от населението с заплати над 2000 лв
114
2
 
10
 
! Отговори
До 116 преди 4 години
Аз ходих към море- имаше колона автомобили и към мутроморието. Ама и обяснение има, гадно, за съжаление. Българинът от нямане на къде как да спести пари за море (в Гърция, защото е по-евтино от България, макар някои и в България да са), отива натам с теглени кредити. Забогатял, ама с минус пред сумата. После ще връща и сумата, и едни лихви, дето никъде по света ги няма. И в брой кредити водим, освен дето по бедност водим.
113
7
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Минималната работна заплата е създадена за бедното население за да може някак си да свързва двата края.МРЗ вреди на бизнеса,пазарната икономика и увеличава безработицата.МРЗ увеличава и цените на продукти и комуналните разходи на населението.МРЗ НАМАЛЯВА КОНКУРЕНЦИЯТА НА пазара на труда и носи вреда повече на малкият бизнес ,отколкото на едрият бизнес.Австрия,Швеция ,Швейцария(само два кантна имат МРЗ),дАНИЯ,лИХТЕЩАЙН ....нямат МРЗ и не живееят никак лошо!)
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен120Не всички са честни кат ***, Таско, РОВЧ и т.н.
111
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите никога не са били толкова бедни колкото са сега!Дори и по турско време са живели по добре и са плащали по малки данъци.Днес имаме най ниските заплати в Европа и едни от най високите данъци в света!Над 60% от заплатата на обикновения българин отива директно в сметките на държавата. А обратно се връщат не повече от 20% под формата на инфраструктура, "здравеопазване", "образование" и "услуги". Останлите пари се източват от бюджета чрез държавни поръчки и "бонуси" за наши хора.
110
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички младежи дето познавам са тръгнали да стават програмисти.До година две при тоя наплив на млада кръв заплатите на програмистите ще паднат двойно-тройно ,ако не и четворно. И няма да има работа за толкова много хора.
109
2
 
0
 
! Отговори
103 преди 4 години
До 114Какво и къде работиш ако не е тайна. Щото доста ме съмнява, че ме лъжеш.
108
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тикварска работа!Шайка,Мафия.Крадци!
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Do 103по стандарта на Бг много, а по стандарта където работиш колко са?И ние сме видели чужбината, назнайваме това инова.
106
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В развитите икономики заплатите са високи благодарение на техно компании и мулти корпорациите,а тук най-големите компании произвеждат храна за котки,услуги хазарт,застраховки ,и преработка на захар ,и са все приятели на големия плешив нарцис!