189 души под реален риск от злоупотреби, изтекли са им всички данни

За останалите нямало заплаха, не било нужно да си сменят личните карти
24 юли 2019 15:00,
98
189 души под реален риск от злоупотреби, изтекли са им всички данни
Снимка: НАП

Пълната информация с всички лични данни е изтекла след хакерската атака на 189 души.

Това включва комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта.

За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени веднага по телефон или имейл от служители на НАП.

Още по темата
От приходната агенция допълват, че тези близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, няма нужда да си сменят личните карти.

Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края деня на 24 юли, съобщиха от НАП. От Приходната агенция казват, че след допълнителни проверки се установи, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица,

Иначе приложението  за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП.

В момента в агенцията се съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните ни бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация. След приключване на проверките агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени, се казва още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да така с тези 89 е много неясно и е редно по някакъв начин да се регистрира някъде бройката,защото това може да продължи и всеки да си мисли,че е 89тия,а до 5 000 000 са доста.
81
2
 
8
 
! Отговори
до 84 преди 4 години
Ако питаш мен Великите сили са ни хакнали още когато след Освобождението са разделили България на 5 части с Берлинския конгрес,без дори да питат България и държавата ни губи толкова много територии.Сан Стефанския договор( истинския след Освобождението),са го игнорирали. Хакнали са ни с Ньойския договор, когато България губи Беломорска Тракия,хакнали са ни след двете Световни войни,когато плащаме репарации и България губи завинаги Южна Добруджа. И от САЩ сега ни хакнаха да им купуваме F 16.
80
1
 
7
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Не управляващите ще ни оправят. Крадат или не, те гледат само своите интереси. ДЪРЖАВАТА НИ СЕ СЪСИПВА а те нищо не правят. НЕ, ние ще оправим нещата. НИЕ искаме държавата ни да се оправи. НИЕ трябва да отстояваме НАШИТЕ интереси, не някой друг. Не е трудно. Единственото което трябва е да действаме. От човек на човек, посланието трябва да се разпространи: НИЕ имаме силата да действаме и НИЕ ще оправим държавата. НАРОДА Е ДЪРЖАВАТА
79
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакнати сме / БЪЛГАРИЯ/още 1944г. От СССР, БКП, ВЕЛИКИТЕ СИЛИ. Така сме от тогава Хакнати и смазани. Да правиме паметници на Окупатора СССР.
78
0
 
