ЕК плаща 75% от разходите за избиването на прасетата у нас

Масовото ликвидиране на животните бил единственият изход
26 юли 2019 10:28,
37
ЕК плаща 75% от разходите за избиването на прасетата у нас
Снимка: pixaBay

Еврокомисията ще поеме 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите, заяви еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андкрюкайтис пред БНТ. Той обясни, че единственият начин да се овладее ситуацията в България е евтаназията на заразените с африканска чума прасета.

Още по темата

Еврокомисарят изрази готовност да се срещне с министъра на земеделието Десислава Танева.

Той предупреди, че висурът е много опасен за прасетата и в момента няма ваксина срещу него. Той се разпространява и сред дивите прасета и най-вероятно е дошъл в България от Румъния, а там от - Украйна и Молдова.

"Европейският ветеринарен екип в момента е в България. Те работят рамо до рамо с българските официални контролни власти и ветеринарните служби. Много е важно да се разбере по какъв начин инфекцията е преминала към една от най-големите свинеферми в страната ви", обясни той.

Андкрюкайтис припомни, че преди две години в България отново е имало африканска чума, но само при диви прасета и тогава не се е стигнало до заразяването на домашните.

"Хората по места трябва да разберат, че ситуацията е много сложна. Трябва със сигурност да се спре разпространението на заразата чрез дивите прасета, нелегална търговия, чрез храната на прасетата, чрез транспорта и човешкия фактор. Много е важно да се разбере, че човешките дейности, специално нелегалната продажба на свинско месо е много опасна", добави още той и призова местните власти за прилагането на строги мерки.

Според него избиването на животните е много болезнено за хората, но това е единственият начин, за да бъде спряна заразата. Трябва да бъдат умъртвени не само заразените прасета, но и тези, които са били в близост до тях.

Андрюкайтис коментира, че не трябва да се търсят конспиративни теории, свързани с тези мерки. Само така може да бъде спасен целия сектор и бъдат намалени икономическите щети.

Танева призна: Мерките за чумата закъсняха

"Мога да ви дам примери с много ефективни мерки в Чехия, където заразата беше спряна чрез умъртвяване на прасетата. А сега и в Белгия. В Белгия беше установена африканска чума само по дивите прасета, но въпреки това властите решиха да предприемат строги мерки и бяха умъртвени и домашните прасета, които да били в близост до тях. Разбира се, хората ще бъдат компенсирани за финансовите си загуби", каза още еврокомисарят.

Както в Белгия, и в България хората, които загубят животните си ще бъдат финансово компенсирани. Еврокомисията поема и 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
15
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
Мисълта ми е, че когато една държава, правителство или Народно Събрание, актуализират бюджета си по средата на годината, това означава, че работещите в тях са тотално финансово неграмотни. Да ме прощават министрите и особено този на финансите, но кое правителство на България емитира облигационен заем за 16 милиарда лева ? При кое правителство откраднаха или хакнаха данните от Търговския регистър и Националната Агенция за приходите ? Повече от естествено е, че знам отговорите на тези въпроси.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма проблем с избиването на свинете. Нали правителството на Бойко Методиев купи изтребители, с които ще се справи с чумата. Между другото, когато пиша, че България е фалирала държава, имам предвид, че е фалирала точно държавата, а не фирмите и хората в нея.
10
0
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Ами Естествено, нали след това ще ни вземат 10-ки пъти повече за внос на Свинско от Франция, Германия и т.н. Ние на Загуба, те на Печалба, сметката е Точна!!
9
0
 
7
 
! Отговори
ЕСССР куманисарчето преди 4 години
хората ги боли. и мене много ме боли. фарът. за сметка на това че ви напълним лидъл с добре субвенционирано свинско от долна саксония. между другото трябват ни там работливи работници на минимална заплата в кланниците и свинефермите. предлагаме и подслон, преустроили сме много хубави кочинки и почти не миришат. айде сега стига ви толкова, чака ме частно самолетче за лазурния брег. сезона на почивчиците е все пак. дерзайте и хапвайте оригинални немски кебапчета от кожа и кости по 23 стинки от при
8
2
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До ЕвроначалникНе забравяйте и Полша.В по-далечен план след ликвидиране ,чрез различни "хуманни "методи на коренното население и превръщане на тези държави в сиви зони за задържане на мигранти ,от които ЕС ще черпи работни кадри за нископлатените дейности,а защо не и като банка за човешки органи
7
2
 
10
 
! Отговори
Еврокомисар Флик преди 4 години
Евросъюз само на първа скорост! Останалите в екарисажа!
6
1
 
22
 
! Отговори
Евроначалник преди 4 години
Унищожаването на животновъдството в България и Румъния- цел номер едно на Евросъюза! На баш Евросъюза!
5
0
 
17
 
! Отговори
ужас преди 4 години
При толкова много агенции,служби и министерства пълни с търтеи,ни сполетя тази катастрофа и става ясно че никой не е работил за да спре заразата!?
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и 100% ще платят, нали имат излишък в момента на свинско. Ранътъ прай борбътъ... Ще ни изгърбят да внасяме...как пък не чyмясаха в държавите, дето има излишък...
3
0
 
8
 
! Отговори
Х преди 4 години
Да било отначало по дивите прасета, но мерките бяха повърхностни.Когато едно диво прасе умре в природата,то става храна на горските хишници вълци ,лисици чакали и хилядите скитащи бездомни кучета.Ако искаха да спрат заразата ,трябваше да се избиват и месоядните животни.Те ходят на всякъде и разнасят болестта чрез урина и ***.Иначе нищо не се прави,ще избият прасетата ,но вироса ,който е много устойчив ,ще остане в преносителите.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за Тия от Позитано 20 ли ???
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, те и 100% ще платят, но после ще ги компенсираме,