Държавата харчи по 25 млн. лв. на ден за обществени поръчки

Общините са възложителите с най-много поръчтки
Обновена: 30 юли 2019 13:53 | 28 юли 2019 12:05, Красимир Ангелов
124
Държавата харчи по 25 млн. лв. на ден за обществени поръчки
Снимка: Reuters

Рекордните над 25 млн. лева дневно харчи държавата за обществени поръчки от началото на годината до 27 юли, съобщава БНТ, като се позовава на данни на Агенцията по обществените поръчки.

Същевременно се запазва тенденцията половината от всички жалби срещу процедури на държавната и местната власт да бъдат основателни. Друга една четвърт от поръчките се оказват незаконни в последствие.

От началото на тази година до края на юли държавната и местната власт са сключили над 11 300 договора на обща стойност 5,12 млрд. лева. На ден това означава, че държавата вече харчи с рекордните за последните пет години 25 300 000 лева.

От началото на годината до 27 юли са обявени общо 6601 поръчки, като 1/6 от тях се финансира с евросредства. Най-много пари тази година държавата отделя за строителство, следват доставките и услугите. Възложителите с най-много поръчки пък са общините.

Според Десислава Стойкова, юрисконсулт в Националното сдружение на общините, общините са основните бенефициенти по европейските програми. С европарите те успяват да осигурят една част от своите средства за инфраструктура, екология, социални и културни дейности.

Проблем, с който все по-често се сблъска местната власт, остава обжалването, като дори една жалба може да забави процеса с година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
24
 
! Отговори
ЕВРОИДИОТИ преди 4 години
Ало, ОЛАФ ли е ?Спите ли, господа европейци ?!?
9
0
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Смятайте какви пари се дават на наши фирми на ГЕРБ и каква комисионна се връща в черните каси на партията. После не се чудете защо ГЕРБ се отказаха с лека ръка от държавната субсидия. Заспах това са джобни пари за семки. Герберските платени глашатай повтарят, че никоя друга партия не е правила толкова за България, колкото ГЕРБ. Нека обаче се знае, че и никоя друга управляваща партия вече получавала толкова пари от ЕС по европрограмите. За 10 години над 50 000 000 000 евро !
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да крадете ! И се махнете !!!
7
9
 
5
 
! Отговори
БСП преди 4 години
Като дойде БСП няма да краде, няма да краде, БСП са чесни, не крадат, не крадат.
6
0
 
27
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 години
Ето за този просперитет говори Бойко. Шайката от ГЕРБ краде, като никоя партия до сега и за това не пускат властта. За 10 години откраднаха стотици милиарди и алчноста им няма край...
5
0
 
8
 
! Отговори
психиатър преди 4 години
Бе не е луда "държавата", че харчи....
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехаааа,яка далавера с нашите пари.Нека да им е зле.
3
1
 
21
 
! Отговори
публиката преди 4 години
А за нас хилядите , ще намажем ли от тия поръчки. Или само ще гледаме.?
2
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето за тези пачки е голямата борба ,а не за това ,че народа трябва да живее като бели хора!! Всичко политици са крадци и *** !!
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде инае пари за всички тея нови S Klasse .