Държавата харчи по 25 млн. лв. на ден за обществени поръчки

Общините са възложителите с най-много поръчтки
Обновена: 30 юли 2019 13:53 | 28 юли 2019 12:05, Красимир Ангелов
124
Държавата харчи по 25 млн. лв. на ден за обществени поръчки
Снимка: Reuters

Рекордните над 25 млн. лева дневно харчи държавата за обществени поръчки от началото на годината до 27 юли, съобщава БНТ, като се позовава на данни на Агенцията по обществените поръчки.

Същевременно се запазва тенденцията половината от всички жалби срещу процедури на държавната и местната власт да бъдат основателни. Друга една четвърт от поръчките се оказват незаконни в последствие.

От началото на тази година до края на юли държавната и местната власт са сключили над 11 300 договора на обща стойност 5,12 млрд. лева. На ден това означава, че държавата вече харчи с рекордните за последните пет години 25 300 000 лева.

От началото на годината до 27 юли са обявени общо 6601 поръчки, като 1/6 от тях се финансира с евросредства. Най-много пари тази година държавата отделя за строителство, следват доставките и услугите. Възложителите с най-много поръчки пък са общините.

Според Десислава Стойкова, юрисконсулт в Националното сдружение на общините, общините са основните бенефициенти по европейските програми. С европарите те успяват да осигурят една част от своите средства за инфраструктура, екология, социални и културни дейности.

Проблем, с който все по-често се сблъска местната власт, остава обжалването, като дори една жалба може да забави процеса с година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я се замислете колко от тези 25 милиона дневно ги виждаме по улиците, по услугите в адмибистрацията и за каквото са предназначени.Не се усещат от обикновения българин, затова пък шепа хора ги усвояват безпроблемно, безочливо. #ГЕРБ#БСП#ДПС
29
0
 
9
 
! Отговори
Аз$ъм преди 4 години
Че крадем . Да ама законно. А крадете и вие . Ама законно. Не можете.Само се пънете тука .
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правете сметка какви милиарди са натрупали за 10 години герберастките от Шайката, начело с Тлъстия плешив Еднокнижник.
27
0
 
22
 
! Отговори
коректо преди 4 години
Не държавата, а Бойко Гербераста харчи. Държавата това сме ние, хората. Ние работим и плащаме данъци, ОПГ ГЕРП събира парите къде с добро, къде с лошо, и после Тиквата си ги прибира и ги преразпределя сред неговите хора (вкл. хамериканци и т.н.) Малко сложно стана, ама те хората ме разбраха.
26
0
 
23
 
! Отговори
Бокo Тиквoчeв преди 4 години
номер едно сме център на стабилност всички искат да дойдат да работят и живеят в българия милиони българи се връщат нямаме poмcка престъпност бсп взривяваха църкви общо взето това са ми опорните точки само наминах да си ги кажа нарочно пиша без препинателни знаци щот съм чел само книгата винету и така ми е по кеф
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко краде ли крадеИнъче за няколко милиончета субсидия се вдига шум до небето. Голямото спестяване!?*** народ!
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селските аристократи от Гроб смазаха държавата!След тях и потоп!
23
2
 
17
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Бойко Борисов сега комунист ли е бил или репресиран от комунистите, селяни прости!!!???Агент Адам Херетидж!ЦРУ!!!
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова борбата за общините е яростна и там ще бъдат "най-честните" избори! Няма милост, защото там е голямото лапане. Къщите за гости са върхът на айсберга...и прашинка в голямото забогатяване.
21
1
 
20
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Не АЕЦ Белене, а нов концлагер трябва да се отвори там на острова!!!Говорете ми за къщички за гости, селяни прости!!!Агент Хари Бишъп!ЦРУ!!!
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, къде е Цвък бе?Липсва ми видът му на плъх и мъдростите, с които ни заливаше ежедневно.
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFAЕ как да няма?Апартаменти,коли,вили,къщи за гости,летни вили и апартаменти в Гърция.Не гледаш ли новини?Всичко са си направили и продължават да си правят!!!!
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** излъга. Мафията не краде по 10млрд на година, а само 9,1млрд. По 4 бона от данъкоплатец *** годишно.
17
0
 
33
 
! Отговори
Предател преди 4 години
Рекох да видя какво става у бегето - гледам едно и също - краде се като за последно както обикновенно, което показва че държавата има още капацитет за доене.
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Примерна поръчка миналата година една нафта да се изпомпа от стар потънал кораб в морето няколко милиончета.Ама дали я източиха,сега чисто ли е,няма значение.Важното е,че се прави винаги в името на народа за да се оправдаят похарчените парички.Пълнят се джобчета и готово.Същото е с оградата с Румъния за да спре чумата.Прави се една оградка с малко тел,прибират се милиони и готово.Ама имало чума и не спира нищо?!Няма значение!Важното е,че паричките са усвоени.Същото е с оградата против емигранти.
15
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата това е ГЕРБ.С други думи тя не харчи а едни свои хора прибират милиони.От общия джоб в свои джобчета.После апартаменти,къщички за гости,коли,яхти,самолетчета и т.н.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Ми то правителството защо мислиш набърбуца накуп всичките пари за изтребителите?За да може Европата да спонсорира Баце Суджуков.
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С толкова пари на ден всички тротоари трябваше да се като по конец, кварталните улици измити и без дупки, училища и детски градини обновени до основи, градинки, паркове осветени и подредени и всичко да свети от чистота! Да, ама не! Много се краде, много! Т.е. усвоява се, както е модерно да се нарича кражбата.
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОЛАФ:"Не спим, но сега на власт са нашите избраници и ние ги подкрепяме. Ако дойдат БСП на власт, ще се събудим и ще спрем евросубсидиите и ще плащаме за протести."
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще изберем отново мажоритарно кметове личности, не партии. Тези мажоритарни избори досега не са забелязани от Шоуто на Слаи. Там са личност до личност, честни и достойни, избрани мажоритарно. Хората му казаха, че само ГЕРБ и ДПС ще влязат в парламента, ако има мажоритарни избори. Нали си е герберче и най-откровено критикува БСП, а ДПС ги критикува фалшиво.