Ръст на строителството – спад на наемите: Предпочитаме ипотека

Продължава да се строи с високи темпове в някои райони
Обновена: 25 юли 2019 15:45 | 25 юли 2019 12:00,
71


Експерти в бранша на недвижимите имоти очакват 30% спад на цените на апартаментите под наем. Причината е, че много от обитателите им сега са направили инвестиция на зелено.

"За мен беше очаквано, имайки предвид ръста на строителството. Хората с по-малки доходи предпочитат да изплащат ипотечен кредит. Вноската за кредит е по-ниска от сумата за наем", посочи Александър Гергов, който е управител на имотна агенция.

Още по темата
"Застроиха се доста комплекси около София и става все по-модерно да се живее в предградие след Околовръстното шосе", уточни той в "България сутрин".

По думите му в кв. "Манастриски ливади" продължава да се строи с високи темпове. Такова строителство има и в "Кръстова вада", "Малинова долина" и "Витоша". В тези квартали обаче имало проблеми с урбанизацията.

Консултантът по недвижими имоти Сима Тодорова каза, че не се наблюдава генерален спад в наемите, тъй като там винаги има текучество.

"Нашата статистика показва, че около 45% са сделките за наем за двустайни апартаменти и около 20% за тристайни. Хората със семейства преценяват, че е равносилно да внесат наема си като вноска по ипотечен кредит", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Тодорова коментира още, че не се отчита нарастване на цените на имотите. Пазарът е стабилен, сключват се сделки. Сред най-желаните райони в София са централната част, "Лозенец" и "Младост".

"Ваканционните имоти не са в пика си", отбеляза Сима Тодорова. С това мнение се съгласи и Александър Гергов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младост, центъра и Люлин са пред рухване. Всичко построено там е от комунистическо време и апартаментите там и със саниране ще траят още 10-15 години.
15
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен от чужбина от Турция и арабските страни, население няма откъде да дойде в София. В провинцията са роми на помощи и те си живеят добре и без София.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези дето купуваха да дават под наем и да си връткат синжирката взеха да се ослушват.За да отдадат под наем свалят наемите. и после парите ги дават за ремонт.
13
6
 
23
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Гледайте в сащ и се подгответе да станем също като тях , тъй като сме един отдалечен щат на сащ.Значи там милиони хора живеят в каравани големи или малки цял живот са в каравани защото нямат шанс да плащат ипотека,за да вземеш под наем трябва да имаш кредитна история, вземаш кредит и 1 забавен ден на вноската по кредит и кредита скача с 50-70% и точките ти в кредитната история падат на половина,обявяваш банкрут и 7 години си аут от цялата система няма месеицина няма да те вземат никъде на работ
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Валонеца, ми да стои на квартира цял живот ли? И като му скимне на хазяина нещо и да се чудиш в коя дупка пак да ходиш при друг хазяин? Аре у лево, бе!Ако си бил по квартири знаеш кво е.Обаче по- скоро ти не си бил за да пишеш такива простотии.
11
0
 
49
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Значи съгласен съм, че цените се определят от пазара, но пазарната цена трябва да е съобразена и с качеството на строителството. В момента знайни и незнайни строители строят блокове и продават на едни и същи цени. Аз съм готов да платя, но да знам, че ще получа качествен продукт. Към момента няма кой да ми даде такава гаранция. В момента нуждата от строителство в София се контролира от строителната мафия, а не от нуждата на гражданите от пространство и т.н. !
10
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В моя квартал Кайсиева градина във Варна започна масово да се строят кооперацийки от 2-3 входа и по 5-6 етажа преди 5 години. За 5 години вече имаме над 20 кооперацийки построени на зелените площи между панелните блокове построени между 85-та и 90- та година и сега целият квартал е една бетонна джунгла .
9
0
 
32
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Изобщо не харесвам брокерите . Никаква работа не вършат . Чудя се в София защо толкова разчитате на тях ??? Това е града в който си убеждавам че е почти невъзможно да се закупи нещо от собственик .
8
0
 
19
 
! Отговори
Неа до 2 преди 4 години
Аха това е позитивното - ако теглиш на 30-35 години . Я кажи за по - късна възраст :)
7
1
 
24
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От заглавието излиза, че журналистите предпочитат ипотеката.
6
0
 
16
 
! Отговори
Неа преди 4 години
Двустаен в София 600-700 лева , етаж от къща в Бургас - 300 ...
5
2
 
43
 
! Отговори
Мосю Густав преди 4 години
Българинът сменя една бетонна кутийка с дървена такава, преди да успее да се усмихне...
4
1
 
38
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Така както си го написал изглежда много добре. Но дали е така ?За да купиш жилище ти трябват минимум 10% самоучастие, като ти го оценят с 12 хил. по-малко от колкото му искат ще трябва да внесеш едни 10% плюс 12 хил., брокера като ти вземе 3%, при нотариуса 1,5-2% и цялата сметка идва към 20% самоучастие.Изплащането на ипотеката не е най-големия проблем.
3
3
 
46
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Наемите са балонизирани и от догодина ще започнат да падат. След тях ще започнат и цените на апартаментите.
2
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И плащането на 20-30 годишен кредит също е напрежение.Предвид,че средната продължителност на животът в БГ реално е 65 год, ако дръпнете кредитът на 30 и тъкмо ще сте изплатили заветният двустаен ама златен и лека-полека ще трябва да се готвите за оня свят.*** животът,а?Да живееш за да си изплатиш кутийката..
1
28
 
26
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
Наем 600 лвИпотека 550 лвНаем - след 5 години ти казват аре убирай си крушите, щерката се жени и апартамента ми трябваИпотека - 30-35 години по-късно е твое. Да ще го платиш поне 2.5 пъти но е по-добре отколкото под наем и да разчиташ после на пенсия за да си плащаш наема