Ръст на строителството – спад на наемите: Предпочитаме ипотека

Продължава да се строи с високи темпове в някои райони
Обновена: 25 юли 2019 15:45 | 25 юли 2019 12:00,
71


Експерти в бранша на недвижимите имоти очакват 30% спад на цените на апартаментите под наем. Причината е, че много от обитателите им сега са направили инвестиция на зелено.

"За мен беше очаквано, имайки предвид ръста на строителството. Хората с по-малки доходи предпочитат да изплащат ипотечен кредит. Вноската за кредит е по-ниска от сумата за наем", посочи Александър Гергов, който е управител на имотна агенция.

Още по темата
"Застроиха се доста комплекси около София и става все по-модерно да се живее в предградие след Околовръстното шосе", уточни той в "България сутрин".

По думите му в кв. "Манастриски ливади" продължава да се строи с високи темпове. Такова строителство има и в "Кръстова вада", "Малинова долина" и "Витоша". В тези квартали обаче имало проблеми с урбанизацията.

Консултантът по недвижими имоти Сима Тодорова каза, че не се наблюдава генерален спад в наемите, тъй като там винаги има текучество.

"Нашата статистика показва, че около 45% са сделките за наем за двустайни апартаменти и около 20% за тристайни. Хората със семейства преценяват, че е равносилно да внесат наема си като вноска по ипотечен кредит", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Тодорова коментира още, че не се отчита нарастване на цените на имотите. Пазарът е стабилен, сключват се сделки. Сред най-желаните райони в София са централната част, "Лозенец" и "Младост".

"Ваканционните имоти не са в пика си", отбеляза Сима Тодорова. С това мнение се съгласи и Александър Гергов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимните преди 4 години
Точно обратното, спад в строителството на нови жилищни сгради заради рецесията в която сме от 2018-та и свиването на пазара. Спад във вземането на кредити, заради недоверието на хората към банковите институции. 2020 ако Тръмп не бъде избран отново за президент, очаквайте най-големия му номер. Тръмп няма да си тръгне току така, удър срещи тихото поколение на Бъфет и най-големия трансфер на богатство към поколението на бумърите, чрез дирижирана криза в сектора. Бяхте предупредени!
55
0
 
3
 
! Отговори
Кюстендилски Ерген преди 4 години
Търся софиянка за съвместно съжителство през зимните месеци.
54
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брокерите на имоти трябва да се забранят. ***. Въобще навсяъде по веригата до купувача във всички сфери е пълно с паризити,които само лапат,и мошеничат.
53
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че, то по-добре ипотека, отколкото да пълня "гушата" на някой наемател, който ще ми държи сметка в какво състояние е квартирата и обзавеждането му "трета ръка"!!!!
52
2
 
2
 
! Отговори
чудя се преди 4 години
До пецата, ейй пецааа, ти брокер ли си или да
51
4
 
17
 
! Отговори
Държавата Лай...рия! преди 4 години
Скоро ще сме най-голямата фавела с източна Европа а може би вече сме.
50
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търся си софиянка със собствено жилище.Не пия,не пуша, спортувам редовно и съм в перфектна форма за възрастта си-44 години.
49
2
 
35
 
! Отговори
До 51 пецата преди 4 години
Не си наясно с нещата. Брокерите никога не казват, ако има скрити проблеми - бързат да си вземат комисионната и нищо друго не ги интересува. За да няма проблеми, човек си наема читав адвокат. Плаща си, но поне нещата ще са наред, а и не плаща толкова много, колкото на брокерите. В България брокерите стнаха много алчни - взимат пари и от двете страни на сделката, а в нормалните държави само продавача
48
37
 
4
 
! Отговори
пецата преди 4 години
един мой приятел и той се направи на тарикат и си купи апартамент без брокер директно от собственика и се оказа че има скрит проблем който разбра след като взе нотариалния акт, сега ще чака между 20-30 г този проблем да се оправи , няма да кажа какъв е проблема за да се излъжите вие чок тарикатите
47
0
 
30
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Вече има доста голям спад в продажбите, но пък на пазара в следващите 2 години се очаква да излязат доста от големите проекти. Има огромно предлагане на апартаметни под наем на високи цени, които никой не наема.
46
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България има около шест хиляди програмисти. Не знам колко от тях са в София. Други са хората с парите, ама ви пробутват програмистите.
45
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
програмистите дето идват в София почнаха да си взимат апартаменти на ипотека и наемодателите ще увиснат.Други платежиспособни освен програмистите няма.
44
2
 
25
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
В Бургас без проблем може да се купи апартамент и къща без брокер ... В София остава загадка как се постига това . Единствено от строител или ивеститор по се намира...
43
1
 
19
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Нека заплатите бъдат нетни ... С брутни и ипотека ...и сметки ...и деца ....ммм не можем да издрапаме от блатото ..
42
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брокерите са нагли къpлежи, които се впиват в сделката без никой да ги е канил! Ползата от тях е нулева, да не кажа, че най-често донасят вреда.
41
3
 
14
 
! Отговори
До 42 преди 4 години
Аз знам само за една група без брокер . Във всички сайтове имотите в София минават през агенция . Как предлагаш да се търсят купувачи / продавачи ?
40
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За малък тристаен в Сф, ипотеката за 20 години е около 1500 лева на месец. Правете сметка какъв доход трябва да има семейството, за да плаща без особени усилия, защото 20 години са си бая време. Поне двойно повече. Значи и двамата трябва да работят на поне две хил брутни заплати, та след данъци да взимат по 1500 чисто. Очевидно средните заплати са доста под това ниво.
39
5
 
33
 
! Отговори
ДС преди 4 години
В 21 век, векът на технологиите, използването на брокер е ПЪЛЕН АБСУРД. Всичко се продава и купува онлайн. Влизаш в нета гледаш снимките оговаряте среща и готово. Като ви е толкова акъла да ползвате брокери......
38
1
 
5
 
! Отговори
34 до 38 преди 4 години
Само констатирах ФАКТИТЕ. Не съм правил анализ на причините, поради които идвате в София. Всеки има право на избор.
37
0
 
10
 
! Отговори
ДС преди 4 години
Платено.