Ръст на строителството – спад на наемите: Предпочитаме ипотека

Продължава да се строи с високи темпове в някои райони
Обновена: 25 юли 2019 15:45 | 25 юли 2019 12:00,
71


Експерти в бранша на недвижимите имоти очакват 30% спад на цените на апартаментите под наем. Причината е, че много от обитателите им сега са направили инвестиция на зелено.

"За мен беше очаквано, имайки предвид ръста на строителството. Хората с по-малки доходи предпочитат да изплащат ипотечен кредит. Вноската за кредит е по-ниска от сумата за наем", посочи Александър Гергов, който е управител на имотна агенция.

Още по темата
"Застроиха се доста комплекси около София и става все по-модерно да се живее в предградие след Околовръстното шосе", уточни той в "България сутрин".

По думите му в кв. "Манастриски ливади" продължава да се строи с високи темпове. Такова строителство има и в "Кръстова вада", "Малинова долина" и "Витоша". В тези квартали обаче имало проблеми с урбанизацията.

Консултантът по недвижими имоти Сима Тодорова каза, че не се наблюдава генерален спад в наемите, тъй като там винаги има текучество.

"Нашата статистика показва, че около 45% са сделките за наем за двустайни апартаменти и около 20% за тристайни. Хората със семейства преценяват, че е равносилно да внесат наема си като вноска по ипотечен кредит", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Тодорова коментира още, че не се отчита нарастване на цените на имотите. Пазарът е стабилен, сключват се сделки. Сред най-желаните райони в София са централната част, "Лозенец" и "Младост".

"Ваканционните имоти не са в пика си", отбеляза Сима Тодорова. С това мнение се съгласи и Александър Гергов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти нема шанс наема да е по-висок от ипотечната вноска - за едно и също жилище! Сега, ако си под наем в мезонет в идеален център, а сравняваш с ипотека за боксониера в Левски Г, това е по-различно.
35
3
 
34
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
Прииждат защото няма работа . Ако имаше дали някой щеше да си остави къщата ?? Неее ,нямаше . Уют ,спокойствие ,простор...мислиш ли че лесно после се свиква с 50 кв. кутийка ???
34
2
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Да забелязах ,че повечето живущи са министри или чужденци . Правят впечатление малкото заведения и магазини , а най - вече че ритъма на квартала е спокоен . В старите блокове почти никой не живее ,но не виждам и обяви за тях . Новото строителство не се пипа. Половин милион за тристаен ... за същата цена в Бургас в хубав квартал можеш да си купиш 3 етажна къща с голям двор .....
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените на имотите по морето са катастрофа,около 50%надолу или няма пазар.Някъде вдигат и данък сгради двойно.И пак се налива бетон.Просто пирамида.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34 :) кефи ме как си личи кой е селянин :)
31
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е строителството в София да се разраства.Докато прииждат вълните селяни, които нямат жилища, ще продължава да се строи.Нищо че вече няма място, нито за тях, нито за нас, местните.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 24Хубаво но само мафията на ГЕРБ може да купи че Цецко Цветанов, Цецка и т.н. правят услуги на бизнеса/
29
2
 
25
 
! Отговори
адам преди 4 години
боже каква простотия! вноската за кредита била колкото наема:) ама тя е двойно по висока и за 30 години, което показва, че имотите са надцененти 2 пъти:)
28
2
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Блазе ти ..
27
2
 
14
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Само за Изток съм съгласна . Хубав квартал с фантастични цени :) ,но евала на който може да си позволи там нещо . А защо къщите са толковя занемарени там ?
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РентиерДа бе да. Те затова след 2007-*** (дето уж нямаше балон) цените паднаха. После миналата година тръгнаха леко надолу, щото се оказаха повече жилища, отколкото купувачи.Сега това, че малко е тръгнало нагоре си е нормална флуктуация. А теб трябва да те бърка, щото рентиерството предполага даване под наем, а не притежаване за собствено ползване.
25
16
 
6
 
! Отговори
ит програмист преди 4 години
Всяка година купувам по едно жилище и го давам под наем но от това не се печели
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то ако си инвестор с ипотечен кредит от банка и с намерение да го изплащш давайки го под наем, по-логично от това да очакваш наема да е по висок от вноска по ипотека няма. Иначе поровете се, има един прицип, 12 годишни наема(144 наема) трябва да изплащат цената на жилището. Или наемите са много ниски(което видно от статията не е така) или цените на същите жилища са високи.
23
15
 
6
 
! Отговори
Рентиер преди 4 години
До АнонименМного ти е объркана хронологията на събитията. Хиперинфлация имаше през януари 1997 г. Валутния борд е от 01.07.1997 г. А имотен балон няма. Народа търси и купува. Затова и цените са все нагоре.
22
7
 
17
 
! Отговори
GG1989 преди 4 години
Новото стройтелство си е ново, но в пъти повече харесвам Гео Милев, Изток, Мусагеница точно, заради ниското строителство до 8 етажа, междублоковото пространство и изградената инфраструктура. Понеже съм в добре заплатен сектор и колегите са закупили над 30 апартамента, то новото строителство не може да ме впечатли. Лоша инфраструктура, нагъчкано на макс, никакви условия за деца (площадки и градинки) и нулев шанс за паркиране без 10-15 хилки за паркомясто/паркинг.И ценит са много високи още...
21
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София има градинки само пред блоковете от 70 и 80 -те години . Никаква друга зелена площ ( в повечето квартали ) в които човек да се разходи . В Бургас във всеки квартал има голям парк , но пък строителството е зле . Във Варна е още по трагично . Излизаш от блока и бетон ...бетон на всякъде . Слънцето те пере в кратуната , а вътре в без климатик не се живее
20
6
 
21
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
В Люлин много се продават на по ниски цени ,но в бандитски квартал никой не иска да живее . В Младост пък са много високи ,незнайно защо .
19
2
 
29
 
! Отговори
Рентиер преди 4 години
Отдаването на имот под наем винаги ще го има. Който е умен купуваше имоти между 1998 и 2003 г. За 3 год. се излизаше на печалба. През 2005-2006 г. цената вече беше двойна, а към днешна дата е 6-7 пъти по- висока.
18
0
 
24
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Не е вярно . Това за *** ни го набиват по медиите . Истината е ,че много от тях се изнесоха в Германия , Чехия , Англия и Холандия . Изнесоха се обаче и много руснаци които си бяха купили жилища ,затова не е възможно да няма срив на цените .
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новото строителство се главно офис сгради и наемите там са от 2000 евро нагоре.