Вече 1/4 от прасетата в България са засегнати от чумата

Днес е крайният срок за доброволно умъртвяване в Северна България
31 юли 2019 09:39,
38

Свиневъдството в България е от порядъка на 400 хиляди свине. В момента около 100 хил. от тях са засегнати от африканска чума, обяви началникът на отдел "Здравеопазване на животните" в БАБХ д-р Александра Митева.

Още по темата

Днес е крайният срок, в който стопаните от Северна България могат да умъртвят животните си доброволно. Според заповедта на земеделското министерство за Южна България този срок изтича на 2 август.

"В цялата страна мерките за контрол на заболяването са засилени с основен фокус домашни и диви свине. Мерките за ранна диагностика, контрол и надзор на болестта са поставени още през 2018 година", посочи д-р Митева.

Заради чумата: Българинът мина на пилешко и риба

Затруднение обаче срещат при липсата на съдействие от страна на стопаните с действащите органи, особено в стопанствата от типа "заден двор", където прасетата се укриват.

По думите ѝ всяка съпротива за изпълнение на ветеринарните мерки води до забавяне и е в ущърб на държавата и обществото, защото рискът от разпространяване на болестта е голям.

"Целият ни ветеринарен капацитете е впрегнат в рамките за контрол на това заболяване, имаме и отлично сътрудничество с другите институции като МВР, но на места има необходимост от подобряване", обясни Митева пред Bulgaria ON AIR.

Днес ще стартират мерките за ликвидирането на огнището в с. Попина, каза още тя. Продължават действията и в огнищата във Видин, продължават и надзорните мерки в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се колят животни в 33 градуса, в горещо време? Не е ли опасно?
30
0
 
0
 
! Отговори
фАТМЕ преди 4 години
Защо ,не пишите ---Кой доставя фуража ,кой разболя на хората поминака ?????
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като цяло не им трябва месо на хората. Много по-екологично е да не се отглеждат животни. Жалко обаче че по такъв начин се разделят със свинското.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1/4 от ОПГ ГЕРБ заразени??? Само толкова? Останалите кога?
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А зетя доволно протрива ръчички, ще има американски мръвчици за всички. Били дълбоко замразени, но хич да не ви дреме!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О вождееее наш ти неземен, как така ти хрумна тази великолепна идея да изпотрепете животните на хората? Да вземете последния им залък от устите, за да се нагушите за пореден път. Дано има възмездие и да ви преседне този път!!!!!!
25
0
 
3
 
! Отговори
Д-р Дамян Илиев преди 4 години
Само 4 прасета в България не са засегнати от чумата- Бойко, Краси, Делян и Домуз ага от Разград.
24
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ИЗЛИШНО Е ДА УМУВАТЕ. ДВА СА ВАРИАНТИТЕ ЗА УМИШЛЕНА ЗАРАЗА: ЕДИНИЯ-ЕС ПРЕДЛАГА НА БЪЛГАРИЯ И Я ЗАДЪЛЖАВА ДА КУПИ ФУРАЖ ЗА ХРАНА НА ПРАСЕТАТА КОЙТО Е УМИШЛЕНО ЗАРАЗЕН С ТОЗИ ВИРУС, ВТОРИЯ ПО НЕЧИЯ ВЪНШНО НАРЕЖДАНЕ РАЗПРЪСКВАНЕ НА ОТРОВА ОТ ВЪЗДУХА И ЕТО ТИ МОР. ДА СИГУРНО ИМА МНОГО МЕСО ЗАСЕДЯЛО В КАМЕРИТЕ НА ЕС ПОНЕ ОТ 30 ГОДИНИ И ТРЯБВА ДА СЕ РАЗЧИСТИ В БЪЛГАРИЯ-ТЕ НАЛИ СА ПРОСТИ И НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕС. ЩО ПЪК ДА НЕ ГИ БЪЗИКНЕМ ПАК. И НИЕ ЗАХАПВАМЕ ВЪДИЦАТА ДО КРАЙ.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пратете я и тая любовница за еврокомисар :) Преди това я питайте кой гушна тоя път 200млн за пръскането, или кой пусна заразата :)
22
0
 
22
 
! Отговори
Х преди 4 години
Кажете най-накрая на кое *** му хрумна идеята да зарази свинете на България и унищожи свиневъдството? Бойко, не мислиш ли, че се случва същото, като с казаните за ракия? Кое правителство ще оцелее след, като унищожава и малкото останал домашен поминък на българина???
21
2
 
6
 
! Отговори
??? преди 4 години
Знае се как става заразяването - от контакт с други болни животни, от ядене на заразена храна и от един вид кърлеж.Животните отглеждани по дворовете нямат контакт с заразени животни, а тяхното заразяване става от храната, която ядат или пренесена отвън зараза, например от обувките на хората, но същото важи и за свинекомплексите. На практика в Европа заразяванията с АЧС стават чрез заразена храна и донякъде чрез дивите прасета.
20
0
 
11
 
! Отговори
??? преди 4 години
Лъжи, лъжи и пак лъжи.Оня ден писаха, че свинете в България са 900 хиялди в синекомплекси и 20-50 хиляди по дворовете на село. Сега тази казва, че са 400 хиляди общо. Кое е вярното? Само да напомня, че през 80-те години на миналия век в България се отглеждаха над 4 милиона ***. Сега били 400 хиляди - 10 пъти по-малко, а нали сме пазарна икономика ....
19
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Излиза, че Иван /военното министър/ попада в останалите 3/4, но по заповед от МНЗ трябва да бъде убит.Защо тогава той е още жив?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преди година 4 тона суджук за суджука дадохте ли му ги ? НЕ, направихте се на ощипани, той не яде сега никой няма да яде!
17
0
 
6
 
! Отговори
сТАЙКОВ преди 4 години
Паисий казва, че историята е превратна. Някога при бае Тодор, прасетата убиваха хора. Сега хората отмъщават и избиват прасеттаа. Кой знае, може да настъпи време, когато прасетата пак да избива тези, дето избиваха събратята и сестрите им. Кой знае. Светът е толкова непрдсказуем и превратен.
16
0
 
8
 
! Отговори
Димитър Д. преди 4 години
Момата е добра, но за съседка или нещо друго. Но само празни , заучени фрази и нищо професионално. Затова нищо не може да направи вездесъщата Агенция по храните. Тази поне е приятна за окото, ами като се покаже дъртия вампир - директор на Агенцията по храните!! Тогава всеки започва да си мисли за края на света и деветия кръг на ада.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички се изредиха да обясняват как вируса не е опасен за хората, но панически ги избиват?и не казват как така е влязъл в големите свинеферми, където дива *** може да влезе само ако е с депутатски имунитет.
14
0
 
8
 
! Отговори
Но дано има Господ! преди 4 години
А Сви нете пред "Коня" нито Морал,нито Закон,нито Чума ги лови!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България има общи граници с Гърция , Турция , Македония и Сърбия.Румъния я пропускам щото и там имало зараза ! - как в тези страни няма проблем след като дивите прасета били главният виновник за заболяването.Излиза че дивите прасета не напускат България ! - идват от Румъния и тука си остават.Сигурно нямат лични карти или са с..вински бежанци !
12
0
 
16
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Начи, добре ще е според мен някой "сведущ" да излезе и да каже как се разпространява тази чума. Айде някои *** са се заразили от диви *** дошли от нейде си. Да де, ама свинете дето аз съм виждал не се разхождат и не се срещат с други ***. Те как се заразиха по дяво/\ите? Така- без обяснение- непредубедения човек остава с впечатление, че нещо не е така, както му обясняват, че нещо го мотат и лъжат.