Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни

Пропастта между високите и ниските възнаграждения стана много дълбока
262
Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни
Снимка: Dnes.bg

Минималната работна заплата в България се определя еднолично от правителството. Просто защото синдикатите и организациите на работодателите вече от години не могат да се споразумеят за конкретните параметри на минималната работна заплата. Димитър Банков, заместник-председател на Българската стопанската камара, обяснява пред Дойче веле:

"Месечната стойност на производителността е около 1020 евро. От тази сума работодателят изплаща трудовото възнаграждение, част от осигуровките, а също така отчисления за амортизация и инвестиции. Имаме средна работна заплата от около 615 евро и минимална работна заплата от 286 евро. Тоест, минималната работна заплата представлява повече от 25% от производителността на труда. В селското стопанство обаче през тази година производителността възлиза на 256 евро, а и там работодателите са длъжни да плащат минималната работна заплата от 286 евро – това е реалността". 

Още по темата
България е страната с най-ниски заплати в ЕС. При това след приемането на страната в ЕС през 2007 година трудовото възнаграждение значително се покачи.

Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, проблемът е в това, че пропастта между високите и ниските заплати е станала много дълбока.

Две трети от работещите изкарват възнаграждение под средното

"За последните 7-8 години всъщност средната работна заплата се повиши почти двойно – с 90%. Проблемът на България обаче е в неравенството между работещите хора. Две трети от всички работещи изкарват възнаграждение под средното. В този смисъл е добре, когато средната работна заплата се покачва, само дето ниските заплати не растат толкова бързо, колкото високите. В България има между 600 хиляди и 800 хиляди "работещи бедни", а минимална работна заплата получават около 400 хиляди души. Ето защо от няколко години насам ние настояваме за увеличение на всички заплати с поне 10%.

"Както стана дума, средната работна заплата тази година възлиза на 286 евро бруто. В България ДОД е нисък и възлиза на 10% за всички категории заплати. След неговото приспадане и след отчисляването на вноските за социално и здравно осигуряване, за работника накрая остават 222 евро чисти.

"Ниското заплащане няма да доведе до нищо друго, освен че прогонва българските работници да си търсят късмета в чужбина. Квалифицирани кадри, които работят за малко пари – това го има само при диктатурите или в условията на затворени граници. Когато се работи в условията на отворена пазарна икономика, винаги се случва едно и също: квалифицираните хора бягат натам, където са високите заплати", казва Димитър Манолов, президент на синдиката "Подкрепа".

Най-високата минимална работна заплата през 2019 година се изплаща на квалифицираните мениджъри в отрасъла "Производство на продукти от рафиниран петрол и от кокс". Тя възлиза на около 900 евро пред удръжките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 93 билета ти е едни 50 100 евро и си емигрирал така,че една минимална заплата ти стига да емигрираш.
104
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Гърция задръстванията далеч не са само от български автомобили. Интересно защо няма колони автомобили към мутроморието?
103
2
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
За кой ли път "дъвчим" темата за работните заплати - Спомням си 2007 г когато ни приемаха в Европа искахме да не сме пакет с Румъния понеже ще ни вкара към дъното- Сега сме НА ДЪНОТО- Тъмна Румъния върви напред - Ние сме най бедните и то ТРАЙНО! Правителство и Синдикати угаждат на Бизнеса и виждат че всички заедно ще "катастрофират" без работна ръка-но те са СЛЕПИ в своята алчност- Синдикатите са слепи защото получават пари под масата -Политиците също -защото повечето са и Бизнесмени и така до Ф
102
2
 
