Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни

Пропастта между високите и ниските възнаграждения стана много дълбока
262
Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни
Снимка: Dnes.bg

Минималната работна заплата в България се определя еднолично от правителството. Просто защото синдикатите и организациите на работодателите вече от години не могат да се споразумеят за конкретните параметри на минималната работна заплата. Димитър Банков, заместник-председател на Българската стопанската камара, обяснява пред Дойче веле:

"Месечната стойност на производителността е около 1020 евро. От тази сума работодателят изплаща трудовото възнаграждение, част от осигуровките, а също така отчисления за амортизация и инвестиции. Имаме средна работна заплата от около 615 евро и минимална работна заплата от 286 евро. Тоест, минималната работна заплата представлява повече от 25% от производителността на труда. В селското стопанство обаче през тази година производителността възлиза на 256 евро, а и там работодателите са длъжни да плащат минималната работна заплата от 286 евро – това е реалността". 

Още по темата
България е страната с най-ниски заплати в ЕС. При това след приемането на страната в ЕС през 2007 година трудовото възнаграждение значително се покачи.

Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, проблемът е в това, че пропастта между високите и ниските заплати е станала много дълбока.

Две трети от работещите изкарват възнаграждение под средното

"За последните 7-8 години всъщност средната работна заплата се повиши почти двойно – с 90%. Проблемът на България обаче е в неравенството между работещите хора. Две трети от всички работещи изкарват възнаграждение под средното. В този смисъл е добре, когато средната работна заплата се покачва, само дето ниските заплати не растат толкова бързо, колкото високите. В България има между 600 хиляди и 800 хиляди "работещи бедни", а минимална работна заплата получават около 400 хиляди души. Ето защо от няколко години насам ние настояваме за увеличение на всички заплати с поне 10%.

"Както стана дума, средната работна заплата тази година възлиза на 286 евро бруто. В България ДОД е нисък и възлиза на 10% за всички категории заплати. След неговото приспадане и след отчисляването на вноските за социално и здравно осигуряване, за работника накрая остават 222 евро чисти.

"Ниското заплащане няма да доведе до нищо друго, освен че прогонва българските работници да си търсят късмета в чужбина. Квалифицирани кадри, които работят за малко пари – това го има само при диктатурите или в условията на затворени граници. Когато се работи в условията на отворена пазарна икономика, винаги се случва едно и също: квалифицираните хора бягат натам, където са високите заплати", казва Димитър Манолов, президент на синдиката "Подкрепа".

Най-високата минимална работна заплата през 2019 година се изплаща на квалифицираните мениджъри в отрасъла "Производство на продукти от рафиниран петрол и от кокс". Тя възлиза на около 900 евро пред удръжките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега избягалите от България ще започнат масово да се връщат в България, като прочетат тук, че един портиер или продавач, взима над четиристотин хиляди лева заплата.Голям смях.
144
13
 
1
 
! Отговори
До 149 преди 4 години
"Директора на БНБ" не взима заплата от джоба на българските данъкоплатци, както и управителят на БНБ. БНБ внася всяка година стотици милиони в бюджета, т.е. теб храни.
143
1
 
21
 
! Отговори
Банкер преди 4 години
Джаф-джаф. Проблема идва от това, че започването на бизнес различен от квартална кръчма или бакалия, днес изисква огромен начален капитал, защото във всяка една сфера са се формирали конгломерати и монополи, с които обикновен човек, с обикновени средства (заем от банки, държавни регулаторики и т.н.) няма как да се конкурира. В началните стадии на капитализъм, средния бизнес е достъпен за обикновения представител на средната класа, в напредналия стадий - не.
142
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масовите заплати в България са по 560-800 лева, т.е. над минималната заплата от 560 лева. Заплата от над четиристотин хиляди лева няма.
141
1
 
7
 
! Отговори
Дебел Депутат(ДД) преди 4 години
сега ми казаха че ако гласувам за бюджета да купим Ф16 ще получа 1 мил лева - ами за една секунда 1 мил - кой сега е НОМЕР 1 аз простака дето сричам от трибуната или ИТ специалиста който ще учи цял живот програми ??
140
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 147 *** кажи на някой портиер или касиер дето е на 400 800 лв ,че реално не взима толкова а вдима 2500 3000
139
0
 
