Личните данни на 4 млн. българи – по-ценни от кредитни карти!

Социолог не очаква големи разкрития по случая
25 юли 2019 11:50,
22


Продължава разследването на скандала с теча на данни от НАП. Очаква се прокуратурата да обяви собственикa на "ТАД Груп" Иван Тодоров за международно издирване. За него ще бъде издадена както Европейска заповед за арест, така и червена бюлетина на Интерпол,

"Не очаквам да бъдат направени някакви революционни ракрития по случая. Всеизвестен факт е, че когато целта е нещо да бъде скрито, се свиква комисия. А след като веднъж са изтекли лични данни, връщане назад няма. Те са по-ценни от кредитни карти", коментира в студиото на "България сутрин" социологът и полтически анализатор доц. Петър Чолаков.

Още по темата
По думите му въпросите, които стоят на дневен ред, са дали ще се понесе политическа отговорност за случилото се и става ли дума за кибертероризъм, както твърдят от прокуратурата.

"Версията, че е възможно пробивът в Агенцията по приходите да е бил заради бизнес интереси, не е изключена. Очевидно е обаче, че интерпретацията на случая ще бъде политическа", отбеляза политологът и член на ЦИК Димитър Димитров.

Междувременно от НАП обявиха, че няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на Агенцията.

След допълнителни проверки бе установено, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от НАП.

От Агенцията съобщават, че приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер.

Двамата гости в студиото на Bulgaria ON AIR се обединиха около тезата, че с развитието на технологиите в съвременния свят сигурността непрестанно е поставена под въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
5
 
! Отговори
аутосорсът е вреден преди 4 години
До Анонимен 17 и разни лаици, безотговорни и вредни участници в аферата Свийте се в ъгъла, велики български IT специалисти, дето ни проглушихте с "успехите" си, вземахте най-високи заплати, поне по статистика, а не осигурихте сигурността на най-елементарни масиви, както даже вие надменно абсурдно казвате, че не са нещо особено. Е, защо тогава не ги опазихте? Всички с пряко отношение трябва да отговаряте в съда. Но първо - държавата, че корупционно раздава всичко на откуп и го оскъпява тройно.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18 Никой не може да измие имиджа на държавата от оттеглянето от десетките нейни функции, за което плащаме яки данъци, нищо, че властта реве като слон, че българите сме плащали най-ниски данъци и такси. Нека види, как половината пенсия отива точно в държавната и концесионната каса.Държавата - чиновниците с 2,3,4,5 и повече хиляди лева заплати са виновни, защото опасността сега е реална. Безсрамни партийни лъжци! Направихте живота ни поток от страхове.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки има достъп до данните ви.Обиколете кутиите за пощата на блока ви, обиколете кофите за *** пред адвокатските кантори...Леля Пенка, която ви приема данъчната декларация и тя има.И това е нещо нормално.Както сега от БСП ви плашат,че ще тегли някой от ваше име кредит или ще ви вземат апартамента.Както плашеха със санирането - недейте, ще ви вземат апартамента!На БСП винаги вярват прости хора и гласуват за тях.Дори тези в санираните блокове от ГЕРБ, пак гласуват за БСП.80%деби*и!
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕГН-та, номер на лична карта, три има, адрес по лична карта и т.н., могат да се извадят от хиляди публични източници, но виждаш сега изведнъж това стана голям проблем. Към всички облъчени кухи тикви - крийте личните карти и се завивайте през глава.
15
1
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Ти колко си ***, да разбирам, че държавата която издава твойте лични документи, според теб до сега не е имало достъп до данни обявени в тях!? Ти завършен първи клас имаш ли - кажи честно? А как се правят избори, а не знаеш колко са гласоподавателите и техните ЕГН-та, си оставя мистерия за плиткоумници.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с какво са толкова ценни въпросните лични данни "великия експерт" Петър Чолаков би ли обяснил? Разтягане на ластици, всяване на паника и популиско извличане на политически дивиденти - това представлява този много преувеличен случай.
13
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До БауВсички коментират, но никой не слуша специалистите! Забележете: на социолози (които многократно са давали невярна информация) всички вярват! На специалисти - почти никой! Колкото и да им обясняваш - няма да се получи! Предлагам на тези, които твърдят, че личните данни са по-ценни от кредитна карта следното: давам им моето егн - те ми дават тяхната кредитна карта. Даже няма да искам да докажат, че в нея има пари!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък искам да бъдат наказани тези на които ние данъкоплатците плащаме да ни защитават личните данни едно момче явно много кадърно ги направи за смях и сега всичката злоба на народа се опитват да я насочат към една фирма и едно младо момче. Иззуха ни гащите ,цял свят ни се смее тия търсят кой да опере пишкира...
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПЕНКООт сутрин до вечер си тука и злобееш срещу това момче бе ...Ти какво гаджето ти ли взе ,яд те е че е по-кадърен от теб или и ти страдаш като Гешев че е ровил из ЕГН на Пеевски и Борисов.. А почини си малко ,имаш нужда... Мъка ,мъка ...
10
3
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
АМИ ПОБЛИКУВАЙТЕ ВЪВ ВСИЧКИ ИНФОРМАЦИОННА МОСИВИ ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА ТЕЗИ , КОИТО СА НИ "ЧУКНАЛИ " ЛИЧНИТЕ НИ ДАННИ... И ДОПУБЛИКУВАЙТЕ - ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА ПОРЪЧИТЕЛИТЕ "КОСТОВИСТИ" ...НА ТЕХНИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ / ГАДЖЕТА И СЕКСУАЛНИТЕ ИМ ПРЕДПОЧИТАНИЯ / ЩОТО БОЙКОВ НЕЩО "ЗАЛИТА У ЛЕВО " !!!!!!!!!
9
0
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Нали бяха пет милиона,бе оууууу...
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова ли умствен капацитет се иска за това приложение, че го чакаме толкова седмици !!!???
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какви чеСни избори ще говорим отсега нататък.Който е на власт и разполага с данните-прави изборите вечно негови-до края на дните му.
6
2
 
38
 
! Отговори
wild horse преди 4 години
Зашо непрекъснато се пише за Кристиах и фирмата му. До сега няма никакви доказателства,паролите не са разбити,фирмата се държи професионално и пази авторитета и достойнството си. Време е да се пише за НАП,там също има сектор сигурност, ДАНС- цяла дирекция юнаци с големи заплати,които са безсилни. Просто в държавните структури работят бездарни калинки,които са в паника,като напръскани с инсект
5
5
 
39
 
! Отговори
123 преди 4 години
И кредит може да вземат, и имот могат да ви вземат и много, много други неща......, не сте ли наясно, че в нашата мила държава си има хора за всичко и срещу съответната сума нито нотариуса ще е пречка, нито никой!!!!! Пълна пародия на управление и сега бедните хора ще страдат!!!
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цяла България играе във порно филм ! Нищо не е станало какво толкова ,само мъката на Гешев е че са се ровили в ЕГНтата на Пеевски и Борисов...
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питам се, ако си напиша в т.нар. Приложение ЕГН-то, дали проверката ще обслужи само мен!?
2
6
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Пълни глупости... С номера на кредитната карта ти взимат парите с лекота. С тези данни, даже не могат да вземат кредит. Ще им искат 101 документа.
1
2
 
27
 
! Отговори
123 преди 4 години
Айде де, от кога го чакаме това приложение??? Те вече започнаха да си правят майтап с хората. И какво означава, че няма нужда да се сменяват лични карти??? Нека личните ни данни да се продават и препродават в интернет, пък ние да си мълчим!!!

Спонсорирани публикации