10
 
! Отговори
лично мнение преди 4 години
Според мен са хакнали всички данни на всички българи,дори и на тези,които са в чужбина. Имаше такава новина преди 2-3 дни,където CNN казва:,,Цяла една нация беше хакната" ,(на този сайт беше), дори добавиха,че преди година е имало пробив в търговския регистър у нас и хората се учудваха,че е възможна повторна подобна атака. Повече вярвам на CNN(защо да лъже), отколкото на вожда наш Банкянски.Вероятно са изтекли НЕ 3%, а 93% от личните данни на хората и НЕ мисля,че някой ще получи обезщетение.
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега,да ви кажа,каква ще бъде процедурата по рекетирането,което започва със 189 души(бре тоз "случаен" хакер,който измъкнал застрашаващи данни,точно за 189 души,хм)!Утре ще пуснат за други "189"(може да са друг брой)...и така,полека,полека ще го подават на стадото,докато му го подадат на цялото!Така става - нали така ни подаваха и ни подават демократичните и евроПски ценности...до пълното изчезване на стадото от Територия -КОЕТО Е ГЛАВНАТА ЦЕЛ!А сега,бойния вик на стадото -БЕ-Е-!!Ха-ха!!
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имайте предвид,че измамниците няма да спят и ще започнат сега схеми от сорта пратете едни пари по сметка номер ..... и се явете за нова лична карта,или подобни каквито измислят там.Не се лъжете да им давате пари.
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха!Целокупният мат'рял още не е разбрал,какъв номер му спретнаха управляващите бандити,как го изпързаляха и го поставиха на мушката на безкрайния рекет!Първо го изпъзаляха с КТБ и стадото клъвна и наведе покорно главица,след това му пробутаха номера с Търговския регистър,където що нещо завлякоха,те си знаят!Реакцията на стадото,същата!До тук нещата засягаха групи хора!Дойде ред на главния удар и му нанесоха и него -реакцията на стадото вече беше отработена!Започва безкрайния рекет!!!
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До наистина жалко"Навремето царете, министрите са се разхождали по улиците и човек е можел да ги срещне, да пият по чаша вино и да сподели стях какво му харесва и какво не му харесва."Пич, спри се малко. Виното и дрехите на обикновен благородник са стрували, повече от живота на 100 селянина.
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Благодарение на кражбата на данни от този нестабилен младеж сега интернет ще стане все по-контролиран. Това е наистина жалко. Дано гние поне 15 години"Сега проблема е, че ще е котролиран или че има кражба? Интернет, ще си остане интернет. Зорът е, че някой е направил елементарен хак и само, защото е искал, дето се вика "Да види Света да гори", го "хващат", ама не точно. А всизки, преди него? Всеки, които е имал чист бизнес интерес? Колко пъти се случва това на седмица?
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕК: Хайде сега, по 2000 лева обезщетение на човек Някой в НАП - Ама те са 5 милиона!!!Някой друг в НАП -Ам ... шефееее - шо не кажем, че са 100-200Някой в НАП - Прав си бееее, братчед! Толкова се радвам, че те наех, само защото си ми трети братчед, въпреки, че нямаш и 11 клас!
71
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те не могат да оведомят, камо ли да обезщетят всички засегнати, за това лъжат като да не казвам какво189, вие нормални ли сте?минимално да изстрадам покрай изтеклата информация, правя фейсбук група, намирам още десетина души и завеждаме дело. съветвам всеки пострадал да направи същото
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
189 имат повечко пари имоти и фирми с големи обороти,другите кучета ги яли.Страх ги е НАП от хората с възможности,които ще ги съдят до дупка това е.
69
1
 
24
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
И ЗА КАПАК НА ВСИЧКО - ВСИЧКИ ПОТЪРПЕВШИ ЩЕ ПЛАТИМ ГЛОБАТА, КОЯТО ЩЕ НАЛОЖИ КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИ ДАННИ!!!! ДАЛИ ЩЕ ИМА НЯКОГА НАКАЗАН ДЪРЖАВЕН ЧИНОВНИК ЗА ВРЕДИ, НАНЕСЕНИ КЪМ СУВЕРЕНА МУ????????
68
0
 
10
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Колко пъти влизаха и излизаха. Срещу нас съседа е с две врати и СОТ. Влязоха си и си излязоха. Нито СОТ ги спря, нито вратите. Познай полицията какво направи? А, мазата долу да не ти разказвам
67
5
 
5
 
! Отговори
До IBM преди 4 години
Ще се изкефя ако накой разбие жилището ти и от МВР ти кажат че не си бронирал вратата, не си поставил денонощна охрана.От застархователното дружество ти кажат че не си си платил на сертифициран СОД да се отзовава на повикване от алармената ти система. Олармената ти система не е била ъпдейтната с последния ъпдейт и так дале.
66
1
 
6
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Как може да слагате целите сертификати в базата бе ***.и.? Кои са Ви пр00грамистите? Не знаете ли как да четете от локал серт. ауторити? Кви са тия бест практис? Коя тоя архитект 'софтуерно инж.' , 'СМГ випуск 2018'???
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До IBM FAKE NEWSЗамунда има в екипа си хакери, така че не се учудвай че е защитена. :)
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос ... как от 5 милиона, станаха на 189? Не че нещо, но такава бройка, просто е смешна!
63
2
 
3
 
! Отговори
наистина жалко преди 4 години
Навремето царете, министрите са се разхождали по улиците и човек е можел да ги срещне, да пият по чаша вино и да сподели стях какво му харесва и какво не му харесва.През ХХ в се появяват анархисти и започват да стрелят по високопоставени лица.Резултата е че днес връзката между власта и народа е почти невъзможна. (Христо Смирненски за стълбата).Благодарение на кражбата на данни от този нестабилен младеж сега интернет ще стане все по-контролиран. Това е наистина жалко. Дано гние поне 15 години