"Не ми се обиждай, но…" - в подкрепа на тези с "невидими увреждания"

Проектът на Мануела Попова се бори с наложените стереотипи
5 авг 2019 12:00,
44


Здравейте, казвам се Мануела и може да не ми личи, но съм инвалид. Имам дефекти на сърцето, бъбреците, ръцете и съм родена без матка.

Често получавам реплики, като тази, която държа в ръцете си, защото не попадам в стереотипите за това как трябва да изглежда един инвалид (освен може би по броя белези, които пресичат тялото ми)...

Така звучи началото на проекта на Мануела Попова, инициатор на "Не ми се обиждай, но…", който за броени дни стана изключително популярен в социалните мрежи. Той е насочен към хора с различни увреждания, здравословни проблеми, полова идентичност, расова принадлежност и е срещу наложените в обществото стереотипи.

Въпреки здравословните си проблеми Мануела завършва висше образование в Нов български университет, специалност "Връзки с обществеността".

"Независимо дали си различен или не, трябва да застанеш с лицето си пред другите. Това, което е част от мен като заболяване, не ме определя", каза тя в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ след създаването на проекта е получила съобщения и обратна връзка от стотици хора, част от които също са с "невидими" увреждания.

"Не очаквах проектът да се развие толкова скоростно. Оставям хейтърските съобщения, не реагирам на острото с остро. Много хора просто не разбраха посланието ми, но и много ме подкрепиха", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

"Въпрос на възпитание е да се отнасяш добре с различните!", допълни Мануела.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
До не знам вече кой преди 4 години
Прибери зъбките и по - споко - преди 10 15 години Кметска се водеше гуру и не споря кой какво. Не искам и да си спомням за МС и да съм специалист. Бъди академик по всичко ти и дано не разбираш и ти как се развива гадната МС - със здраве!
42
1
 
5
 
! Отговори
До от до оф преди 4 години
П.п. гуруто на мс в България не е кметска. Академик Титянова е.
41
0
 
6
 
! Отговори
До от до оф преди 4 години
Щото тролиш. И показваш непознаване на мс. Мс най сигурно се доказва с лумбална пункция, понеже има и сходни на мс заболявания. Едно от тях е лаймска болест, изследва се и за нея да се изключи. И т.н. И щото не те виждам и да реагираш адекватно на проблемите, повдигнати от жената от материала. И не ми се занимава повече с теб.
40
4
 
1
 
! Отговори
До ОФ преди 4 години
МС е, ако ти говори нещо името д-р Кметска уж гурути в БГ на МСа, тя ме диагностицира. Имам няколко лезии и несломимо го показват - в такива дялове е че е неоспоримо. Блокирало ми е дясното око и имам двойно виждане. Замаяност и т.н. Замисли се защо започнах този разговор. Как смяташ че съм наприл задълбочен проучване за 15 мин за да те попитам дали е МС? Има още няколко такива заболявания. Защо да се заяждам, аз поне не го разбирам...
39
3
 
3
 
! Отговори
До ОФ преди 4 години
Драмата на младите е че гледате първите резултати и Гугъл ви маже нарет. Па Уикито е екстра - да знаеш от кол и въже списвачи. Айде виж и по - надолу - клиничните пътеки и още хиляди Бг и не бг сайтове, как се пише. Поне в моята диагноза е " по КурТцке" ... Айде със здраве. Приличаш ми на мен преди 10 години. Бях гладен питбул като ми я откриха идеше ми да изям света от злоба. Явно си на този етап. успокой се и със здраве. Запитай се изобщо защо започнах АЗ този разговор. Не си специален...
38
1
 
6
 
! Отговори
До от до оф преди 4 години
Я пак виж в уикипедия изписването, нали имаш гугъл. КурТцке, ама някой друг път. :) Освен това само ти се хвалиш с мс, по начин дето ме съмнява да имаш мс. Друг да се хвали няма. Сега ето ти и инфо, че има и форми на мс, пример пристъпно прогресивна, които протичат бързо тежко и смъртоносно. Дано да си наистина без мс. Пожелавам ти здраве.
37
5
 
