189 души под реален риск от злоупотреби, изтекли са им всички данни

За останалите нямало заплаха, не било нужно да си сменят личните карти
24 юли 2019 15:00,
98
189 души под реален риск от злоупотреби, изтекли са им всички данни
Снимка: НАП

Пълната информация с всички лични данни е изтекла след хакерската атака на 189 души.

Това включва комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта.

За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени веднага по телефон или имейл от служители на НАП.

Още по темата
От приходната агенция допълват, че тези близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, няма нужда да си сменят личните карти.

Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края деня на 24 юли, съобщиха от НАП. От Приходната агенция казват, че след допълнителни проверки се установи, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица,

Иначе приложението  за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП.

В момента в агенцията се съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните ни бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация. След приключване на проверките агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени, се казва още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз дали съм хакнат.От София съм.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли няма оставки на целокупното вредителско правителство?Гафът е огромен! За тотална оставка е!А до момента няма ни една, поне на отговорните лица от НАП!
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39Радвам се за тебе че използваш Линукс.Това не значи обаче че имаш познанията на хакер.Между впрочем, това да си хакер не се учи в училищата...или го имаш или го нямаш.Ако ще и 300 висши образования да имаш, това няма да те направи хакер.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ima li sasegnsti mutri milioneti miliarderi i sem im ili samo po4etenni rabotlivi hora schte isgarmat nakadanie sa ministri girektori trabva da ima boiko da kaje koi e vinoven toi nali snae i moje vsi4ko
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щели да се обадят за да си смени човека личната карта , е на това му се вика безгранична наглост , вместо да сменят личните карти на хората безплатно , защото и те носят вина за този пробив , пак всеки ще плаща от джоба си.
37
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновни са 45 години социализъм под руския ботуш.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай Евстати 31Зависи кога си започнал да се занимаваш. Не, че се хваля, но аз на неговите години вече бях ползвал Linux около четири години и редовно пишех код на C, NASM, Python, Bash. Качвал съм x64 shellcode в Exploit DB (ако знаеш какво е) и съм репортвал много уязвимости в OSS проекти :)
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ЕвстатиЕдно време помниш ли как си краквахме игри сами ? Първо беше cd чек, с hex editor променяш стринга cd=1 на 0 (true or false), После бяха направили еррорс при копиране на диск, clone cd + cd което има fast error skip (24x teac) , 32x не можеше, Ех какви времена, преди 20-25 години :D
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е работил в данъчното знае какви хора бачкат там .... От кол и въже .
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия 190 души са евродепутати, Горанов, Цацаров, съдебна власт и депутати на които им се виждат имотите и банковите сметки и НСО не може да ги скрие и пази.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ЕвстатиИ аз се опитвам това да им обесня в предишни постове, но както се казва кел файда. :)
31
2
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Истинският хакер е неуловим !!! Този е стъпал на "динена ***" но пак вкара Армагедон в Цялата Държава !! оказа се че нашето Правителство са пълни кибер некъдърници и харчат стотици милиони пари на хората а всъшност са ги откраднали!
30
0
 
13
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
До Анонимен 29на 20 как очакваш да не е script kiddie ?Нали трябва да знаеш един куп системи и lib-ове как работят в най-малкия детайлкак OS-то си общува с тях и как работят всичките пърмишънитова нестава с 2 клипчета от тубататрябва си сериозен опиттрябва да си проектирал, направил и подържал поне няколко по-сложни проекта че да имаш минималният опит който се изисква за да се наречеш хакерда не говорим че хакер != кракер
29
0
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
И аз съм в нова лична карта , но казаха че е това е само мярка и решава проблема частично ,не напълно
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26Точно. Заучил 2-3 програмки и вече бил много голям хакер, обаче не може да напише 3 реда код на C, за ASM да не говорим. Това си е типично script kiddie.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4 милиона и 189 души ще гласуват със сигурност за ГЕРБ.
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това *** си е аматьор и атаката въобще не е била сложна, и накрая се е издънил по най-бозаджийския начин като оставя лок файл от ЛибреОфис с потребителското си име. По същото потребителско име в Гугъл му намираш профила в хакер.бг и там обяснява метода си за намиране на ЕГН-та. Истинските хакери намират уязвимости в процесори, операционни системи, протоколи, криптиращи и хеширащи алгоритми и т.н., а този просто е направил SQL инжекция с която източва цялата база.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do 23 Ми смятай аз 8 години съм на заплата двойно по- голяма от минималната, а съм осигурвяван на минималната. Но като се види за каква работа става въпрос като натоварване и веднага ще стане ясно, че фирмата ни ограбва. Но си търпим щото оставаме на улицата. Превеждат ми на картата минималната , а останалата част от заплатата в плик. Я съм казал че искам да ме осигурява на тия пари за които реално работя- я съм изхвърчал.
24
3
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Така си и мислех - от 5 0000000 души се оказа че са само 189 )) ами защо не ги направихте 190 или 200 ?? хахаахахахахахах Пародия на Държава!!
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вътре има не само лична информация на граждани и ЕГН-та, а и много фирмена информация която може да се ползва "стратегически" от конкурентни фирми или недоброжелатели. Къде, кога, какво е внасяно, изнасяно, ДДС-та, платежен баланс на страната, заеми и т.н.