8
 
! Отговори
Do 103 преди 4 години
До 103Отавна съм в чужбина , работя абсолютно същото което работех и в БГ , дори за същата фирма .В българия получавах преди 4 год 2500 лв , тук взимам 3700 евро нето .
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 84 от тия на европейска заплата .И като мен са много.
100
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кога ще разберете чеНа тебе ли да вярвам или на задръстванията от автомобили по улиците и по границите?Дали човек, нямащ покупателна способност ще кара кола или ще ходи на море в Гърция?
99
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БСПНяма как баце, внуци трябва да се осигуряват, Цецо да задоми челята, ехееееееее колко разходи са това. Знаеш ли колко е една манекенка по Барселоната
98
1
 
13
 
! Отговори
До Анонимен преди 4 години
Ами напротив, наводнява се с програмисти и то успешно и не само в България, където Наков ги бълва без диплома на кг и ги урежда от раз на "почни на заплата под 1000 лв". И това не е само при програмистите. Тарикатите ще уморят света от алчност. Докато я карат на лобизъм и на политика в стил "африканец ще внеса да експлоатирам, ама заплатата няма да вдигна", ето това ще е положението.
97
1
 
4
 
! Отговори
ким чен ир преди 4 години
Спокойно другари.Светлия социализъм ще победи и ще има по равно за всички.
96
5
 
8
 
! Отговори
Кога ще разберете че преди 4 години
Покачването на заплатите няма никакво значение.Единственото което има значение реалната покупателната способност!А реалната покупателна способност на българина в момента се намира на най ниското си ниво за последните 30+ години. На практика средна заплата днес има покупателната способност на средната заплата през 1985г със единствената разлика че тогава нямаше какво да купиш с парите и хората ги държаха на влогове или в буркани :)
95
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 101Тогава бизнесмените да не се оплакват през ден, а да си работат или в краен случай да закриват цирка.
94
0
 
24
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
К'ви скокове на заплати, к'ви пет лв.?Корена на всички проблеми е мутро-мафитската клика наричаща се Български бизнес и работодатели. Над 50% заработеното от служителя се при Ира от работодателя, под предлог "няма пари " И после - хоп, новия модел джип стои пред шефската врата.
93
6
 
18
 
! Отговори
БСП преди 4 години
При БСП по доходи бяхме почти колкото Унгария, а Румъния беше зад нас, но БСП привличаше чужди инвестиции, а Бойко направи бизнеса зависим от политиците и всички бягат. Ако беше продължен темпа на развитие при БСП, сега щяхме още да сме пред Румъния, а не дори сладоледените фабрики да избягат от България и всичко сега се внася от Румъния за България. Погледнете си онлайн поръчките. Всичко избяга в Румъния заради диктаторското управление на ГЕРБ.
92
1
 
10
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Противно на всякакви факти, разни тро-ло-ве, купени за жълти стотинки, са се заели да драскат и упорито се опитват да разсмиват хората, че вземат заплати от 78569738676897463 лв и само най-некадърните вземаме по-малко от тях. Смях в залата. По-измислени тр-оло-ве епа нема. Ами така е то, който сам се направи на резил, никой по-лошо не може да го орезили.
91
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 100Ами отивай в чужбина бе.Кой те спира?
90
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 94Голяма част от хората в БГ са толкова лош материал, че не могат да свършат работа и за 200лв. Дори и да има недостиг на кадри, просто няма начин това шкарто да бъде назначено.
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как става така ,че българина е ниско производителен /според работодателите и правителството / а като отиде да бачка в чужбина става 2-3 пъти по произжодителен и му се плаща като на бял човек
88
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** Бойко Борисов ударно изпълнява поръчката на "големите началници" от Израел за скорошно обезлюдяване на територията на България!Не, че нещо, но израелците направиха от пустинята градина. Ако наистина си прав, тук ще е супер, ако те се захванат :)
87
2
 
8
 
! Отговори
до 89 преди 4 години
До АнонименЖан беше преди 20 и кусур години, Винету ни обяснява колко сме стабилни вече 11 и да повиши 3 пъти външния дълг
86
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си намериш добра и доходна работа в България е равносилно на това да намериш игла на дъното на Атлантическия океан хвърлена от борда на Титаник преди 107 години.