7
 
! Отговори
akud преди 4 години
динитър бананов прозводителноста на интелекта ти е селски и докато сте на селски номе Българите ще бягат. а *** ще ви изкупят бизнеса на безценица а щерките ви ще избият масрафа в германия и на червените фенери. само защото сте алч и и стиснати по бащина линия
138
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората с над 120 200 лева годишен доход, което е над дванайсет хиляди месечно, получават на практика не чак толкова много пари, както изглежда на пръв поглед.
137
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 143 факт ,че получават по 400 700 лв кат не ти харесва как го пиша не го чети
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И няма да има работа за толкова много хора.Ще има. Ако знаеш колко народ го изтеглят навън след 3-4 години... Колкото и да произвежда Наков, не може да насмогне.
135
2
 
12
 
! Отговори
До 1717717 преди 4 години
Той и директора на БНБ взима 10 хиляди лева заплата от джоба на българските данъкоплатци.
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един познат получава 400 800 лева годишно, т.е. месечно по 33 400 лева и вика, че му е малко.
133
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 127Масовте заплатите са по 700 800 лвОфициално може да са по толкова, но масово се взима 2-3 пъти отгоре.
132
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скок на заплатите ще ИМА ! догодина 2020Г с 20 лв - Айде честито- *** като гладни мишки - това е БГ - Държавата на АБСУРДИТЕ ПАРАДОКСИТЕ ЦИНИЗМА АРОГАНТНОСТТА БЕЗОЧИЕТО НАГЛОСТТА БЕЗЗАКОНИЕТО НЕТОЛЕРАНТНОСТТА ЗЛОБАТА ПОЛИЦЕЙЩИНАТА ПОДСЛУШВАНЕТО МУТРИЗАЦИЯТА *** ПРОСТОТИЯТА И МАФИЯТА С БЕЛИ ЯКИЧКИ- НЕ НАПРАЗНО НИ НАРИСУВАХА КАТО ТОАЛЕТНАТА НА ЕВРОПА ! ДОРИ ЕМИГРАНТИТЕ БЯГАТ ОТ ТУКА СЛАВА НА ГОСПОД И СЛАВА НА АЛАХ - АЛЕЛУЯ !! ХМ!
131
4
 
7
 
! Отговори
До 137 преди 4 години
Почни да раздаваш безвъздмездно пари за започване на бизнес, *** ако може да не са крадени, да не са от накротици и прочие дейност на мутрите, които си правят бизнес и с удоволствие много народ ще се заемем с бизнес и ще е по-качествено от мутрите. Ама няма да щещ да почнеш да раздаваш безвъздмездно пари, нали? Само ще говориш умности как обикновен човек да се мери с мутра. Ще ти кажа отговора. Няма как да има обикновен човек парите на мутра, защото об. човек е честен, а мутрата- не е.
130
0
 
28
 
! Отговори
Бившия преди 4 години
Работил съм в тъй нареченото ни производство. Не само в Европа, но дори в Света сме на последните места по роботизация и автоматизация на производството. Производството е бавно и отнема повече време за правене на сегменти и асемблирането им. Българския работодател иска само да прибира пари, но не веднъж да вложи пари и да увеличи производството, от там количеството, качество и ще произвежда на много по-ниска цена. Собствениците на фабрики в България не разбират какво правят и заплатите са малки.
129
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук един пак пише за работещите в България с четиристотин хиляди лева и нещо месечна заплата....
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Смирен депутаттДепутатските заплати не се взимат предвид при изчисляване на средната работна заплата.Дори и да се промени това няма как заплатите на 240 човека да окажат влияние върху тези на 2 000 000 работещи(примерно, не знам колко са в действителност)
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До инженерТвоя воля къде ще ходиш.Защо ни се обясняваш?
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За последните 8 години официалната средна заплата се е повишила с 86% - от 609 лева през 2009, на 1135 лева през 2018 година. За 7 години от 2010 до 2018 повишението е 75%, а не 90% за 7-8 години, както бил казал оня от КНСБ. Отчитайки инфлацията, може би има намаление на реалните заплати след 2009 година