4
 
! Отговори
От до ОФ преди 4 години
Хората се хвалят кой бил на Карибите, каква кола има, ние се хвалим кой каква степен по Куртцке има. Живи и здрави (не че сме) да сме, па какво ще да е. Няма да ти показвам диагнозата ми с печата от Св Наум - от над 10 години я имам а симптомите са ми над 15. Забутал съм я някъде и не я мисля. Не мисли и ти много и по - малко нерви - сериозно - това си е съвет! Безплатен :)
36
4
 
3
 
! Отговори
От до ОФ преди 4 години
И май съм чувал малко повече от теб за КурТцке, поне името му колкото и да е странно го пиша правилно :). Ти на два пъти от незнание ли, го пишеш неправилно :). Жив и здрав бъди и повече релакс. Аз така си я докарах тая болест и сега карам по нирвана ... ОМММ.
35
1
 
5
 
! Отговори
До от до оф преди 4 години
Ти до скоро не знаеше, че мс е смъртоносно и твърдеше , че не е. После обяви, че е, ама то не било баш такава смърт, а онакава смърт. Сега си отворил гугъл и хоп, ново 5. Вече имаш степен по Курцке, за който Курцке до преди малко не беше и чувал. Я се скрий.
34
5
 
3
 
! Отговори
От до ОФ преди 4 години
Ако те интересува съм над 3 степен по Куртцке (по определение от д-р Кметска - Св. Наум) (знам го естествено, не съм го написал просто). Нито се гавря нито нищо. Напиши просто в Гугъл - Смъртоносна ли е МС. Няма го чисто като определение не е смъртоносна. Не съм казал, че не се умира от нея - защото няма определение, че е смъртоносна чисто теоретично, но от последствията. Както и да е, не ми се пише повече. Всеки се оправя сам в живота.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природата по начало си е жестока, но понякога е особено жестока. Но пък медицината се развива - къде по-бързо, къде по-бавно...
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам два микроинсулта и загуба на зрението 100 % на едното око. През ум даже не ми минава да търся каквито и да било превилегии.Ще живея ТАКА! Щастлива съм да се справям без "помощите " на държавата. Имам добър син и това ми дава най голяма сила.
31
1
 
4
 
! Отговори
До от до оф преди 4 години
Имаш мс и не знаеш за Курцке? Това не може да бъде вярно. Спри да се гавриш с болните от тази болест !
30
5
 
3
 
! Отговори
От до ОФ преди 4 години
Аз съм болен от тази болест над 15 години, не се "самогавря", още не съм си вадил ТЕЛК защото ми е съвестно, явно съм по - лека форма, имам само "невидими" последствия (засега). Просто съм изчел де що има литература и чуждестранна и българска. Истината е, че се живее до 10 години по - малко спрямо общата преживяемост на населението, но повечето се самоубиват заради лошото състояние в което изпадат. Не води до пряка смърт. Няма термин "смъртоносна" в тази болест, а последствие.
29
1
 
8
 
! Отговори
До до ОФ преди 4 години
Номер 26, що се гавриш с болните от МС, че не била смъртоносна болест? Като не знаеш, в гугъл пишеш "Скала за оценка на инвалидния статус Курцке". Тази скала се ползва от невролозите. Търси сега там, където пише, цитирам: 10.0 Смърт в следствие на МС. Това е не шегичка, а означител, че МС е СМЪРТОНОСНО заболяване. Също така е заболяване, за което НЯМА лечение.
28
6
 
4
 
! Отговори
дядо ПОП преди 4 години
скоро говорих с един човек инвалид нещо с растежа има не израстнал колкото трябва.Говорим си и аз иизказвам мнение,че много големи проценти з аинвалидност дават за сравнително здрав хора... Той ми вика--Аа мани аз *** с 95% инвалидност. Аз така се изумих и го питам ти тогава трябва едва да си жив....... на него чак му стана смешно.................
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25С оглед на какво се случи с 85% от скапаните ***, който имах за съученици, мога смело да кажа, че хиииииииич не ми пука ...
26
4
 
3
 
! Отговори
До ОФ преди 4 години
МС ? Не е смъртоносна, но води до състояние, в което не ти се живее...
25
13
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Децата с увреждания нямат място в нормалните училища, не може да се саботира учебния процес и бъзещето на здрави деца, заради някакви майки с болни амбиции.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОфВсички ще умрем, след като заболяването ти е толкова тежко, отиваш в болница, не съм длъжен да те хрантутя десетилетия, за да може ти мързелуваш и да ми се цупиш, че ти давам малко пари.